kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Drevni Egipat - zemlja ljudi i bogova III

Kozmogonija Hermopola - Božanski preci egipatskih bogova

Drevni egipatski grad Chemennu (Hermopol Veliki) čije ime na drevnom egipatskom označava brojku osam, bez svake je sumnje staro egipatsko kultno središte u kojem se spominju božanski preci svih egipatskih bogova.

Osam egipatskih bogova Chemennuna nikada nisu stekli 'popularnost' 'Velikog pauta bogova koji su u Annuu'. No, ipak su božanstva iz Chemennuna odigrala značajnu 'ulogu' u razvoju drevne egipatske mitologije.

Tako imamo podjelu na osam drevnih predaka egipatskih bogova svrstanih u četiri skupine s po dva božanstva (muško + žensko): Nun i Nunet, Hehu i Hehut, Keku i Kekuet i Gerh i Gerhet.

Nun i Nunet pradavni su božanski par koji predstavljaju praiskonsku vodenu masu iz koje će nastati Svijet drevnih Egipćana, tako Nun simbolizira vodu i Nebo, a njegova družica Nunet simbolizira beskrajnu provaliju (ponor, bezdan).

nun
Nun

Drugi božanski par, Heh i Hehut, najvjerojatnije imaju neku vezu s drevnom egipatskom riječi 'heh' koja označava neki beskrajan, beskonačan broj. Dakle, to je božanski par koji označava vječnost.

Trećem drevnom božanskom paru Keku i Kekuet, lakše je odrediti osobine pošto se uvijek na svim zapisima uz njihova imena nalazi slikovna hijeroglifska oznaka za noć pa ih tako slobodno možemo zvati božanstvima tame, ili tmine možda. No, drevni zapisi nam jasno poručuju 'onaj koji diže svjetlost' i 'ona koja diže noć'. Na jednom još starijem zapisu ova dva božanstva poistovjećena su s još starijim božanstvima Ka i Kait, a koje su drevni Egipćani nazivali 'djed svih bogova' i 'baka božanskog pauta'.

Četvrtom paru, Gerh i Gerhet, opet je nešto teže odrediti božanske osobine jer se oni u opet davno načinjenim zapisima potpuno miješaju s još starijim božanstvima poput Nii i Enit, Nenuu i Nenuuit, pa čak i Amun i Ament. No, riječ 'gerh' na drevnom egipatskom označava tamu, tminu, dakle, opet noć i opet božanstva tame.

Zanimljivo je što ovi drevni božanski preci egipatskih božanstava imaju svoje božanske družice/pratilje za razliku od kasnijih bogova poput Amuna i Ra koji doduše u početku imaju družice Ament i Ratet, ali one su kasnije potpuno nestale. Dakle, u početku žena kod drevnih Egipćana zauzima značajnu ulogu i mjesto pa tako i bogovi moraju imati božice, a kasnije opadanjem uloge žene u egipatskom društvu družice glavnim bogovima ne trebaju. No, Egipćani se izgleda ipak nisu mogli do kraja odreći uloga žena te im kasnije opet dodjeljuju i značajnije uloge u mitologiji.


Kozmogonija Memfisa - Bogovi Meneefer

ptah1
Ptah

Prema Memfiskoj kozmogoniji prastaro božanstvo koje je Stvoritelj, sada je Ptah – bog otac svih bogova, a time i samog Atuma. Boga Ptaha su drevni Egipćani u zapisima ponekad opisivali kao 'božanskog zanatliju' kojemu nije bilo premca među bogovima. Egipatska kozmogonija Mennefera (Memfis) u kojoj se spominje kult boga Ptaha, kult koji je mnogo stariji od povijesnog doba, navodi i da je bog Ptah bio značajan bog u gradu Menneferu mnogo prije nego je taj grad i postao prijestolnica ujedinjenog Egipta.

 

Ptah pripada krugu solarnih (sunčanih) božanstava i personifikacija je mladog izlazećeg Sunca, a i značenje hijeroglifa koji se nalaze u imenu njegovom o tome jasno govore. Korijen drevne egipatske riječi koja označava boga Ptaha je p t h (biti otvoren, onaj koji započinje nešto), ili jednostavno otvarač – dakle, Ptah je taj koji otvara, ili započinje dan. No, Ptah nikada nije plovio Sunčevom barkom u kojoj su se nalazili Amun, Ra i Khepera. Ptah ima svoju barku u kojoj on plovi sam u nekoliko obličja.

Najpoznatije obličje je obličje Ptah – Seker. Kako je Seker egipatski bog tame (stanovnik tame) tako sada lako možemo prepoznati drevni naum Egipćana koji su jednostavno spojili 'božanskog zanatliju' i 'božanskog stanovnika' zagrobnog svijeta. Dakle, imamo boga koji je zapravo božanski zanatlija i klesar svega što postoji pa u spoju sa Sekerom on oblikuje i tijela (mumije) u kojima će pokojnici dosegnuti vječnost.

Ponekad bi drevni Egipćani Mennefer nazivali i Het – Ka – Ptah (Kuća Ptahovog Ka), a veliki pogrebni kompleks nedaleko Memfisa nazvan je Saakara.

khnum
Khnum

Kao najvjerniji pomagač Ptaha pojavljuje se bog Khnum (kozmogonija Abua), bog koji je stvorio ljude i životinje na svom lončarskom kolu. Izgled Sekerove barke, ili kako su je drevni Egipćani nazivali 'Hennu barka', bio je slijedeći: na pramcu se nalazila glava neke vrste gazele ili divokoze, a ponekad glava bika, ili pak samo rogovi. Na sredini barke postavljen je zatvoreni sarkofag na kojem je sokol sa zaštitnički raširenim krilima. U sarkofagu je mrtvo tijelo Sunca – Auf.

Postoji još jedna veza Ptaha s još jednim drevnim božanstvom koje se naziva Tenen. Ptah, za razliku od Atuma, nije masturbirao, već je misao koja je nastala u njegovom srcu, a riječima koje je izgovorio Stvoritelj, postala stvarna i stvorila Svijet. Dakle, prema drevnim Egipćanima svaka izgovorena riječ ima svoju posljedicu i vrlo je moćna, tako Ptah stvara Svijet iz svog srca služeći se pri tome jezikom, ustima i zubima (upravo ti Ptahovi organi predstavljaju duge bogove kreatore i Stvoriteljeve pomagače). Dva boga, (ili božanska bića, dva pomagača Ptahova), su Hu (riječ) i Sia (božanska misao, znanje).

U slijedećem članku moći ćete pročitati nešto više o kozmogoniji Tebe i Elefantine.Izvori:

Egipatska mitologija, Veronica Jons, MK Zagreb, 1985.
Egyptian religion – Ideas of the Future Life, E.A. Wallis Budge, DP New York 1969. (1904.)

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona