jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Aleksandar Žiljak: Knjiga Beštija

Knjiga bestija naslovnicaNaslov knjige: KNJIGA BEŠTIJA
Autor: Aleksandar Žiljak
Godina izdanja: 2013.
Nakladnik: Ogranak matice hrvatske Bizovac
Uvez: meki
Broj stranica: 248

Knjiga beštija je zbirka probranih priča koje su bile prethodno objavljivane u zbirkama odnosno časopisima, a koje objedinjuje potpis autora i pojava barem po jednog fantastičnog kriptozoološkog primjerka u svojim retcima. U svojim nas naracijama vode od ledenih pustoši do tropskih atola, od pakla drugog svjetskog rata do postapokalitične civilizacije, od srednjovjekovnog Japana do starog Agrama.

U pričama ove zbirke glavni protagonisti su mahom žene, i to žilave i pametne žene, ljepotice koje trebaju zvijeri da zajedno prožive avanturu i ispričaju priču. Da bi to potcrtao, autor nas je počastio vlastitim ilustracijama za svaki naslov koje unose vividnost u radnju i likove, a na koje se nailazi u tekstu. Zvijeri, koje pokrivaju dijapazon od klasičnih zmajeva, egzotičnih bića raznih mitologija i narodnih predaja do 'običnih' govorećih životinja, uvijek su inteligentne i svjesne, iako ne nužno dobronamjerne. Naracija je tečna i slikovita, kakvi već bajkoviti i fantastični prizori trebaju biti, a opisani događaji promišljeno sklopljeni sa neizvjesnim obratima pa ih je užitak čitati. Jedini stvarni kamen spoticanja je spontani, besmisleni i fantastičan (nerealan) prikaz seksa u gotovo svakoj od uvrštenih priča koji, iako čini dobrodošli odmak od standardne visoke fantastike postavljene na uštirkano ćudorednom viktorijanskom odgoju, narušava smislenost, čitljivost i sućanstvo priča kojima je umjetno prišiven.

Svakako je hvale i dublje pozornosti vrijedan trud uložen u istraživanje povijesnih činjenica, narodne predaje, geoloških obilježja i svega što je bilo potrebno da se priče toliko šarolikih pozadina postave u plauzibilan kontekst i ispričaju na toliko uvjerljiv način da su neke od njih gotovo fanfictioni pripadajućih povijesnih stvarnosti.

Eolomant i Rumiko su djela iz ladice steampunk žanra sa nezaobilaznim jakim i snalažnjivim ženskim likovima koji se ne libe upustiti u avanture tradicionalno rezervirane za jači spol. Rumiko je pogotovo zanimljiva priča jer je smještena u stari Zagreb u doba kada je njemački bio govorni jezik, leteći strojevi jezdili zrakom i japanci proučavali našu tehnologiju. Eolomant(ica) nas zračnim strujama vodi iz Lijepe Naše na tropsku avanturu i susrete sa gusarima sui generis, a čekajte tek da vidite prave odmetnike.

Tiel i Jarinka je stara priča o zmaju, djevi i vitezu ispričana sa izmjenjenim premisama (pa i ishodom), a Prokleta kula podsjeća na ulogu vila u folkloru gdje nisu baš nosile paučinasta krilca i jahale na kunićima. Zakon mora počinje sa brodolomom pa za preživjele tek priprema daljnja iskušenja, dok se Nekomata zbiva u Japanu 16. stoljeća i barata povijesnim imenima uz demonstracije već standardnih demona i vještina baratanja mačem koja prati istočnoazijske junake.

Emma i Kantjil kiplingovski priča o golom preživljavanju za vrijeme japanske okupacije pacifičkog otočja i postavlja dilemu da li je okrutnija divljina ili ljudski divljaci. Spas (i odgovor) dolazi iz neočekivanog izvora. Mulentov otok prati protagonista u borbi sa elementima, pa sa tiraninom, a ne bi li vratio otetu ženu, pri čemu saveznike pronalazi na najneobičnijim mjestima te putuje kroz sumorne ostatke mrtve civilizacije.

U pričama se implicira da su ljudi često puta gori od životinja, veće beštije od krzantih, krljušastih i inih beštija, te da ono na prvi mah oku vidljivo sakriva pravu prirodu bića i njegove motivacije. Knjiga beštija je raznolika i dinamična zbirka u kojoj će svatko naći ponešto za sebe.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona