kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Hefest - nabrijani kovač

Autor: Nea

Bog kovač, zaštitnik obrtnika, kipara, metalurga i vatre bio je pravi majstor svojeg zanata. Od 1_hephaestus.jpgGrka prozvan Hefest, od Rimljana Vulkan, no mi ćemo zanemariti tu činjenicu u priči o ovom, među bogovima omiljenom, bogu.

O dolasku Hefesta na svijet postoje dvije verzije, ali ona zanimljivija kaže da je bio dijete božice Here i boga Zeusa. Kada je Hera rodivši Hefesta vidjela da je hrom, bacila ga je s Olimpa u ocean gdje su ga prihvatile i odgojile morske božice Eurinoma i Tetida. Rastao je u njihovoj pećini pod morem i izučavao kovački zanat. S vremenom je postao odličan majstor pa je iskoristio svoje znanje u vrlo slatkoj i domišljatoj osveti vlastitoj majci. Naime, iskovao je zlatno prijestolje i kao poklon poslao ga Heri, a ona glupa ili lakoma uvali se u njega ne razmišljajući ni tren, te ostade zarobljena skrivenim okovima. Niti jedan bog nije imao moć da ih pokida i tako oslobodi Heru. Nakon što ih je prošla strašna ljutnja poslaše glasnika Hermesa kako bi doveo Hefesta nazad na Olimp.

2_athena-refusing-the-advances-of-hephaestus_2.jpgHefestu put na Olimp nije bio niti na kraj pameti, što je otvoreno rekao u lice bogu Hermesu pa iznenađenim bogovima nije preostalo ništa drugo nego upregnuti svoje moždane vijuge i smisliti drugi plan. Naravno, nema boljeg sredstva za pregovore nego što je vino! I tako se ovaj put Dioniz spusti do Hefesta i njih dvojica provedoše jednu zanimljivu i razuzdanu večer. Hefest zbog vina zaboravi svu nepravdu i oprosti majci, te ga Dioniz na magarcu dovede na Olimp, gdje u optimističnom zanosu Hefest oslobodi Heru.

Tada mu roditelji u zahvalnost dadoše za ženu najljepšu od svih božica, Afroditu. Ali, Afrodita kao Afrodita. Seksualna ovisnica varala ga je s Aresom kad god i gdje god je stigla i kad Hefest za to sazna, bez puno razmišljanja uvali joj košaricu. No, ni on nije bio baš krasan tip. Pričalo se da je pokušao silovati Atenu koja mu je ipak uspjela pobjeći, a njegovo sjeme palo je na tlo te se tako rodi Erehtej iz Zemlje, Geje.

Ali vratimo se mi na malo manje protuzakonite stvari. Hefest, manijakalni radoholičar, nije 3_hephaestus_.jpgmirovao od svojeg dolaska na Olimp. Preuredio ga je od temelja sagradivši veličanstvene palače od zlata, srebra i bronce. U tom pohodu nije zaboravio ni na sebe, te si sagradi veličanstvenu palaču i u njoj fantastično opremljenu radionicu gdje mu je glavni pomoćnik bio sam Kiklop, a u kojoj je Hefest dan i noć izrađivao čudesne stvari. Zeusove munje, Hermesova krilata kaciga i sandale, Afroditin pojas, Agamemnonov štap, Ahilejev štit, Heraklova čegrtaljka, Helijeve kočije, Erosov luk i strijele i Hadova kaciga nevidljivosti samo su neka od čudesa koja su neprekidno izlazila iz njegove radionice.

Unatoč tome što bez stvari kojima ih je Hefest opremio bogovi ne bi bili tako moćni kakvi jesu, puni egoizma i narcisoidnosti nisu Hefesta uzimali za ozbiljno nego, vidjevši ga kako znojan, hrom i umoran, vječito u pokretu vrluda Olimpom, glasno bi mu se smijali, a svi dobro znamo kako bogovi mogu biti glasni.

Najznačajnija odlika Hefesta bijaše ta što je držao do časti svojeg zvanja. Zato je vjerojatno ona stvar o silovanju Atene samo još jedan prljavi trač. Naime, on se nikada nije miješao u živote i borbe mitskih junaka i za svaku zaraćenu stranu jednako je kovao oružje. Na primjer, kada ga je božica Tetida naganjala da napravi fantastično oružje njenu sinu Ahilu, u isto vrijeme je napravio jednako super oružje Ahilovu neprijatelju Memnonu, odgovarajući suznim molbama božice Eos. Ni u ratove se nije miješao. Uz jedan jedini izuzetak. U bitkama na trojanskoj zaravni ukrotio je vatrom, na molbu boginje Here, rijeku Ksant čiji je bog htio valovima ubiti Ahila.

4_heph_.jpgUza svu svoju zanesenost stvaranjem, Hefest nikada nije zaboravljao svoje štovatelje, kovače i zanatlije koji svoj posao obavljaju uz pomoć vatre, te ih je uvijek brižno čuvao. Tako se, zahvaljujući Hefestu, ljudsko društvo razvijalo.

Šteta za nas što nije bilo više tako nabrijanih bogova.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona