Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Diablo 2

D20Naziv: Diablo 2
Platforme: Windows, Mac
Izdavač: Blizzard
Razvojni studio: Blizzard North
Godina: 2000.
Žanr: hack and slash
Multiplayer: da!!1!!1!

Diablo II je nastavak klasičnog dark fantasy PC naslova Diablo, izdan 2000. godine pod okriljem Blizzard Entertainmenta i ponovno razvijen, kao PC ekskluziva, od strane Blizzard North. 

D21Diablo II ne dira ni u što prethodno uspostavljeno u Diablu, ali ga u svakom aspektu podiže na višu razinu, počevši od priče. Za razliku od prvog dijela u kojem se o radnji igre saznavalo neizravno, Diablo II oslanja se na filmsko pripovijedanje vrlo dobro složene i prezentirane radnje. Briljantno režirane animacijske sekvence između i nakon 4 akta od kojih je radnja sastavljena izazivaju trnce duž cijelog tijela vjerojatno pri svakom gledanju, a pričaju o događajima koji se odvijaju paralelno i neposredno prije i poslije činova koje poduzimamo s našim likom. Tako u isto vrijeme pratimo dvije priče koje se indirektno referiraju jedna na drugu, a obje vode do konačnog zaključka. Režija do u kap pogađa miris zla koje se manifestira u igri i koje se oslanja na sve popularne spoznaje o demonskome, a ukupna predanost grafičkom i audio prikazu svrstavaju pripovjedački element Diabla u režijski vrh, ne ostavljajući da se osjećamo kao da igramo ispraznu tabačinu, već nešto posve punokrvno.

D22Kao u proteklom dijelu i ovdje glavnu ulogu preuzima ratnik koji se pojavljuje kao plaćenik u kampu i započinje čišćenje površine zemlje, no ovoga puta igraču su na raspolaganju Amazon, Barbarian, Necromancer, Paladin i Sorceress, a s ekspanzijom im se pridružuju Assassin i Druid. Fleksibilnosti likova drastično su povećane naspram prvog dijela, iako se ponovno oslanjaju na jednostavan koncept. U osnovnim atributima koji utječu na njihove borbene sposobnosti drže prednosti jedni nad drugima i ovisno o njima ukazuju u kojem se smjeru likovi mogu kretati. Budući da je grindanje i sakupljanje XP-a ovdje moguće znatno brže, a likovi svoje statistike mogu na različite načine pojačavati vanjskim faktorima, većina od njih može stvoriti različite hibride. Posebna osebujnost klasa nalazi se u njihovih stablima vještina. Kod svake klase dijeli se na tri vrste grana, a one se pak granaju na različite sposobnosti, njih 30. Igračima je omogućena velika sloboda istraživanja i kombiniranja, a poneke klase, poput Druida, koje su mješovitih sposobnosti, pružaju čuda strateških mogućnosti. Govorimo o 70 puta više vještina nego u prvoj igri i većina njih skriva mnoštvo tajni koje se niti ne mogu u prvi mah zahvatiti. 

D23Iz prvog dijela je proširena i zadržana randomizacija mapa i opreme, iako su questovi sistematizirani i svedeni na 6 po svakom činu. Mali realni broj questova brzo zapadne u drugi plan jer je borba izuzetno razvijenija i osnažena s masom faktora, od zaista velikog broja parametara čudovišta, magije, vještina i opreme koji se međusobno sukobljavaju i izračunavaju do općenito raznovrsnosti okoline, protivnika, igraćih zahtjeva i situacija. Igraču su pružene i različite mogućnosti povećavanja izazova (koji istovremeno nagrađuje za trud), a na težim razinama igre i s više igrača u istoj igri stravično se povećava zadovoljstvo šibanja koje često dosegne granice totalnog ludila iz kojeg frca adrenalinsko zapaljenje. 

D24Količina opreme naizgled se čini beskonačnom, a dodatni patchevi i ekspanzije dodaju nove vrste opreme i magijske rune pomoću kojih je moguće oblikovati mnoštvo nove opreme. Diablo II je tako ponovno crawler u izometričnoj perspektivi, ali ovoga puta su dungeoni tek sporedni dijelovi koji se pojavljuju kao bonus mjesta kroz mape koje se većinski odvijaju na otvorenome i kroz različite lokacije – doline, pustinje, džungle, planine i zemlje s onu stranu spoznaje, čineći igru beskrajno raznovrsnom, s nekoliko zaista pamtljivih mjesta poput Arcane Sanctuarya, a opet zadržava elemente prvog dijela, pogotovo ideju grada kao sigurnog utočišta u kojem igrač planira, trguje i nadograđuje se. Stilski, ona nije onoliko mračna koliko je to bio prvi nastavak, što će nekima zasmetati, ali kao zamjenu za to nudi životnost, naročito u području animacije i zvuka, te još uvijek zadržava mističnost i hororičnu tenziju.

D25Izvrstan multiplayer i besplatan Battle.net na kojem se također nalazi mnoštvo bonusa posebno rezerviranih za njegove korisnike čini Diablo II igrom koja 11 godina nakon izdanja ne gubi na multiplayer aktivnosti. A kada se jednom završi i ostavi igrača s genijalnim krajem, tu se pojavljuje ekspanzija Lord of Destruction koja daje čitavo novo poglavlje i dodatno pojačava apsolutno sve aspekte igre. I više se doista nema što reći jer Diablo praktički ne posjeduje nikakvih objektivnih mana, izuzev činjenice da na svojstven način iziskuje mehaničku repetitivnost, koja opet odgovara žanru kojeg je sam oblikovao i inspirirao - on pripada naslovima zbog kojih se ljudi ne miču iz stolice 72 sata od vremena instalacije, kada se obično sjete da moraju na WC, spavati, jesti i živjeti, a poneki završe i na operaciji karpalnih tunela, wirelessom spojeni i u procesu snalaženja slabijom rukom, stoga se konačan sud iznjedruje po sebi: Diablo II je, ironično, gamerski raj.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona