Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Portal 2

 

box_artNaziv: Portal
Platforme
: Windows, Mac, Xbox 360, PS3
Izdavač: Valve Corporation
Razvojni studio
: Valve Corporation
Godina: 2011.
Žanr
: platformski puzzle FPS
Multiplayer
: da
Minimalna konfiguracija
: 3.0 GHz Intel Pentium 4 ili 2.0 GHz dual core CPU ili ekvivalent, 1 GB RAM (XP i Windows 7) ili 2 GB RAM (Vista), DirectX 9 kompatibilna grafička kartica, 128 MB video RAM, 7.6 GB HDD

Portal 2 je first-person puzzle-platform shooter, nastavak uspješnog Portal naslova iz 2007. godine. Razvio ga je Valve, a izdan je za Windows, Mac, Playstation 3 i Xbox. Uz veći budžet i više vremena, osnaženi razvojni tim nudi novu avanturu kroz ustanovu Aperture Sciencea.

s1
Radnja vraća igrača u ulogu protagonistice iz prve igre imenom Chell, koja se budi nakon nekoliko stotina godina hibernacije u vrijeme za koje GLaDOS, antagonist prve igre i umjetna inteligencija institucije u kojoj se Chell nalazi, rekonstruira Aperture Science iz ruševina te ga nanovo pušta u pogon. Chell je ponovno bačena u seriju testova, u pomoć joj priskače robotski asistent Wheatley, no vrlo će se brzo ispostaviti da je, ultimativno, čeka test života.

s2
 

Portal 2 apsolutno zadržava koncept prve igre. U kontekstu settinga, igrač koristi posebno dizajniran "portal gun" koji kreira intraprostorne procjepe na zidovima. Procjepi omogućavaju prolaženje kroz zidove, a cilj je proći testne prostorije koje za Chell priprema GLaDOS. Osim portala koji nastaju, prostorije sadrže različite elemente koji kompliciraju logičke prostorne zagonetke. To je shema mehanike koja vodi kroz Portal i igra od njega ne odstupa, stoga će ljubitelji Portala biti tim više obradovani, a oni kojima igra nije sjela, ponovno im neće sjesti.

s3

Drugi se dio, najkraće rečeno, od prvog Portala razlikuje količinski, u punom rasponu tog pojma. Dodatni elementi testnih prostorija povećani su zavidno naspram prvog dijela koji ih je imao nekoliko. U nastavku su uključeni različiti tipovi lasera i dodatni kubovi različitih funkcija, različite vrste jump triggera koji nemaju veze samo s portal loopom, raznovrsni turreti, različite vrste materija i tekućina koje manifestiraju različite efekte pri kontaktu, svjetlosni trakovi koji različito pokreću Chell i posebno reagiraju na druge elemente, i tako dalje. Nakon nekoliko uvodnih prostorija, za razliku od prvog dijela, dolazi do drastične promjene u kompleksnosti zagonetki. Težina zagonetki nije progresivna, već varira i konstantno uključuje različite kreativne upotrebe različitih elemenata, ali sama težina nije zamorna, ne radi se toliko o kompliciranju, koliko o kreativnosti. Prostori su znatno veći, a elementi zagonetki češće se povezuju u akcijske sekvence koje uključuju sve dijelove zadanog prostora, stoga se očekuje više intelektualne prisutnosti i bolji refleksi. Također, okruženje je životno, konstantno se mijenja, a GLaDOS i ostali likovi su sveprisutni. Igra sadrži genijalno dobro odmjereno bombardiranje težim i lakšim zagonetkama, bržim i sporijim prolaženjem, većim i manjim udjelom komunikacije likova dok količina izazovno isprepletenih elemenata testova pruža vizualnu interaktivnost i raznovrsnost. Zbog veličine zagonetki prisutno je i znatno više mogućih kombinacija koje vode do uspješnog napredovanja. U svakom slučaju, većina će igrača biti u najmanju ruku impresionirana razvojnim skokom spram prvog dijela, a vrijeme igranja za izvrsne igrače kreće se oko 5 sati, pa se, ovisno o angažmanu i zagriženosti, produljuje i do 15-20 u prvom igranju, bilo iz potrebnog vremena da se riješi prostorija ili želje za promatranjem i analizom lokacija.

s4

A lokacije Aperture Science instituta su impresivne. Grafika nije razorno napredna i prisutna je veća količina loading screenova koji seciraju dijelove igre, što će nekima smetati. Međutim, igra je, kao multiplatformski naslov, gotovo savršeno optimizirana za raznovrsne strojeve, a prostor u kojem se nalazi Chell, za razliku od prvog dijela, poprilično je velik, bogat detaljima i pokretljivim dijelovima, što iziskuje dosta procesuiranja. Gledano rezultatski, isplati se imati nekoliko load screenova više po cijenu glatkog kretanja Aperture Science instituta jer je njegova životnost, raznovrsnost i veličina, kao da se igra vodi u čitavom tehnopolisu, naprosto takva da djeluje poput posebnog NPC-u unutar igre, kakvog velikog organizma u kojem se Chell nađe. U okruženju se konstantno nešto događa, a dizajn više nije sterilan već je ispremiješan medicinskim, futurističkim, industrijskim i naturalističkim motivima. S fino usklađenim aspektima stvara se ugođaj u kojem Chell doista postaje jedan mali error sukobljen sa sistemom.

s5

Izvrstan ugođaj, kojeg je lakše proživjeti nego opisati, prokrvljen je efektnim glazbenim angažmanom Jonathana Coultona, no glavni dio kolača odnose osobe koje su posudile glasove. Karizmatičan glas Ellen McLain vraća se kao GLaDOS, a timu se pridružuju Stephen Merchant kao Wheatley i poznati Jonathan Kimble Simmons (Oz, Burn After Reading, Juno…) kao osnivač Aperture Sciencea Cave Johnson. Njih troje ponovno pruža uvid u radnju, likove, prošlost i budućnost. Njihovo komuniciranje izvor je ironije, sarkazma i cinizma, crnog i situacijskog humora, ali i korisnih informacija, zanimljivih činjenica i dodatnog materijala koji omogućuje spekulativnu analizu priče, te se ovoga puta i međusobno sukobljavaju, što igru intenzivira. Tamno zaplitanje radnje i produbljivanje bizarne psihotičnosti likova može se gotovo opipati, a njihove pojave intimidiraju i formiraju priču sasvim osobne prirode, s nekoliko intrigantnih obrata i genijalnim završetkom.

s6

Osim fenomenalne single-player kampanje, Portal 2 sadrži i zanimljiv multiplayer u kojem više igrača igra zajednički pokušavajući riješiti zagonetke istovremenim angažmanom i ograničenih sposobnosti. Multiplayer dolazi gotovo kao bonus igra, raznovrstan je, ne djeluje kao da je ovdje tek toliko i definitivno osigurava zabavno druženje.

Podcrtano, Portal 2 je briljantan gamerski naslov koji odlazi u legende.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona