Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Brink

coverNaziv: Brink
Platforme: Windows, PS3, Xbox 360
Izdavač: Bethesda Softworks
Razvojni studio: Splash Damage
Godina: 2011.
Žanr: FPS
Multiplayer: da
Minimalna konfiguracija: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz ili ekvivalent, 2 GB  RAM, NVIDIA GeForce 8800GS / ATI Radeon HD 2900 Pro ili ekvivalent, 8 GB HDD, Firmware 3.60 za PS3

Brink je kooperativni shooter kojeg je razvio Splash Damage pod zastavom Bethesde Softworks. Kao kombinacija klasičnog FPS-a poput Crysisa i multiplayer igara poput Unreal Tournamenta, pojavljuje se na tržištu iz drugog plana. Izdana je za PS3, Xbox i Windows.

Radnja je, bitna koliko nebitna, smještena u budućnost, svojevrsnu post-apokalipsu. Nakon velikih potopa koji su uništili Zemlju, stvoreno je novo mjesto za život: Arka, plutajući grad. No kako grad gubi resurse, tako počinje dolaziti do nereda. Stvaraju se dvije frakcije, Otpor kao puk i Osiguranje kao vojska, međusobno sukobljeni, započinju novu budućnost.

flightscene

Jednostavna ali zanimljiva premisa u igri interesantnih dizajnerskih rješenja, iz jedne perspektive unoseći komičnost i opuštenost igri, s druge strane ozbiljnost pristupa, nudi igraču da zaigra kao član Otpora ili član Osiguranja, nudeći dvije singleplayer kampanje, igrive i u multiplayeru, plus multiplayer.  Događaji, ponekad prilično dramatični događaji, ispunjuju trenutke između misija koje su potpuno glavna okosnica igre,  i za ono što setting jest, odrađen je solidno.

Prije prve misije, ponuđen je skroman dizajn lika koji demonstrira velike kasnije mogućnosti. Uz odabiranje tjelesnog tipa koji utječe na mogućnosti likova unutar misija, ponuđena je masa kozmetičke opreme kojom se igrač može skockati. Očigledno namijenjeno multiplayeru i distinkciji avatara, iako ništa ne dostaje i da je u singleplayeru, igra zaista nudi dovoljno mogućnosti da se isklesa vlastiti karakter. Prolaženjem igre otključava se nova oprema, na liku podesiva od glave do pete, i oni više zainteresirani za opcije provesti će neko vrijeme zabavljajući se. Dostupna je i customizacija oružja i opreme koja ovdje, već prema uobičajenom principu, funkcionira tako što se igranjem misija prikupljaju bodovi koji se mijenjaju za oružje i opremu – i to dobar arsenal svega.

brink_char_setup

Jednom kada prva misija započne, postaje brzo jasno da se radi o team fortressu, ali s mnoštvom dodataka. Igra se oslanja na tzv. parkour pokrete, što je precizno, spretno i brzo kretanje prostorom gdje je cilj dostići neko mjesto u što kraćem vremenu i što povoljnijem položaju – vrlo slično Mirror Edgeu, Assassin's Creedu ili Prototypeu, s tom razlikom što je ovdje kompletnije razrađeno, uz dodatak SMART opcije koja nastoji pogoditi što igrač pokušava, u konačnici mu omogućavajući vratolomije. Igra izbjegava ponavljanje zadataka ili tipično svođenje na osvajanje zona, već dinamično nudi različite zadatke koje je potrebno izvršiti – specijalno tijekom misija u kampanji – često tjerajući lika da se u areni vraća na posjećena područja i općenito ima čitav prostor na pameti. Raznovrsnost nudi intenzivnost, posebno iz razloga što je na mjestu moguće mijenjati klase, oružja, svrhe likova, a na pameti je potrebno imati i koješta drugo, iz čega slijedi niz parametara koji se pojavljuju. Vidljivo iz slika, ekran je natrpan podacima koji se prije ili kasnije upiju, ali će svakako u početku stvarati problem.

gameplay001

Primarno iz razloga što u arenama uglavnom vlada kaos, mape su kompleksne, ali veoma hektične, a kako igra ne pokušava sve natrpati igraču na leđa, tako svaki član tima radi nešto. Kao rezultat, često dođe do totalne pomutnje, a neće biti jednom da igrač nema pojma gdje je dok drugi izvršavaju zadatke. Zapnete li negdje, stisnu li vas protivnici, može se dogoditi da NPC-i na drugom kraju Arene probijaju obranu, a dok vi stignete do njih, oni već, tri metra od mjesta gdje ste zapeli, samo što su išli drugom rutom, štite prolaz od penetracije. Hrpetina znakova koji se kreću mapom zapravo uopće ne pomažu, a u trenucima izravnog sukoba,pogotovo nađe li se hrpa parkour likova šarenijih od Rubikove kocke, igra može dosegnuti puknuće smisla. Nešto od tih problema je u tim bojama igre. Miks tamnih i svijetlih tonova, ali opet stripovski izraženih objekata i hrpetina stvari outlinenana različitim bojama, ovisno o tome što se s njima može, od konzumentskih objekata i ciljeva misije preko suigrača, protivnika, računala do obnovljivih centara, baza, dućana opreme i slično, sve zajedno izraženo uz masu ikona i razno-raznim tekstualnim vodičima, izazivaju kaos u preglednosti, iako su same po sebi odušak od mase mračnih igara koje su, za pretpostaviti je, zaštitni znak PC-a. Zbog toga, naći će se dosta igrača koje će Brink, iako zanimljiv, odbiti.

brink5

Veliki je problem i u bugovitosti igre, prvenstveno nestabilnosti servera i online igre općenito. Igra je bila nekoliko puta odgađana pa pogurana, a kao rezultat nešto što svoju najveću čar doživljava u multiplayeru nedostupno je većini igrača. Serveri su vrlo nestabilni, čak i najjednostavnije igre je teško pokrenuti, na punim serverima veze masovno pucaju, a updateovi nisu puno pomogli.  Oni koji uspiju ući, pak, susreću se, primjerice, s poligonalnim bridovima i potpuno praznim teksturama, poremećenom fizikom i smrzavanjem.

Pod pretpostavkom da se igra idealno ponaša i pod pretpostavkom da vam ne smetaju hektične mape, Brink je jedno totalno osvježavajuće iskustvo koje ima stravično puno iskoristivog multiplayerskog potencijala i mogućnosti biti adrenalinska pumpa. Nažalost, čini se da su sami sebe pokopali, a ni igrači i kritičari im nisu puno pomogli, dočekavši je pod nož zbog bugovitosti. Pokušati kada imate viška slobodnog vremena.

Brink_runner

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona