kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Beth Revis: Across the Universe

across-the-universe250Naslov knjige: Across the Universe
Autor: Beth Revis
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Razorbill Penguin
Format: 19.6x13 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 298
Prevoditelj: -
Jezik originala: engleski

 

Jedan od popularnih recentnijih naslova sa "young adult" police, Across The Universe autorice Beth Revis (kod nas preveden kao Beskrajno putovanje u nakladi Znanja) kao predstavnik svog žanra nosi gotova sva njegova obilježja: odrastanje, pitanja identiteta, mjesta u i odnosa sa obitelji odnosno autoritetom, elemente fantastike (u ovom slučaju znanstvene), probuđene seksualnosti, anksioznosti, depresije i, da, čak i samoubojstva. Jedino što nedostaje je rivalstvo i ljubavni trokut, ali nije isključeno da najavljeni nastavak neće popuniti i te "rupe" (u siječnju 2012. je izašao nastavak A Million Suns). 

Priča se raspreda u dubokom svemiru, u zrakopraznom prostoru između sunčevog sustava i zvijezde koja bi odabranom dijelu čovječanstva postala novi dom, pod uvjetom da teraformiranje uspije. Mjesto radnje je svemirski brod u kojem borave kriogenskim snom usnuli znanstvenici i vojno osoblje, te živući rezidenti koji su prije stanovnici nego posada. Knjiga na samom početku daje zanimljiv opis doživljaja kriogenskog sna i dezorjentiranosti svijesti u stanju bliskom smrti koje se umjetno održava desetljećima. Klaustrofobija interijera i nemogućnost bijega sa broda nije opresivna kao u Tuđincu, ali je svejedno element na kojeg se likovi opetovano vraćaju kao ishodištu svojih nedeća. Knjiga ima i interaktivni dodatak na internetu gdje se čitatelj može virtualno prošetati svemirskim brodom na kojemu se radnja odvija.

Neplanirano buđenje jedne djevojke - Amy, nama bliskog pripovjedača jer nam je suvremenica, iz kriogenskog sna uvodi nas u ljudsko društvo i način življenja kakav ne poznajemo na Zemlji. Kroz perspektivu nje i glavnog muškog lika – Eldera, postepeno saznajemo više o novom uređenju, što je samo po sebi zanimljivo spekuliranje, zatim se zajedno sa njima upuštamo u istraživanje onoga što leži iza kulisa. Fabulu dodatno začinjavaju misteriozna ubojstva kriogenski uspavanih članova, kao i osjećaj utrke s vremenom svojstven svakom murder-mystery romanu. Knjiga pripovjedački mikrofon pola vremena prepušta muškom protagonistu što cijeloj priči daje ravnotežu, alternativnu perspektivu i seksualan naboj, i služi kao inventivan modus pripovjedanja, obzirom da je cijela priča ispričana u kratkim, izmjeničnim odlomcima Amynog i Elderovog gledišta.

U jednu ruku, Across The Universe jaše na valu uspjeha trilogije Hunger Games koji je također u žarište postavio djevojku suviše ozbiljnu i zrelu za svoju dob, nasilno istrgnutu iz poznate okoline i bačenu u neprijateljsko okružje da se snađe kako zna i umije, usput ispitujući tko su joj pravi prijatelji, a tko skriveni neprijatelji dok su joj život i sigurnost u neprestanoj opasnosti. Naravno, kroz iskušenja ona raste kao osoba i uči što znači donositi vlastite odluke. Ona je bespoštedna, sklona rizicima, čvrsta i većinu vremena racionalna – dakle sve ono što djevojke ranijih generacija nisu ohrabrivane da budu. U Across the Universe osjeća se isti prezir prema autoritetu i vladajućima, potreba da se raskrinkaju njihove obmane, prisile i manipulacije, da se stvori novi poredak cijepljen od mana staroga.

Iako ima elemenata napetice i atmosfere razrješavanja tajni koje čitatelju većinom postaju evidentne prije no što su objelodanjene, ovo djelo, međutim, neće ostati zapaženo kao detektivski roman u svemiru. Njegova je trajna vrijednost prikaz u kojem ništa nije crno-bijelo, niti jedan odnos nije jednostavan i ono što se čini na prvi pogled, baš kao niti jedan od vodećih likova. Također, u priču inkorporira itekako zamislive metode vladanja masama kroz genetičko i psihološko manipuliranje, sociološki inžinjering, korištenje genetski "prilagođenih" ljudi poput stoke, potrošne klase. Oslikava društvo u kojemu se različitost proganja i čisti iz tijela društva, umjetnost se smatra devijacijom, a talenti se po potrebi ucjepljuju mutagenskim injekcijama u fetuse. Iako su potrebe ciljane publike vjerojatno jako dobro pogođene, uz svijet koji je Revis zamislila, prava je šteta što se nije veće težište stavila na opis i organizaciju njegovog načina funkcioniranja, misaonog eksperimenta radi.  

Ma koliko god se zgražali nad takvim i sličnim prikazima zlosutnih socioloških alternativa, njihovo je značenje važno i opominjuće, jer smo duboko u sebi svjesni kako, u podobnom razvoju okolnosti, oni lako mogu postati stvarnost. I letimičan pogled na ljudsku povijest nam to nijemo potvrđuje.

Comments   

 
0 #1 Marija Serdar 2012-02-12 13:15
P.S. - spoiler alert -
Tehno-puristi bi mogli na jedan od prijelomnih elemenata radnje kolutati očima. Naime, ekipa se našla u nevolji jer svemirski brod u vakuumu 'usporava' zbog toga što mu zakazuju motori koji bi, valjda, trebali raditi sve godine puta, što je nonsens. Nadam se da vam taj detalj neće pokvariti čitanje.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona