Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

System Shock 2


Systemshock2boxNaziv:
System Shock 2
Platforme: DOS, Mac
Izdavač: Electronic Arts
Razvojni studio: Looking Glass Studios, Irrational Games
Godina: 1999.
Žanr: FPS/RPG
Multiplayer: ne

Cyberpunk FPS/RPG System Shock 2 izašao je pet godina nakon legendarnog izvornika, 1999. godine kao Windows ekskluziva. Razvijala su ga dva tima, Looking Glass Studios te Irrational Games koji preuzima prava i kasnije razvija Bioshock. Igru je u promet pustio Electronic Arts, nakon prvog dijela otkupivši prava.

Radnja igre smještena je u 2114. godinu, 42 godine nakon zbivanja System Shocka, a igrač preuzima ulogu budućeg vojnog operativca. U interaktivnom uvodnom djelu u kojem igrač uči o aspektima igre i mogućnostima razvijanja lika, dospijeva na posljednju godinu obuke i ondje zapinje u svemiru prilikom pratnje broda Von Braun s motorom potencijalne brzine veće od svjetlosti, u blizini planeta Tau Ceti V. Igrač se, praćen amnezijom, prisilno budi iz hibernacije i otkriva da je stanje na brodu kaotično. Pri buđenju ga kontaktira jedna od članica posade, Janice Polito, s kojom surađuje u pokušaju bijega, a ubrzo postane jasno da konflikt u kojem se vojnik G65434-2 nađe nije nimalo jasan.

S osloncem na FPS žanr, System Shock se onoliko odmiče od prvog naslova s jedne strane, koliko se poboljšava s druge. Klasične kontrole već uhodanog FPS žanra daruju mu prepoznatljivu fleksibilnost, no sada su u igru prema zahtjevu igrača implementirani RPG elementi koji u praksi zapravo postavljaju različite uvjete bogatoj slobodnog interaktivnosti iz prošlog dijela. 

SS20Uvršteni su osnovni atributi lika poput Agilitya ili Strengtha koji utječu na razne aspekte igre, pa tako npr. potonji utječe na količinu prostora u inventoriju i melee štetu. Najzanimljivija novost su psioničke moći koje unose posve novi aspekt u FPS, a zapravo oblikuju mage klasu. Zahtijevaju posebnu opremu i razvijanje vještine, a nude po osam psi napada na pet razina. Psi napadi su kreativni i variraju od telekineze kojom je moguće povlačiti objekte do pirokineze kojom se stvari diže u zrak. Potpuno su zanimljiv, efektivan i izbalansiran dodatak. Uz njih, postoji set vještina koje čine tech blok i povezane su s interaktivnim elementima unutar igre. Hack otvara mogućnosti probijanja zaštitnih sustava i podređivanje sustava poput kamera i turreta. Repair vještina omogućuje popravljanje oružja koje se aktivno troši. Važnija je vještina Maintain, koja služi održavanju opreme i igra važnu ulogu u iskustvu igre. Modify indicira povezanost s nadograđivanjem oružja koje se koristi, dok je Research zanimljiv aspekt putem kojeg je objekte moguće istražiti i steći nove prednosti nad protivnicima. Također postoji i combat blok vještina koji se odnosi na sposobnost korištenja četiri tipa oružja, stoga nikada nije moguće mlatarati bilo čime, već je svaka akcija u igri određena razvijanjem lika. Za prolaženje i istraživanje igrač stječe oblik XP-a, kibernetske module koje može nadograđivati na predviđenim platformama. Uz sve navedeno postoje i posebni upgradeovi koji igraču daju trajne sposobnosti, primjerice Cybernetically Enhanced koji omogućuje korištenje dva implantata odjednom ili Pharmo-Frendly koji daje 20% na efikasnost upotrebe boost predmeta.

SS21Funkcionalna podijeljenost parametara tako je razdvojena da jedno drugo ne pojačavaju. Za razliku od mnogih drugih igara, Strength ovdje ne daje nikakve opće bonuse ni na što, već je veoma ograničen na jedan aspekt, kao i svaki drugi atribut ili vještina, ne omogućujući uber-likove. Kao rezultat, možete biti iznimno napredni u svim poljima osim melee snage i biti stjerani u kut upravo u tom aspektu. Zbog prirode igre, svaki će igrač u nju ući drugačije i oblikovati drugačijeg lika, a posebno će zanimljivo (i teško) biti novim igračima u prvim prohodima. 

Sve što se u igri poduzima zahtijeva uvjete u liku, stoga se npr. pištolji ne mogu koristiti bez prve razine u Standard Weapons, a sačmarice se ne mogu koristiti bez druge razine. Popraviti ih nije moguće bez Repair vještine, održavati nije moguće bez Maintain, a njihove razine opet ograničavaju upotrebu čega i kako. Sve što se nadograđuje čini se na razvojnim platformama, stoga u slučaju krizne situacije nije moguće tek toliko dobiti što je potrebno, već se treba računati koliko se daleko nalazimo od razvojnih platformi i što će nam trebati u budućnosti. Ako želite steći bonuse na protivnike, nije dovoljno tek imati Research razine, već je potrebno pronaći kemikalije ili čak automatiziranog laboratorijskog asistenta koji će se koristiti u istraživanju. Svaki aspekt mogućnosti u System Shocku ima nekoliko takvih uvjeta koji povećavaju imerzivnost i težinu istovremeno, ali zahvaljujući odmjerenosti izvrsno funkcioniraju – posebno kada uzmemo u obzir aktivnu perzistentnost svijeta, odnosno aktivnost broda koja se odvija bez obzira nalazimo li se mi u nekom području ili ne, te interaktivnost koja s time prirodno dolazi.

SS23Količina upotrebljivih predmeta u igri je ogromna. S jedne strane, tu su različite vrste i podvrste oružja, mnoštvo tipova streljiva i ostale borbene opreme. S druge strane, tu su čipovi za aktivaciju računala, kitovi za popravljanje i nadogradnju opreme te različiti funkcionalni strojevi na brodu (za istraživanje, rekonstrukciju, liječenje, itd.). One-use predmeti kreću se od injekcija koje liječe ili pojačavaju sposobnosti lika (hypo) do alkohola, sokova i hrane koja je osim estetskog detalja služi i u praktične svrhe, sa svojim prednostima i manama. 1 HP koji daje čips je svetinja. Dijelovi mehanike i mogućnosti interakcije nisu uvijek samo dodatak zadacima i prohodu, nego su često i element priče. Primjerice, igrač će otkriti nepoznatu kemikaliju o kojoj će biti upozoren i dobiti kibernetske module kako bi razvio vještinu istraživanja i otkrio o čemu se radi. Ono važnije, svi ti elementi stalno su uzeti u obzir. Nije moguće da se nešto naprosto odbaci već se sve čini razumnim za koristiti. Između toga, fina, fina nit dobre odmjerenosti čini System Shock jednom od kraljeva hibridnih igara. 

SS24Budući da su kreatori imali namjeru stvoriti horror ugođaj – što im svakako ide od ruke u mnoštvu neobičnih detalja koje je bolje iskusiti nego opisivati – u konačnici igra poprima oblik survival horror shootera s RPG skeletom i pretvara igrača u člana posade, a potpuno posjetivi brod u personu. Najzabavniji vic skriva se u težinama igre - OK, Hard, Very hard i Masochism. Ustvari, oni već upoznati sa System Shockom znaju da su neki dijelovi prilično teški. Quick Save je refleks, a svi će pribjegavati alternativnim metodama poput skrivanja, šuljanja i melee borbe jer municija, hypoi za obnavljanje zdravlja i psi mogućnosti te novac koji se igri koristi na replikatorima i uređajima nestaju za čas u borbi i tijekom pripreme za nju. Ima smisla, s obzirom na to da je cijeli brod uroćen protiv igrača. Osim hibridnih mutanata, nemilosrdni sigurnosni sustav, kamere, botovi, androidi, psionici, turreti i mutirane svemirske zvijeri djelomično inspirirane kultnim Alienom pokušati će vam sažvakati kosti, ali tako osobno, neobično i daleko od pukog, napornog nasađivanja na igrača. Nažalost, tada nedovršen engine nije dopuštao razvijanje cyberspacea iz prve igre pa ga zato ovdje uopće nema, što je prava šteta. 

SS25Problem se, doduše, može napipati u aspektu borbe. Spore kontrole, blesavi AI, neprecizni ciljnik, loši kutovi percepcije i nerealni ishodi štete koji izlaze iz RPG sistema (2 melee udarca ubijaju, 4 shotgun metka u glavu ne) stvoriti će tu i tamo frustraciju više. U načelu ne smeta, sve dok igrač ne naiđe na tešku situaciju. Onda, kao obično, plane. Developeri su podlegli i ponekom prljavom triku, posebno kada se aktivira alarmni sustav, tako da igra nije uvijek fer prema igraču. To joj ipak ne umanjuje draž, budući da svemu što se mehaničko u igri nalazi nije dana prednost – pozadina je jednako tako pokrivena izvrsnom, kreativnom pričom koja nadilazi prvi naslov, mada će oni koji su igrali System Shock 1 predvidjeti neke stvari koje bi se trebale pojaviti kao iznenađenja. Oni koji nisu definitivno će u priči više uživati pa je, dapače, preporučljivo da se prvo odigra drugi dio, a System Shock shvati kao prequel koji je konstrukcijom gotovo pa upravo takav. I o priči bi toliko bilo dovoljno, inače bismo je mogli pokvariti. Igrati i vidjeti.

Na zadnjoj liniji zaključka: igra maestralne kvalitete. Dapače, s obzirom na financijske i razvojne poteškoće koje je tim imao, niti je poluproizvod niti je moguće zamisliti gdje bi otišli s njom da nije bilo izvanjskih prepreka. Uz sav sadržaj koji nudi, oni su htjeli još, postići što se sa System Shockom dogodilo 1994: bio je nezamisliv. Stoga, System Shock 2 je obavezna klasična lektira.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona