kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Joe Haldeman: Vječni rat

vjecni_ratNaslov knjige: Vječni rat 
Autor: Joe Haldeman 
Godina izdanja: 2011. 
Nakladnik: Algoritam
Format: 13x19 cm
Uvez: Meki 
Broj stranica: 295 str.
Prevoditelj: Ilija Barišić
Jezik originala: engleski

 

Još jedan od nositelja prestižnih nagrada HUGO, NEBULA i LOTUS - Joe Haldeman -  za kojeg je diskutabilno opravdava li famu koja se stvorila oko njegovog naslova. Vječni rat bit će redovno serviran uz napomenu kako je autor veteran vijetnamskog pakla koji je kroz pisanje nastojao pobjeći od mučne prošlosti, a kojega lajtmotiv (odnosno, motiv) Vijetnamskog rata opsjeda (inspirira?) u toj mjeri da o njemu piše i dok piše o fiktivnim sukobima u neizvjesnoj budućnosti protiv nezemaljskog neprijatelja. U Americi bi prije par desetljeća veza teme i autora možda bila kontroverzna, ali u današnje vrijeme, kada se Vijetnam izlizao i žarišno mjesto zauzeli neki novi ratovi, čini se kao izlišno spominjanje.

Rat, kao centralna poveznica, čitatelja zaintrigira ili odbije od početka – ta rat je u samom naslovu knjige. U Haldemanovoj verziji budućnosti rat je ostao jednako neposredan i krvav, a postao učinkovitiji i globalnijih razmjera. Fabula prati glavnog lika, Williama Mandellu, koji kroz služenje vojsci postaje svjedokom gotovo milenija ljudske povijesti. Uz znanstveno kroćenje paradoksa vremena i prostora pri novoizumljenom načinu transporta materije kroz velike svemirske udaljenosti, on stotine zemaljskih godina prespava i izgubi u usporavanju protjecanja subjektivnog vremena. Vojnici tako putuju sa ratišta na ratište, subjektivno gubeći mjesece a objektivno desetljeća. Neprijatelj cijelog ljudskog roda su misteriozni tuđinci koji su, zanimljivo, van fokusa tijekom cijele knjige, čak i u trenucima borbe prsa o prsa. 

Mandella je, saznajemo, u duši pacifist kojeg uvjerenje i nedostatak entuzijazma ne sprečavaju da napreduje kroz činove, pa dobar dio knjige otpada na zbivanja sa bojišta, taktiku, opise oružja ili vojnih akcija. Navedeno samo po sebi ne bi knjigu činilo toliko suhoparnom da ima protutežu u emotivnom i duhovnom razvoju likova. Nažalost, teško je razaznati što ih motivira, vividno ih osjetiti i zavoljeti.  Baš kao i Mandellina stvarnost, oni su predstavljeni kroz fasete samih sebe. Teško se oteti dojmu da je Mandella, u čiji unutarnji svijet imamo uvid, kartonski lik čiji osjećaji ili nisu stvarni ili su krajnje stoički. On je pasivni, indiferentni buntovnik-koji-to-nije, kojemu se stvari događaju više-manje slučajno, a on ih prihvaća sa većim ili manjim negodovanjem. Moguće je autor namjerno pribjegao naraciji u kojoj istim tonom, u Ich-formi, opisuje prizemljenje letjelice te bez najave spomene gubitak noge pa pređe na fukcioniranje zaštitnog odijela, a kako bi dočarao torpidnost ljudske svijesti zasićene neposrednom smrću i strahom.

Haldemanu se mora odati priznanje za igranje sa progresivnim tehnološkim rješenjima i spekulativnim vizijama budućeg ljudskog društva, pa je knjigu možda najoportunije čitati iz tog rakursa. Dok Mandella kroz fragmente budnosti tijekom stoljeća iz svoje svrhom omeđene kapsule upoznaje postupnu anarhiju, kaos, izvitoperenje svih modernih dogmi u civilnom društvu, njegovo putovanje i stoljetni vojni pohod konačno prekida bogolik mir i ljudsko društvo koje je toliko malo ljudsko da se od njega ježi koža. 'Šokantna istina', da su ljudi započeli i prolongirali rat mahom iz ekonomskih pobuda te pobili miroljubiv i inteligentan narod, aktualna je odvajkada i – izgleda – zavajkada. Nažalost, kako su cijela politika i pozadina tog rata, kao i sam neprijatelj, potpuno izgurani u 290 stranica subjektivih dojmova glavnog lika, taj konačni obrat nema osobit odjek na dojam čitanja.

Završetak je neobično (čak neprilično) "hepiendovski", međutim ako se knjiga gleda kao katarza ratnog veterana iz besmisla kaosa i smrti kojeg je preživio, potreba za svjetlom na kraju tunela je ustupak koji Haldemanu ipak moramo dopustiti.

Comments   

 
0 #4 nata 2014-09-09 15:39
svidjela mi se, već nekoliko godina u planu je snimanje filma, to će biti zanimljivo
Quote
 
 
0 #3 NinielT 2014-03-18 13:16
Ovo je poprilično negativna recenzija.
Knjiga zapravo nije toliko loša. Ima pitak tekst i tečnu radnju, zanimljiv techtalk, zanimljive ideje.

Točno je to da knjiga u ovom vremenu nije nešto ekstra u usporedbi sa svime što se dosad izmaštalo od vremena izdavanja knjige, ali je dobro štivo. Ne treba piscu zamjerati slab razvoj likova u njegovom romanu prvijencu- roman je uspjeh polučio zbog drugih faktora (kritike tadašnjeg društva i politike S.A.D.-a, kritike stalnih sukoba s izmišljenim neprijateljima i naravno tada veoma maštovitih opisa moguće budućnosti) i ne može se reći da takve stvari nisu važna saznanja za razumijevanje djela i njegova nastanka.

Bacam se u potragu za nastavcima... (hvala gossip squirrel)
Quote
 
 
0 #2 gossip_squirrel 2012-06-12 17:40
izostavljeno je da se radi o serijalu knjiga od kojih je Vječni rat tek prva u nizu =)
Quote
 
 
0 #1 DS 2011-12-23 14:02
Znači, preskočiti.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona