kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Silent Hill 7

SH0701

Konamijev Silent Hill: Shattered Memories kao serijalov sretan broj sedam razvijen je u okrilju povratnika Climax Studios te izdan 2009. za neobičan trio platformi: PS2, PSP i Wii. Donosi jedan potpuno novi, neviđeni koncept igre i unutar serijala i van njega, a razvijen je na premisama priče koja se u čast deset-godišnjem postojanju Silent Hilla vraća u 1999. godinu.

Igrač preuzima ulogu Harry Masona, prvog protagonista serijala. Ponavljajući sudbinu koju je i prvi puta doživio, na putu prema Silent Hillu Harry i njegova kćer Cheryl doživljavaju prometnu nesreću. Nakon što se osvijesti više je ne može pronaći, stoga napušta razbijeno vozilo i kreće u potragu za njom u najbizarniji od svih gradova Sjedinjenih Američkih Država. No prije nego zapali svjetiljku i zaputi se u snježnu noć, svjetla se prigušuju i igrač se nalazi u zatvorenoj sobi, posjednut u udobnoj fotelji. Na suprotnoj strani nalazi se dr. Kaufmann i priprema nam ugođaj za naš psihijatrijski ispit.

SH0702

Prvi od dva nova koncepta s kojim je igrač upoznat tiče se metodike odlučivanja koja utječe na ishode radnje i stanje istraživog prostora. Između glavnih poglavlja igre, igrač rješava klasične testove poput skalarnog upitnika ili bojanja crteža. Ideja je, zapravo, osim istraživanja vlastite psihe, ponuditi novi oblik dobar-zao moralnog kompasa kakav je posljednje vrijeme prisutan u svakoj drugoj PC igri. Ono što Shattered Memories čini jest da preskače tu prostu jednostavnost i u konačnici sve odluke drži u moralnom sivilu, ali ovisno o tome što igrač odabire utječe na to kako će razni elementi igre izgledati – od same mape i interaktivnih objekata, preko kreatura, dijaloga i odabira, pa do završetka i boja koje u igri vladaju. Izuzetno dobra ideja koja unutar sebe čuva replay value tako pripovjedački približava Shattered Memories izvornoj trilogiji, unoseći dubinu ne samo nadogradnjom glavne priče, već smislom Silent Hilla samog po sebi.

SH0703

Drugi koncept potpuno zamjenjuje poznato borbeno-istraživačko iskustvo serijala. Za početak, borbe nema. Harry ne posjeduje nikakvo oružje i ne nailazi na klasične protivnike. Umjesto toga, Harry slobodno istražuje Silent Hill, a kada mu njuška zađe preduboko, svijet se transformira u otherworld. U ovom nastavku, otherworld ne izgleda kao perverzni svijet iz pakla, već kao ledeno kraljevstvo samoće. U njemu postoji samo jedna vrsta kreatura, doduše koja se preoblikuje ovisno o psiho-testu, koja ga kontinuirano napada i pokušava mu oteti život na sasvim bizaran način, a Harry je prisiljen sumanuto bježati kroz labirinte, skrivati se i tražiti izlaz iz vlastite noćne more. S obzirom na dinamičnost i enormnu količinu adrenalina i usputnog straha koji ga stvara, stvar je pun pogodak za bilo koga tko traži osvježenje, odnosno najgori potez ikad za one koju ne žele ništa drugo nego sjekiru i krv, ali u oba slučaja koncept je genijalno proveden.

SH0704

Interakcija je također posve drugačija. Igrač upravlja s oba analoga (ili palicama na Wii) iz prvog lica i bliskog trećeg lica te koristi druge controller tipke za aktiviranje različitih funkcija. Bliska kamera stvara osjećaj da se igrač nalazi na mjestu Harrya, i osjećaj dolazi posve prirodno dok vizualno-konceptualna prezentacija stvara mističnu, pomalo depresivnu atmosferu samotnosti kakvu je rijetko moguće pronaći i postići. Interakcija također izbjegava automatsko prikupljane predmeta već igrač sve elemente „dotiče“ i odabire može li što s njima. Da bi otvorio prozor, mora dohvatiti ručicu i povući, da bi razbio šifru, mora pretražiti objekte, zabilježiti kodove i utipkati ih, da bi riješio zagonetku, mora pomicati i podešavati objekte. Zagonetke su, zapravo, veoma jednostavne i ni približno blizu ikojoj iz drugih naslova, ali je novi koncept toliko ugodno privlačan da se može progledati kroz prste. S ciljem imerzivnosti, izmijenjen je i sustav mape, inventorija i datoteka koje se sakupljaju. Sve je svedeno na mobitel koji Harry ima kod sebe. GPS se ponaša kao mapa na kojoj sada igrač sam može bilježiti stvari, opcija kamere omogućuje snimanje okoline s ciljem otkrivanja prikrivene prošlosti, u porukama može pronaći različite tekstualne i audio primitke koje je pronašao lutajući gradom duhova, a kroz igru se pojavljuje i niz brojeva koje je moguće spremiti i u svako doba zvati. Zbog velike raznovrsnosti unutar igre, nikada se ne može biti siguran što će se pronaći, pogotovo ako se mijenja psiho test.

SH0705

Priča je po sebi druga najjednostavnija u serijalu, po osnovnoj konstrukciji, ali metoda kojom je igrač kroz nju proveden obogaćuje je sporednim informacijama, spoznajama, obratima i upitnicima koji u ukupnosti djeluju na igrača kao da je doista prošao i kroz jednu avanturu i kroz jednu sasvim osobnu priču. Posljednji glazbeni angažman Konamijeve legende Akire Yamaoke donosi i svojevrsni kraj prepoznatljivom štihu Silent Hilla, no u ovom se nastavku glazba puno više okreće strahu i trenutku, a puno manje emociji i općoj podlozi. Izvrsni efekti i mistični zvukovi savršeno liježu uz igru, dajući poseban štih po kojem će se Shattered Memories spominjati uvijek kao zasebna kvaliteta.

Stoga, konkluzija: Shattered Memories drastičan je odmak i od Silent Hilla i uopće od današnjih gaming koncepata, ali je na svoj način i briljantan kao igra i bliži srži Silent Hilla nego većina drugih naslova iz serijala. Interesira li vas opisani koncept, svakako ga odigrajte jer nema teoretske šanse da požalite.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona