Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Silent Hill 4

SH0401Silent Hill 4: The Room izdan je 2004. godine za Playstation 2, Windows i Xbox. Četvrti nastavak survival horror franšize za igrače je ponovno razvio Team Silent, no ovoga puta upustivši se u eksperimentalne vode koje su odjeknule dvojako.

Protagonist ovog dijela je Henry Townshend, mladić, stanovnik gradića Ashfielda blizu Silent Hilla, gdje živi u jednom od lokalnih apartmana. Henry je, sve u svemu, ni po čemu značajan, sa Silent Hillom nikako povezan a u glavi posve na mjestu, zadovoljan životom. No jednoga se jutra probudi u apartmanskoj sobi broj 302 te iz nje nikako ne može izaći. Nakon nekoliko dana zatočeništva ispunjenog noćnim morama, Henry u jednoj prostoriji otkriva neobjašnjivu rupu kroz koju krene u pokušaju da se izvuče iz četiri zida, po prvi puta, prema razrješenju tajne.

SH0402Ispitujući potencijale, Team Silent stavlja igrača na Henryjevo mjesto po prvi puta iz perspektive prvog lica, iako ne u potpunosti. Metodički, igra je podijeljena u dva aspekta, sukladno radnji. Igrač će se naizmjence prvo nalaziti u zaključanom apartmanu gdje će se kretati iz prvog lica, a zatim će kroz rupu putovati u različite dijelove grada gdje će se igra prolaziti iz trećeg lica, standardnom metodom poznatom iz proteklih dijelova. Ponovno, igra se oslanja na kombinaciju istraživanja, akcije i rješavanja zagonetki, ali ovdje na različite načine dolazi do promjena, što dobrih, što loših.

Po sebi, lako je moguće da će dvotrećinsko odlaženje i dolaženje u istu sobu nekima smetati. Jedno se vrijeme doista čini kao da je soba HQ iz kojeg Henry odlazi na misije, pa kada ih izvrši, vraća se na brifing. U početku igre malo se toga i događa, nalikujući više kao namjera da se igra nepotrebno produlji nego kao da se nešto odvija. No, s malo manje otpora prema repetitivnosti, brzo će doći do mijenjanja situacija u oba aspekta, do miješanja aspekata, do transformiranja aspekata, pa gameplay i u 302 postane puno zanimljiviji jednom kada soba počne disati. Druga strana medalje jest upravo obožavanje koncepta zatvorene sobe koji stvara klasičnu horror atmosferu s okusom perverzije, ali i detektivski štih jer u istom nema borbe i klasičnog istraživanja, već igrač "pogledom" odabire što će aktivirati i uvijek nanovo otkriva nove stvari istražujući sadržaj sobe 302. U posljednjoj fazi igre kada soba prestaje biti sigurno utočište, u gameplay se unose elementi iz drugog aspekta, pa se iskustvo intenzivira.

SH0403Ironično, gameplay sobe 302 kreativniji je, iako ne akcijski orijentiran, od drugog aspekta koji je, mada standardan mehanikom, loš iz nekoliko razloga.

Prvo, umjesto neograničenog inventorija, ostavili su mjesta za 10 stvari. To je s jedne strane logično i imerzivno, kada bi htjeli nositi tonu oružja sa sobom, pa umjesto toga odabiremo što ćemo uzeti ili koristimo spremnik u sobi 302 da bismo ondje sačuvali, ali je posve nepotrebno i krajnje frustrirajuće kada 5 karata zauzima mjesta kao 5 pušaka. Loše idejno rješenje ničemu ne pridonosi, a u puno situacija nervira, primjerice kada nemate mjesta za jednu običnu kartu pa se morate vratiti na početak razine, u sobu, mantrati što vam ne treba i ne treba, pa se vraćati natrag.

SH0404Pogotovo kada se sjetite protivnika, koji su drugi napasni problem. Osim klasičnih čudovišta koja padaju kada ih se dovoljno puta pogodi, uveli su duhove koje nije moguće ubiti već privremeno zaustaviti. No osim što inače imaju dosta brzo vrijeme oporavka, ima i grešaka u skriptama pa se ponekada dogodi da se i po deset puta dižu isti čas kada padnu na tlo. Svuda slijede igrača, skupljaju se na hrpe, crpe energiju i kada udare i ne udare te iz daljine i općenito postanu iznimno naporni. Igra je implementirala korištenje nekoliko objekata za njihovo usporavanje, no kada se to ukomponira s malim inventorijem i izuzetno lošim kontrolama reakcije, bude nezgodnih frustracija.

Valja reći, treći problem su skripte i kontrole, bilo na konzoli bilo na računalu. Veoma loše, do te razine da ponekad igra očekuje da se pred vratima igrač stane na točno određeno neprepoznatljivo mjesto da bi mu uopće ponudila opciju. Drugim riječima, dogodit će se da ćete naprosto misliti da ovdje ili ne morate ići ili ništa ne možete napraviti, da bi se na kraju osjećali glupima kada pedeseti puta probate iz očaja i - dogodi se. Problem nije samo na vratima, jasno, već i na raznim drugim triggerima, uključujući i borbu.

SH0405Možda je najgori problem naslova nevjerojatna nemaštovitost. Izuzev što je sve u blijedom sivom tonu, čitav svijet je beskrajno običan, što vrijedi i za otherworld. Kreature su također realistične, a njihov se popis sastoji uglavnom od različitih životinja. Majmuni, tigrovi, pijavice… Što se reflektira na priču, ali je naprosto dosadno boriti se s njima. Ne predstavljaju niti izazov niti pobuđuju interes, a uz to su i veoma nespretna, s lošim reakcijama i AI sustavom pa ih je lako zaustaviti, što vrijedi i za bosseve. Problem će biti i u posvema bezličnom, dosadnom protagonistu koji je s jedne strane u radnji kao kakav mulac, a s druge strane se s njim nije nikako moguće povezati. Nažalost, boljka se prenosi i na krajnje nemaštovite i prozirne zagonetke.

Srećom, priča četvrtog dijela, tek referentno povezana s proteklim naslovima, prilično je dobra, uvrnuta, sa solidnim sporednim likovima, a metoda spoznavanja zanimljivo usklađena s metodom igre – kasnije, kada sve postane jasnije. Također, nekoliko sekcija igre stavlja Henrya u krajnje bizarna mjesta u kojima otkriva kakve boleštine ljudi iza zidova čine, referirajući se, zapravo, na stvari koje se događaju u stvarnosti, stoga će nekoliko puta igra dobiti na velikom plusu – sve dok neka od navedenih boljki ne raspali po živcima.

U globalu, Silent Hill 4: The Room nije najsjajnija zvijezda serijala i u pravilu će biti prihvatljivija fanovima nego drugi igračima, koji je mogu komotno preskočiti, osim ako ih zanima pomaknuta radnja.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona