Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Silent Hill 5

SH0501Konami je izdao Silent Hill: Origins 2007. godine za PSP i PS2. Kao peti naslov u nizu, zapravo je prequel povijesti Silent Hilla koje je započela s prvim dijelom, što sugerira i izvorno ime na japanskom – Silent Hill: Zero.

Protagonist igre je Travis Grady, mladi vozač kamiona. U žurbi, Grady odlazi na obilaznicu koja vodi kroz Silent Hill, gdje mu, slično prvom dijelu, pred kamion izlijeće nepoznata osoba. Grady uspijeva zakočiti, pa silazi iz kamiona provjeriti što se dogodilo. Kada spazi kuću u plamenu odakle dolaze vriskovi, pojuri u nju. Iz kuće ispunjene okultnim simbolima izvući će zapaljenu djevojčicu i zatim, uz zvuk sirene, pasti u nesvijest, u nepovratnost svoje mračne prošlosti.

SH0502Peti nastavak prvi je u seriji na kojem nije radio Team Silent, već Climax, što je s jedne strane dovelo do trajnijih promjena, a s druge popravilo situaciju naspram proteklog, veoma loše izvedenog naslova. Jednako prošlim igrama, igrač zauzima Travisovo mjesto u maglovitom američkom gradu Silent Hill i pokušava pronaći svoj put iz noćne more istražujući okolinu, rješavajući zagonetke i boreći se s kreaturama vlastite tame. No, za razliku od svih proteklih nastavaka, Climax stavlja naglasak na akciji, te onemogućuje oblikovanje težine igre, nudeći, kao prvi nastavak serijala, samo jednu formu zahtjevnosti.

SH0503Najveće su izmjene napravljene u težini i mehanici borbe. Količina neprijatelja iznimno je povećana i zgusnuta. S duljim zadržavanjem uokolo lokacija rastu šanse da će se na njega prilijepiti horda, a time se povećavaju šanse da Travis uđe u nezgodnu borbu. Čudovišta se također respawnaju, a s odmicanjem igre, kako se upoznaju nove vrste, tako se iste počinju pojavljivati na otvorenim površinama. Kreature su prilično snažne, velike i žilave, i potrebno je puno udaraca prije nego ih se dokrajči, a postoje i određeni tehnički problemi s kontaktom likova zbog kojih je u užim prostorima teško pobjeći, što u pravilu rezultira teškim, često i frustrirajućim sukobima. Ustvari, od igrača se očekuje ili spretno izbjegavanje ili puno veća opreznost i taktičnost prilikom borbe, na što mnogi fanovi nisu naučeni. Mada je borba po sebi u redu, naročito kada se igrač priuči, šuma čudovišta također nervira jer igrači uglavnom preferiraju razgledavanje i atmosferičnost, za što su ovdje i tehnički i kreativno zakinuti. Suprotno regularnim protivnicima, bossevi su bizarno jednostavni, izuzev posljednjeg za kojeg se valja dobro pripremiti.

SH0504Mehanika borbe je podjednako otežana i olakšana detaljima: Travis je prvi lik u serijalu koji koristi šake kada nema oružja, što je plus po sebi, ali šake su prilično efikasne u borbi - dobri igrači neće ništa drugo trebati. No, uz to može koristiti i čitavu masu lomljivih objekata. U Origins se polako integrira ideja o upotrebi okoline koja će kasnije bolje zasjati, što iz perspektive gaming svijeta znači prilično zaostajanje za drugim naslovima, ali je veliki korak naprijed u Silent Hillu. Travis, osim klasičnog hladnog i vatrenog oružja, prikuplja štapove, batove, alate, šipke ali i tostere, mini-televizore, vješalice za kapute… što odvodi ideju do razine parodije. S jedne strane, može sa sobom nositi doslovno stotine palica i televizora, a s druge strane, u borbi pucaju nakon nekoliko udaraca. Rezultat, na snažniju kreaturu prvo bacate tostere, onda ga udarate vješalicom, golf palicom i čekićem, pa da dokrajčite mecima i šakama. Zar nitko od njih nije primijetio koliko je to naivno? Nadalje, da bi dodatno otežali stvar, unijeli su element umora, pa tako Travis ne može beskonačno trčati, već će se umarati, što znači da će potrajati dok igrač shvati kako se kretati i izbjeći desetke beštija, a sada kreature imaju i situacijske zahvate, kada će igrač morati udarati kombinacije tipki da se oslobodi, što ponekad ne uspije unatoč preciznosti igrača.

SH0505Radnja, odnosno priča igre, te kompleksi kojima se Travis kreće, zajedno su solidni. Priča nije naočita, ali vrlo dobro popunjava rupe, ovdje sasvim usmjerena na kult Silent Hilla, uglavnom zanemarujući paralelnost s kojom se Silent Hill inače bavi. Neobičan set likova vraća se na stare tragove, s Travisom kao prilično dobrim protagonistom, jednim od omiljenijih među starijim igračima. Grafički, glavni svijet podsjeća na starije naslove, dok je otherworld solidan, te je implementirana zgodna ideja o prolaženju kroz staklo (vjerojatno, kao i neke druge stvari iz prošlih nastavaka, Carroll inspiracija) koja će stvoriti osjećaj labirintnosti i kombiniranja, iako je igra po sebi krajnje linearna. Igra nema mnogo perverzno ili bizarno kreativnih trenutaka, ali pronaći će se pokoji slatkiš za one koji vole paprenost serijala. Nažalost, zagonetke su ovdje prilično potisnute, rijetke i veoma jednostavne, stoga za um neće biti previše treninga.

Zaokruženo, Origins je solidan nastavak kojeg se ne bi trebalo preskočiti, naročito zbog povezivanja priče, ali u suštini zbilja odaje osjećaj namijenjenosti za portable konzolu: jednostavan je u svom nastupu, podosta kratak te se povlači za osjećajem arkadnosti kakvu je Silent Hill redovito izbjegavao.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona