kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Silent Hill 4

SH0401Silent Hill 4: The Room izdan je 2004. godine za Playstation 2, Windows i Xbox. Četvrti nastavak survival horror franšize za igrače je ponovno razvio Team Silent, no ovoga puta upustivši se u eksperimentalne vode koje su odjeknule dvojako.

Protagonist ovog dijela je Henry Townshend, mladić, stanovnik gradića Ashfielda blizu Silent Hilla, gdje živi u jednom od lokalnih apartmana. Henry je, sve u svemu, ni po čemu značajan, sa Silent Hillom nikako povezan a u glavi posve na mjestu, zadovoljan životom. No jednoga se jutra probudi u apartmanskoj sobi broj 302 te iz nje nikako ne može izaći. Nakon nekoliko dana zatočeništva ispunjenog noćnim morama, Henry u jednoj prostoriji otkriva neobjašnjivu rupu kroz koju krene u pokušaju da se izvuče iz četiri zida, po prvi puta, prema razrješenju tajne.

SH0402Ispitujući potencijale, Team Silent stavlja igrača na Henryjevo mjesto po prvi puta iz perspektive prvog lica, iako ne u potpunosti. Metodički, igra je podijeljena u dva aspekta, sukladno radnji. Igrač će se naizmjence prvo nalaziti u zaključanom apartmanu gdje će se kretati iz prvog lica, a zatim će kroz rupu putovati u različite dijelove grada gdje će se igra prolaziti iz trećeg lica, standardnom metodom poznatom iz proteklih dijelova. Ponovno, igra se oslanja na kombinaciju istraživanja, akcije i rješavanja zagonetki, ali ovdje na različite načine dolazi do promjena, što dobrih, što loših.

Po sebi, lako je moguće da će dvotrećinsko odlaženje i dolaženje u istu sobu nekima smetati. Jedno se vrijeme doista čini kao da je soba HQ iz kojeg Henry odlazi na misije, pa kada ih izvrši, vraća se na brifing. U početku igre malo se toga i događa, nalikujući više kao namjera da se igra nepotrebno produlji nego kao da se nešto odvija. No, s malo manje otpora prema repetitivnosti, brzo će doći do mijenjanja situacija u oba aspekta, do miješanja aspekata, do transformiranja aspekata, pa gameplay i u 302 postane puno zanimljiviji jednom kada soba počne disati. Druga strana medalje jest upravo obožavanje koncepta zatvorene sobe koji stvara klasičnu horror atmosferu s okusom perverzije, ali i detektivski štih jer u istom nema borbe i klasičnog istraživanja, već igrač "pogledom" odabire što će aktivirati i uvijek nanovo otkriva nove stvari istražujući sadržaj sobe 302. U posljednjoj fazi igre kada soba prestaje biti sigurno utočište, u gameplay se unose elementi iz drugog aspekta, pa se iskustvo intenzivira.

SH0403Ironično, gameplay sobe 302 kreativniji je, iako ne akcijski orijentiran, od drugog aspekta koji je, mada standardan mehanikom, loš iz nekoliko razloga.

Prvo, umjesto neograničenog inventorija, ostavili su mjesta za 10 stvari. To je s jedne strane logično i imerzivno, kada bi htjeli nositi tonu oružja sa sobom, pa umjesto toga odabiremo što ćemo uzeti ili koristimo spremnik u sobi 302 da bismo ondje sačuvali, ali je posve nepotrebno i krajnje frustrirajuće kada 5 karata zauzima mjesta kao 5 pušaka. Loše idejno rješenje ničemu ne pridonosi, a u puno situacija nervira, primjerice kada nemate mjesta za jednu običnu kartu pa se morate vratiti na početak razine, u sobu, mantrati što vam ne treba i ne treba, pa se vraćati natrag.

SH0404Pogotovo kada se sjetite protivnika, koji su drugi napasni problem. Osim klasičnih čudovišta koja padaju kada ih se dovoljno puta pogodi, uveli su duhove koje nije moguće ubiti već privremeno zaustaviti. No osim što inače imaju dosta brzo vrijeme oporavka, ima i grešaka u skriptama pa se ponekada dogodi da se i po deset puta dižu isti čas kada padnu na tlo. Svuda slijede igrača, skupljaju se na hrpe, crpe energiju i kada udare i ne udare te iz daljine i općenito postanu iznimno naporni. Igra je implementirala korištenje nekoliko objekata za njihovo usporavanje, no kada se to ukomponira s malim inventorijem i izuzetno lošim kontrolama reakcije, bude nezgodnih frustracija.

Valja reći, treći problem su skripte i kontrole, bilo na konzoli bilo na računalu. Veoma loše, do te razine da ponekad igra očekuje da se pred vratima igrač stane na točno određeno neprepoznatljivo mjesto da bi mu uopće ponudila opciju. Drugim riječima, dogodit će se da ćete naprosto misliti da ovdje ili ne morate ići ili ništa ne možete napraviti, da bi se na kraju osjećali glupima kada pedeseti puta probate iz očaja i - dogodi se. Problem nije samo na vratima, jasno, već i na raznim drugim triggerima, uključujući i borbu.

SH0405Možda je najgori problem naslova nevjerojatna nemaštovitost. Izuzev što je sve u blijedom sivom tonu, čitav svijet je beskrajno običan, što vrijedi i za otherworld. Kreature su također realistične, a njihov se popis sastoji uglavnom od različitih životinja. Majmuni, tigrovi, pijavice… Što se reflektira na priču, ali je naprosto dosadno boriti se s njima. Ne predstavljaju niti izazov niti pobuđuju interes, a uz to su i veoma nespretna, s lošim reakcijama i AI sustavom pa ih je lako zaustaviti, što vrijedi i za bosseve. Problem će biti i u posvema bezličnom, dosadnom protagonistu koji je s jedne strane u radnji kao kakav mulac, a s druge strane se s njim nije nikako moguće povezati. Nažalost, boljka se prenosi i na krajnje nemaštovite i prozirne zagonetke.

Srećom, priča četvrtog dijela, tek referentno povezana s proteklim naslovima, prilično je dobra, uvrnuta, sa solidnim sporednim likovima, a metoda spoznavanja zanimljivo usklađena s metodom igre – kasnije, kada sve postane jasnije. Također, nekoliko sekcija igre stavlja Henrya u krajnje bizarna mjesta u kojima otkriva kakve boleštine ljudi iza zidova čine, referirajući se, zapravo, na stvari koje se događaju u stvarnosti, stoga će nekoliko puta igra dobiti na velikom plusu – sve dok neka od navedenih boljki ne raspali po živcima.

U globalu, Silent Hill 4: The Room nije najsjajnija zvijezda serijala i u pravilu će biti prihvatljivija fanovima nego drugi igračima, koji je mogu komotno preskočiti, osim ako ih zanima pomaknuta radnja.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona