kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Aleksandar Žiljak: Irbis

irbis-ziljakNaslov knjige: IRBIS
Autor: Aleksandar Žiljak
Godina izdanja: 2012.
Nakladnik: Zagrebačka naklada
Format: 20
Uvez: meki
Broj stranica: 182
Prevoditelj: /
Jezik originala: hrvatski

 

IRBIS
ili occupy Hrvatska, negdje u bliskoj budućnosti

Treba li ikome posebno predstavljati Aleksandra Žiljka? Oni koji nisu slušali nijedno njegovo predavanje na nekoj od konvencija diljem Lijepe Naše, osim što ne znaju što su propustili, vjerojatno su za njega čuli kao nagrađivanog autora, ilustratora, urednika. Uz takvo iskustvo, nije čudno što je Irbis ozbiljan kandidat za nagradu Sfera 2012 (da, još jednu).

Irbis ili snježni leopard glavni je muški protagonist ovog romana spekulativne fikcije uz prvu fantastičnu premisu da iz tijela velike mačke zirka inteligentan ljudski mozak. On nam je ujedno i pripovjedač i vodič kroz prilično antiutopijski svijet bliske budućnosti, sa posebnim osvrtom na Hrvatsku gdje se većina radnje odvija. World building je uvjerljiv iako ne odveć smion jer mahom izvlači zaključke iz trendova koje se već danas zamjećuje u svjetskoj geografsko-političko-resursno-vojnoj sceni, što ne znači da se u tekstu ne nailazi na zanimljive spekulacije i detalje koji podižu obrve. U glavnim crtama, ekstremistički džihad jaše na valu dekadencije zapadnjačkog kapitalizma i nezadovoljstva pauperiziranih masa koje su mu naličje, te uspijeva u tome da iz svijeta iskorijeni taj nesveti otrov. Ili ne baš?

Druga 'trećina' knjige je radnja – točnije – akcija. Vojnički žargon, psovanje na kineskom (Firefly, anyone?), umjetna inteligencija usađenja u životinje, kiborzi, nanoboti, klonovi, pokoji omaž, tone i megatone streljiva i eksploziva i sve to u hodu tj. trku dok sudbina civilizacije kakvu poznajemo ovisi o našim protagonistima. Kome se mile patrilokalni uratci sličnog, samo manje kalibarskog, žanra neka svakako pročitaju Formulu za kaos od Franje Janeša. A kad smo već kod formula, Irbis koristi jednu dobro provjerenu; macho sa pozadinom kombatanta (sve vidio, sve prošao) + opaka ljepotica s mozgom + početne trzavice + njihova osobna nevolja sa posljedicama koje se prelijevaju na grad/državu/svijet i iz koje se moraju zajedničkim snagama izvući + puno akcije, odvažnih i lojalnih prijatelja osobenjaka, slijepe sreće, akcije i unutarnje preobrazbe (nabolje). I još akcije. Da, Irbis bi se dobro čitao na traci za trčanje. Prava je šteta što su glavni likovi, valjda zato što su morali biti uklopljeni u šabloniziranu fabulu, jednako tako šablonizirani. Motivacija? Nepoznata. Plošnost? Poprilična. Osobnost? 404 not found. Jedini specifikum je vrsta/rod/porodica/red/razred glavnog lika što doduše dolazi do izražaja u pojedinim situacijama, ali inače ga se čita kao vulgaris homo sapiens sapiens koji se samo preselio u tijelo velike mačke i s time je toliko cool da i on većinu vremena zaboravlja na tu sitnicu.

Treća 'trećina' knjige je humor. Nalazi ga se u situacijama, u likovima, u dijalozima, što ne znači da je Irbis tek šarolika farsa u petoj brzini. Ovo djelo se možda čita kao zapis nabrijanog holivudskog akcijskog trilera ali također je inteligentno pisano i sadrži i poruku koja se ne mora tražiti među redovima već je pamfletizirana i potcrtana da čitatelji, dekoncentrirani adrenalinom, jurnjavom i eksplozijama, ne promaše bit.

U Irbisu se dotiču mnoge teme koje nam u dobu u kojem živimo trebaju ozbiljno zaokupljati pažnju - očuvanje okoliša, flore i faune, pa očuvanje same ljudskosti i dostojanstva ljudskih bića, zajedništva, općeg prosperiteta, društvenog uređenja i svjetonazora koji to omogućava i njeguje, samo da spomenemo neke. Demonstracije odgovora na ova pitanja su u knjizi radikalne, ogorčene i beskompromisne. Umjesto vjere i povjerenja, nastupa sila. Nekada se kvaran zub ne popravlja, nego čupa iz korijena, a pitanje je da li smo toliko beznadni da trebamo sve iz temelja uništiti ili bi još ipak mogli pomijeniti kurs i graditi novo na starom. Knjiga ne ostavlja prostora sumnji. U Irbisu dolazak novog doba nastaje doslovnom defenestracijom staroga, simboličkom kastracijom kapitalizma i oslobođenjem životinja od (kvazi) istočnog grijeha, uz nova pravila i nove vladare. Knjiga završava u tonu olakšanja i proverbijalnog svjetla na kraju tunela, no ne odgovara na pitanje tko će čuvati same čuvare, te zaboravlja ili odlučuje zaboraviti da revolucije jedu svoju djecu.

„Olakšanje.
Tiranija je pala, došla je sloboda.
Sad je sve na nama.“

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona