Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Dean Koontz: 77 Shadow Street

77streetNaslov knjige: 77 SHADOW STREET
Autor: Dean Koontz
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Brilliance Audio
Format: audiobook
Uvez: -
Broj stranica: - 
Prevoditelj: -
Jezik originala: engleski

Koontzov najnoviji uradak ne može se baš okititi lovorikama. Napetoj atmosferi koja nosi radnju od samog početka unatoč, ova knjiga idealna je za adaptaciju u horor filma B-kategorije koji zabavlja dok traje - kao što putujuća kuća strave plaši dimom i ogledalima, naglim zvucima, duhovima i čudovištima - te biva zaboravljen sa zadnjim kadrovima.

Koontz čitatelja bez previše odugovlačenja baca na pokretnu traku zbivanja koja postupno ubrzavaju tempo, usput opisujući likove, njihove odnose, živote i smrti, tako da se stječe dojam hitnosti, proteka vremena i odbrojavanja dragocjenih trenutaka koji kao žrvanj melju nesretnike koji su im se našli među zupčanicima.

77 Shadow Street je adresa zgrade sa prestižnim stanovima, mutne prošlosti i još mutnije budućnosti u kojoj se periodički – točnije svakih 38 godina - događaju 'čudne' stvari. Naravno, ove olujne noći je baš 38 godina od prošlog incidenta i užas otvara vrata svoga bala.

Kao da to nije dovoljan klišej jednog horora, Koontz je iz formalina izvukao svoj izlizani arsenal (isprike na spojleru): radnja se odvija u stvarnom vremenu, probjegava se crno-bijeloj karakterizaciji i postojanju općeg zla (kao ideje i kao stvorenjâ) koje postoji tek da bi naudilo ljudima, a rezultat je bezumnog znanstvenog eksperimentiranja, opaka stvorenja koja su hibridi/mutanti i koji žele samo ubijati ljudska bića, pojedinci ujedinjeni u borbi protiv zla nakon lošeg iskustva koji se također počnu služiti dubioznim sredstvima u svrhu 'dobra', hepiendovsko ujedinjenje preživjelih koji su do tada bili stranci, postojanje posve bespomoćne i/ili na neki način hendikepirne osobe koja, svim vjerojatnostima usprkos, preživi pakao, itd. Našao se tu čak i nezaobilazni labrador retriver, iako se samo spominje.

Koontz je kao ideju-podlogu oslikao zanimljivu spekulaciju o uzročno-posljedičnoj petlji, te je najzahvalniji dio knjige, kada sam već očekivala da cijela jurnjava, vrištanje i monstruoznosti nemaju dostojan epilog, bilo otkriti da je 77 Shadow Street u stvari knjiga o postapokalipsi koja se još nije dogodila te o tome kako je do nje došlo/će doći. Zanimljivo je prikazano kako sumrak jednih stvaratelja, ljudi, biva prouzrokovano osvitom njihove tvorevine, umjetne inteligencije koja se smatra unaprijeđenom verzijom i jedinom dostojnom postojanja.

Međutim, nejasno je iz kojeg je razloga ona arogantna, mizantropna i gomilu energije ulaže u nipodaštavanje svega ljudskog, vodi egocentrične i ekscentrične monologe sa samom sobom, kao i cijelu noć natjerava stanare pipcima po zgradi. Koontzova balada o zlim znanstvenicima koji ne prezaju ni od kakvih metoda i ni od kakvih sredstava ovom je knjigom samo dobila samo drugačiju, elaboratnu čahuru. Ideja nosilja i 99% knjige kao da su dva različita univerzuma koja je autor iglom i koncem svoje mašte i pripovjedačkog umjeća uspio skrpati u jednu više ili manje sretno povezanu cjelinu.

Osim temeljne ideje i zaista majstorskog pripovjedanja, ne može se reći mnogo toga pozitivnog o knjizi. Likovi su šablonizirani, umjetni, previše pravilno izrezani da se uklope u gabarite ove priče, sama je priča neuvjerljiva i nategnuta, ideja loše iskorištena, osjećaj poslije čitanja prazan. Sijasetu likova unatoč, nepredvidljivom završetku i opipljivom, organskom, lovecraftovskom užasu iz kojeg ovaj horor crpi elemente svojega žanra, unatoč tome što je autor uspio pirjati čitatelja na ne tako laganoj vatri do samoga kraja, čini se da je knjiga bespotrebno opširna, preduga i pomalo zamorna.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona