Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Zoran Krušvar: Kamov se vraća kući

Autor: Tirena

kamov1Zoran Krušvar mladi je riječki autor poznat najprije po dobro primljenom znanstveno-fantastičnom romanu Izvršitelji nauma Gospodnjeg. Potaknut obilježavanjem 100. godišnjice smrti hrvatskoga pisca Janka Polića Kamova pronašao je novu inspiraciju i utkao je u roman Kamov se vraća kući.

Na prvi pogled tipičan roman o odrastanju pretvara se u kompleksnu priču prepunu obrata i nevjerojatnih događaja. Pokretač radnje je potraga za izgubljenim galebom, ljubimcem devetnaestogodišnjeg Anđelka koji živi s bakom Isabellom i kojeg muče tipični problemi vezani uz dob. No, kako ovo nije tinejdžerski roman, Anđelko se upušta u potragu koja će ga upoznati sa strašnom legendom vezanom uz rodni grad Rijeku. Radnju je gotovo nemoguće prepričati jer se sastoji iz mnoštva detalja i manjih priča koje i zasebno mogu tvoriti jedno djelo.

Smještanje radnje u centar Rijeke samo dokazuje autorovu vezanost uz rodni grad i poznavanje njegove kulture; prikazivanje svakodnevnih zbivanja, ljudi i njihovog govora približavaju priču urbanom romanu. U djelu se očituje i autorovo dobro poznavanje književnosti, pa se u radnju na fantastičan način upliću i likovi Kamova, Edgara Allana Poea i drugih književnika.

Kao u svakom fantastičnom romanu, i ovdje elementi fantastike djeluju prirodno i logično, čak i onda kad glavnu junakinju autor proglasi unukom Kamova i morskoga čudovišta. Zanimljive su autorove reference na sadašnje stanje u zemlji, ali i na književne postupke, kao u trenutku kada njegov junak nailazi na studenticu koja čita knjigu Kako se ponašati kao stereotipni sporedni lik u romanima s višestrukim izborom. U jednom trenutku autor se i sam pojavljuje u romanu i prima savjete o tome kako ga oblikovati.

Ono što me najviše veselilo pri čitanju jest mogućnost odabira završetka; naime, roman možete čitati na nekoliko načina: tako da slijedite upute u tekstu i sami odlučujete o tijeku radnje, ili da jednostavno čitate redom. Tim postupkom čitatelju je dana velika sloboda u oblikovanju teksta i omogućen je poseban doživljaj i povezivanje s autorom.

Roman je teško žanrovski odrediti; sadrži elemente kriminalističkog romana, fantastičnog romana, urbanog romana, avanturističkog i znanstveno-fantastičnog pa se autor više približio uracima hrvatskih fantastičara, nego pravoj visokoj fantastici.

Jednostavna linearna radnja popraćena zanimljivim ilustracijama, bridak i nenapadan humor, Janko Polić Kamov kao lajtmotiv djela, čine ovaj roman izrazito primamljivim za čitanje. Ako ništa drugo, sigurna sam da ova knjiga nije nalik ičemu što ste do sada čitali i da ćete je još dugo pamtiti.

 

 

Naslov knjige: Kamov se vraća kući
Autor: Zoran Krušvar
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Mentor
Format:
Uvez: meki
Broj stranica: 204 str.
Prevoditelj: -
Jezik originala: hrvatski

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona