kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

System Shock

coverNaziv: System Shock
Platforme: DOS, Mac
Izdavač: Origin Systems
Razvojni studio: Looking Glass Studios
Godina: 1994.
Žanr: FPS/avantura
Multiplayer: ne

Znanstvenofantastičnu cyberpunk mješavinu avanture i shootera System Shock su 1994. izdali Origin Systems, a razvili Looking Glass Studios. Između eksplozije 3D FPS-a na liniji Doom-Quake-Blood-Hexen, Looking Glass napravili su drastičan skok u gamingu, od današnjice odvojen samo tehnološki.

Kao prva igra autentičnog 3D prostora ikad napravljena, System Shock je u tom smislu već dio povijesti. Međutim, developeri nošeni idejom o potpunom odvlačenju igrača od stvarnosti, pogurnuli su naslov značajnije dalje, nadilazeći i ovo i ono vrijeme igara. 

Nakon što je haker  iz New Atlante u godini 2072. uhvaćen u pokušaju probijanja zaštite Tri-Optimum korporacije, pristupa mu korumpirani Edward Diego. Umjesto da ga zakonski goni, Diego mu nudi slobodu i kibernetičke implantate u zamjenu za izvršavanje zadatka: omogućavanje kontrole nad visokom umjetnom inteligencijom S.H.O.D.A.N. koja upravlja svemirskom postajom Citadel. Haker izvršava zadatak i u procesu operacije završava u komi.  Šest mjeseci kasnije, budi se među truplima na postaji kojom hara probuđeni SHODAN pred čijim je licem HAL 9000 sprdancija.

SS11U dvije igrive mogućnosti, s detaljnim GUI ili bez njega, tehnologija 3D-a omogućila je razvitak naprednog kretanja koji su developeri maksimalno iskoristili. Kretanje na četiri strane u prostoru nadiđeno je slobodnim pregledavanjem okoline pomoću miša i tipkovnice koji oboje služe i interakciji s objektima, a dodani su skok, čučanj, puzanje i naginjanje, iskorišteni unutar raznolikosti terena igre. Igrač istražuje labirintske razine Citadel Stationa koje developeri nisu planirali olakšati za snalaženje, tjerajući igrača na pažljivije kretanje, pamćenje i orijentiranje podjednako prema mapi i brodu samom, vještine koje do izražaja dođu kada se zadaci stavljeni pred hakera zapetljaju i zahtijevaju kretanje iz jednog kraja broda na drugi zbog raznih ciljeva, strateške prednosti ili nečega trećeg. Engine je omogućio finije teksturiranje poligona i realne izvore svjetlosti i sjena, pa je igra vizualno bogata grafičkom raznovrsnošću i funkcionalnošću, omogućujući da prostor broda, mada ponekad konfuzan, bude primamljiv za igranje i upotrebljiv igraču.

SS12Uz uvijek aktivnu borbu protiv SHODAN-ovih respawnajućih kibermutanata (sa smiješnim fizičkim dosegom hakerove ruke koji premašuje tri metra), moguće je i pretraživanje i spajanje s ostalim objektima, uključujući i sam brod. Raznovrsna streljiva, oružja (hladno, vatreno, energetsko, eksplozivno), medicinska pojačanja imenom dermal patch koja su zapravo droge s utjecajem na tjelesna stanja, te ključni predmeti poput propusnih kartica dio su pretraživog jer je igraču kao kibernetski nadograđenom čovjeku moguće pristupati dijelovima broda za punjenje energije, hakiranje računalnih sistema, rekonstrukciju tijela, premošćivanje sigurnosnih sklopova i cyberwalking, između ostalog, te nikada tek kao priglupo klikanje već uvijek unutar određenih uvjeta i putem zagonetki. Sitni fizički detalji poput mogućnosti guranja, slaganja i uništavanja objekata pospješuju utisak. Omjer težine igre općenito je fascinantan – prije početka podesiv u četiri aspekta po 3 razine s primjetljivom razlikom u igranju, a unutar svake formule impresivno povezan. Niti u jednom trenutku igra ne dopušta izlazak iz kakvog općeg balansa, bilo da igraču bez dopuštenja stvori višak frustracija ili da igrača napravi presnažnog. Od igrača samog zahtijeva angažman, budući da je daleko od jednostavne, a spremanje igre kroz 10-satnu avanturu postane nalik mantri. Balans je prisutan i unutar tečnosti igre – raznovrsnost zbivanja veoma dinamizira.

SS13Fenomenalan i neočekivan aspekt cyberspacea uklopljen je u interaktivnost. Određene cjeline igre nije moguće prolaziti fizički, stoga se kao haker spajamo na mrežu i ondje pokušavamo riješiti problem. Za većinu ljudi inače ne-naročito-uzbudljiv stvarni aspekt realnosti developeri su riješili prelaženjem igrača u novi, slobodan 3D prostor u kojem igrač postaje podatak, dio mreže, i u slobodnom kretanju tronovskim svijetom metaforizira prosto hakiranje. Psihodelično, dinamično i veoma nalik elektroničkom tripu, genijalni dijelovi igre gdje se igrač protiv SHODAN sustava bori iznutra, stvarajući osebujnost cyberpunkovskog plova kroz apstraktni elektronički misterij.

U trenutku kada haker krene u spašavanje vlastitog života, na Cidatel Stationu svi su već mrtvi. Istražujući stanicu igrač otkriva tekstualne, audio i video zapise preminulih članova posade povezanih s incidentom. Na praktičan se način s jedne strane otkrivaju tragovi, a s druge prenosi priča. Dakle, System Shock je taj jedan naslov koji je ovu naveliko poznatu metodu oblikovao, ali iznenađujuće napredno prezentirao na prvom mjestu, stvarajući osjećaj povezanosti sa sudbinama likova kojih nema, i koji su dapače pažljivo razrađeni i oživotvoreni prilično dobrom audio podlogom njihovih monologa. U najmanju ruku System Shock pokazuje da se ne trebaju naručiti najpoznatiji glumci Hollywooda da bi stvar funkcionirala. Originalna metoda pripovijedanja, čovjek protiv broda, autentična elektronička glazba i dodatni naglasak na horror aspektu kreira brutalnu atmosferu broda u kojem je igrač stalno u tenziji i pokretu, a štuje trenutke mira.

SS14Spominjanje bilo kojeg elementa igre, uostalom, neizbježno vodi do odlomka o SHODAN-u, umjetnoj inteligenciji broda i glavnom antagonistu igre. Osjećaj da se od početka nalazimo iza neprijateljskih linija jedna je stvar, no s susret sa SHODAN-om sasvim druga. Talentiranim audio inženjeringom, iskrom genijalnosti i kreativnom direkcijom SHODAN je, po iskustvo igrača, jedan od najboljih gamerskih nemezisa kojeg vrijeme nikada neće pogaziti. Razumljivo, ovakvo dobro stvorenim djelima svi se aspekti zajedno povezuju kako bi oblikovali jedinstveno iskustvo, pa je uopće teško nešto odvojiti bez da se nadoveže na neki drugi aspekt, no u konačnici je ipak SHODAN ono što će uzdignuti igru na višu razinu, i po čemu će se System Shock prvenstveno zapamtiti. 

SS15Inventivan, originalan i sadržajno bogat, System Shock je od onih nekoliko naslova koji su po sebi savršenstva i istovremeno su utjecali na sve buduće naraštaje igara i pop kulture općenito, između ostalog imajući System Shock 2, Anachronox, Deus Ex i Bioshock kao izravne i spiritualne nastavke. Jedan od boljih poteza kojeg bi se tko mogao sjetiti bilo bi nadograđeno reizdanje, budući da ga je danas moguće igrati samo preko DOS/MAC sustava i emulatora, i nije uvijek najzabavnija metoda, uračunamo li i razmaženost igrača. Činjenica je, zapravo, da bi igra slomila aktualne naslove. Topla preporuka.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona