Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Joe Abercrombie: Prvi zakon - Krivnja oštrice

Autor: Tirena

krivnja_ostrice

Naslov knjige: Prvi zakon - Krivnja oštrice
Autor: Joe Abercrombie
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Algoritam
Format: 
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 464 str.
Prevoditelj: Anja Majnarić
Jezik originala: engleski

 

Joe Abercrombie engleski je autor, obožavatelj fantasyja koji se i sam odlučio okušati u tome žanru. Prvi roman pod nazivom Krivnja oštrice objavio je 2004. godine, a nakon njega uslijedili su nastavci Prije njihova vješanja i Posljednji argument kraljeva. Ove godine potpisao je ugovor za još četiri nastavka u serijalu Prvi zakon. 

Krivnja oštrice smještena je u izmišljeni svijet sličan onom Georgea R.R. Martina (jedini nedostatak je karta) čiji se poetološki utjecaj može vidjeti i u oblikovanju radnje, kao i u karakterizaciji likova. Roman nema jednoga junaka oko kojeg se razvija fabula nego nekoliko njih od kojih je svaki nositelj vlastite priče. 

 Logen je ratnik sa sjevera poznat pod nazivom Krvava Devetka, no on taj naziv nikako ne opravdava: ne uživa u ubijanju, neprestano filozofski propituje život, a ono što je najneobičnije, može razgovarati s duhovima.

 Glokta je inkvizitor Unije čiji je zadatak ispitati i osuditi sve one koji na bilo koji način rade protiv kralja. I on je nekada bio slavni ratnik, no, nakon što je pao u zarobljeništvo, od njega je ostala samo sramotna sjena čovjeka kakav je nekada bio. 

 Jezal dan Luthar mladić je plemićkog podrijetla od kojeg se očekuje veliki uspjeh i pobjeda na turniru, no on je zapravo veliko razočaranje, nesposoban pobijediti na turniru zaokupljen djevojkama i zabavom. 

Ovo ne bi bio pravi fantasy roman da nema čarobnjaka, no ni on nije ono što očekujemo. Naime, on fizički uvelike odudara od ustaljenog poimanja velikoga maga, što ipak nekako uspijeva nadoknaditi svojom mudrošću. 

Tu su još i hladnokrvna ratnica Maljinn, lijepa pijanica Ardee, nespretni čarobnjakov učenik, članovi Zatvorenog vijeća, stari i senilni kralj, njegovi nesposobni sinovi, nekarakteristični ratnici, praktikali, trgovci i mnogi drugi manje ili više zanimljivi likovi. 

Iako brojem likova autor još uvijek nije uspio nadmašiti Martina, ipak ih je poprilično, a njihova karakterizacija najjača je strana ovoga romana. Pojedinačne sudbine tijekom radnje povezivat će se i ispreplitati da bi se konačno spojile u zajedničku borbu Unije protiv nadolazeće opasnosti sa Sjevera, ali i ostalih neprijatelja Midderlanda. Okosnicu radnje tako čine politička previranja, ne samo ona prema neprijateljima, nego i ona unutarnja, što romanu daje pravu srednjovjekovnu dimenziju.

Joe Abercrombie relativno je novo ime u žanru fantasyja, ali je već postigao popriličan uspjeh. Njegovi lako čitljivi romani prepuni britkoga humora, shakespearovskih trenutaka, nevjerojatnih obrata i zanimljivih događaja upotpunjeni srednjovjekovnom atmosferom i bogatom političkom i religijskom poviješću osvajaju sve više obožavatelja i sigurno je da će se za Abercombiejevo ime još itekako čuti. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona