kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Silent Hill 3

SH0301Silent Hill 3 treći je naslov u najpoznatijoj survival horror seriji i ponovno rad Team Silent ekipe zaslužne za prva dva uspješna naslova, ogranka tvrtke Konami koja je 2003. godine izdala treći dio za Playstation 2 i Windows.

Igra se izravno nastavlja na radnju prvog dijela, bacajući ponovno fokus na prvu paralelu radnje kozmosa igre, istinu iza krvavog okultističkog reda koji je povezan s paranormalnim događajima u gradu. Radnja započinje 17 godina nakon prvog dijela, a igrač po prvi i (za sada) jedini puta preuzima ženskog protagonista – Heather. Tijekom kupovine za svog oca Heather pada u san, doživljavajući noćnu moru. Po buđenju, u praznom centru prilaze joj dvije sumnjive osobe. Bježeći od njih, Heather krene nepredviđenim putem, završavajući u kaosu u kojem se nekoć davno našao njen otac Harry Mason.

SH0302SH3 pojavljuje se u konvencionalnosti kao impozantan naslov, na skali vlastitog serijala pri vrhu s nekoliko naveliko dominantnih aspekata. U kontekstu serijala, radi se o dostojnom nastavku koji svoje fokuse, spram proteklih igara, nadograđuje. Nalik prvom i drugom dijelu, igra se sastoji od tri uhodana elementa – istraživanja okoline, bliske borbe i rješavanja zagonetki, a preostali aspekti igre – vizualni i auditivni ugođaj, režija priče i dizajn likova predano nastavljaju dobrim putem.

Akcijski gledano, SH3 jednak je prethodnicima. Protivnici se pojavljuju u sličnom intenzitetu i slične snage ali je, za razliku od prethodećih protagonista, Heather borbeno sposobnija a oni su, dapače, znatno manje agresivni. Efekt ugašene svjetiljke ovdje je konkretnije primijenjen, dok šum radio prijemnika definitivno sugerira stanje u prostorima. Šuljanjem kroz tamu moguće je izbjeći uglavnom sve protivnike, ali za istinu i pod najsvjetlijim zrakama. Igra nikada doista neće neočekivano zaskočiti igrača, dok će boss borbe biti uglavnom lagane. Manjak akcijske zahtjevnosti, bez obzira na težinu koja se odabere, vjerojatno će neke zasmetati no drugima će doći pozitivno zbog mogućnosti fokusa na druge aspekte igre, kao i sklonosti dijela igrača više ka istraživanju nego li borbi koja je u ovom naslovu ionako šećer na kraju.

SH0303Zagonetke, s druge strane, predstavljaju moguću prekretnicu. Po sebi se ne pojavljuju kreativne, ali ovisno o odabranoj težini mogu predstavljati problem budući da se metodički razlikuju. Niže razine čine ih iznimno priglupim dok ih najteža razina predstavlja prilično zahtjevnima, očekujući uz sposobnost povezivanja s onim što je dano i uključivanje općeg znanja koje, ako nemate, morat ćete potražiti van igre s neizostavnim komadom papira i olovke kao potrebnim alatima. U kontekstu prikupljanja ključnih predmeta postoji nekoliko težih intelektualnih promašaja, a pretraživanje prostora uopće svedeno je na minimalnu razinu jer Heather pokretima glave identificira predmete od interesa. Zbog navedenog implementa i slabe labirintnosti u kojoj će se već uhodano primjenjivati mapa za otkrivanje neposjećenih dijelova, ovisno o igraču gameplay može zadobiti jednu mehanicističku prazninu, naročito ako su zagonetke na nižoj razini. Kao takva, i nije jedan od boljih naslova.

SH0304No, ako je gdje predočena najdublja srž svijeta Silent Hilla, ali ne samo svijeta, već i njegovih igrača, govorimo isključivo u trećem dijelu. Drugi su nastavci, kao uopće i razne druge igre, nastojali ideje poremećenih drugih svjetova prikazivati svakojakim metodama, no možda bi se samo za SH3 moglo reći da nešto prokazuje i dokazuje. O genijalnom "momentu" dizajnera svakako se može pričati kada su već takvom bizarnom estetičkom perfekcijom iznijeli onostranost, do danas još nenadiđenom, jer čini se kao da je došlo do neočekivane harmonizacije vještine i nadahnuća. Osim makabrističke životnosti i hororističnog spontaniteta kakvog u drugim naslovima nema, naime aktivnih grafičkih efekata koji skučuju Heatherin i igračev tjelesni i umni prostor slobode, sami grafički i auditivni elementi, kvaliteta, originalnost i različitost tekstura i semplova, kompozicija okoline, objekata, boja i zvukova, odnos kaotične psihodeličnosti i nadzornog reda, te kapi izvanredne kreativnosti i snažan seksualni simbolizam koji prostoru i kreaturama upravo ne daju puku funkcionalnost već teže postići višu razinu izričaja, čine treći dio nedodirljivim. "Ono iza" puke prezentacije može se naprosto napipati, a ono unutar nas može se prosto osjetiti. Silent Hill 3 postiže suludi, i na finijoj razini priče bizarno korespondirajući efekt želje za ostankom u svijetu iz kojeg bi svaki normalan čovjek pobjegao. I u tome leži moć prezentacijske egzekucije, posljednja istinska predanost naslovima serijala u kojima se stapaju igrači, likovi i Team Silent.

SH0305A ako je gdje ispričana najdublja srž svijeta Silent Hilla, ali ne samo svijeta, već i njegovih igrača, govorimo o trećem dijelu kao dovršenju. Drugi dio, usmjeren na pripovijest osobnosti i psihologiju čovjeka, i treći dio, s jedne strane posvećen utemeljenju okultne radnje, a s druge strane posvećen definiranju Silent Hilla, zajedno čine što Silent Hill jest. Trojka je ne samo izniman doprinos serijalu kojem potpuno dovršava lice, već je i izniman spekulativni doprinos teorijskoj spoznaji našeg svijeta i nas samih uopće. Tisuće nenametnutih detalja razbacanih svijetom i dijalogom omogućuju spekulativno konstruiranje koje u svakom pogledu nadilazi mogućnosti što ih druge igre pružaju, ne samo u kontekstu vlastitih naslova, već i uopće primjenjivo u životu, a opet to čini toliko odmaknuto od čistog igranja, nenametljivo svakome tko je ovdje tek da se zabavlja. Za druge, treći se dio nudi kao riznica mudrosti iz koje koješta vrijednog može proizaći, koješta što olako promakne. Uz izniman Akirin soundtrack koji broji 25 različitih kompozicija, u Silent Hillu se ponovno postiže sudar suprotstavljenih osjećaja, ali na profinjenoj razini klase iznad, što uključuje i Heather. Kao glavni lik, Heather svojom naravi i stanjem pripada boljim licima igara, te uspješno odskače od drugih blondie likova na koje bi se mogli referirati (Aya iz Parasite Eve ili Fiona iz Haunting Grounds), što znači da se i među protagonistima Silent Hilla lako pronađe pri vrhu, naročito zato što je svojim psihološkim stanjem i svojom sudbinom Heather iznimno bliža zakukuljenoj srži Silent Hilla no bilo koji drugi lik.

SH0306U spletu s naprednim prezentacijskim efektima, izvrsnom glazbom, ugodnim gameplayem, dobrom prednjim zidom radnje, zanimljivih likova koji nose njen konstrukt te s prikazom prikrivene dubine Silent Hilla, formira se osebujno briljantan i suviše prekratak iskustveni čin koji će novim igračima vjerojatno biti zabavan, ali neće puno značiti, doista značiti koliko fanovima. Stoga, odigrati svakako, a pogotovo ako ste ga kao fan propustili.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona