Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Dead Space 2

deadspace2-015Naziv: Dead Space 2
Platforme
: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: Electronic Arts
Razvojni studio
: Visceral Games
Godina
: 2011.
Žanr
: horror FPS
Multiplayer
: da
Minimalna konfiguracija
: Windows XP SP2 ili Windows Vista, Intel Pentium 4 2.8 GHz ili AMD Athlon64 3000+, 1 GB RAM (XP) ili 2 GB RAM (Vista), NVIDIA GeForce 6800 ili ATI Radeon X1600 Pro, 256 MB Video Ram, 10 GB HDD, DirectX 9.0c, pixel shader 3 podrška

Nastavak na popularni naslov iz 2008. godine, Dead Space 2 je novi survival horror TPS za Windows, Xbox 360 i Playstation 3. Razvijen pod Visceral Games i izdan pod EA, radi se o vjernom sljedbeniku prve igre.

deadspace2-022Radnje je smještena u daleku budućnost u 2510. godinu, 3 godine nakon kraja prvog dijela. Priča započinje u bolnici u Sprawlu, svemirskoj stanici na jednom od Saturnovih mjeseca. Protagonist prvog dijela, Isaac, ne sjeća se gotovo ničega. Zavezan u luđačku košulju, prolazi kroz terapije i ispitivanja i u trenutku kada bi trebao biti oslobođen, dolazi do iznenadne eksplozije čudovišnih necromorpha, izvanzemaljaca mutanata koji izazovu kaos na Sprawlu kroz koji će se Isaac probijati kako bi sačuvao živu glavu, ali pritom i otkriti zašto se, noćna mora ponovno događa.

deadspace2-038Igra se, u maniri tradicionalnog pristupa svog žanra, nastavlja na formulu prve igre proširujući sadržaj. Igrač upravlja Isaacom iz trećeg lica s pogledom iznad ramena i likom smještenim sasvim lijevo na prikazu, a kameru se rotira oko lika kretanjem miša, što znači da je princip zadržan. Igračima koji se prvi put susreću s metodom kretanja trebati će neko vrijeme da se prilagode, no dobra je vijest što je igra, kao konverzija na računalo, sada bolje prilagođena različitim konfiguracijama, a kontrole su senzibilnije. Zadržana je simulacija zaslonskih projekcija dijelova GUI-a i interaktivnog sadržaja poput video zapisa ili zdravlja koje se pojavljuje kao prirodni dio igre, ali su unesene sitnije promjene. Izbačena je zanimljiva 3D karta i zamijenjena je lokatorom. Aktivacijom lokatora i odabirom željenog cilja stvara se obojani pravac koji pokazuje put do različitih ciljeva (zadatak, bench, save point, itd). Izmjena je puka prilagodba konzolama i poprilično zatupljuje igru, ali igra je ionako sasvim linearna, pa izmjena nije agresivna. Osim što sada igrač mora udariti kreaturu nakon njene smrti kako bi mu se pojavili pokupivi predmeti, promjena koja je učinjena kako ekran ne bi bio natrpan suvišnim 3D projekcijama, značajnijih promjena nema.

deadspace2-043Igra zadržava kombinatorni pristup u real-time borbi protiv kreatura koje nije moguće ubiti klasičnim propucavanjem, već uništavanjem pravih dijelova tijela pravim metodama i pritom radi minimalne izmjene u vrstama kreatura i oružja, ali daje nešto veći naglasak na interaktivne slučajeve i gorefest. Više je divljanja kreatura i razno-raznog agresivnog komadanja tijekom kratkih sekvenci, no također je ubačeno mnoštvo situacija u kojima se igrač nađe u neobičnim uvjetima borbe (kao npr. kada Isaac naglavačke visi u zraku), osvježavajući izazov. Na normal razini težine igra pruža sasvim dovoljno izazova većini igrača, budući da ponovno postoje pravila borbe koja se moraju poštivati, a koncept koji funkcionira je zadržan. Iskusni poznavatelji serijala uživati će u prepoznatljivim aspektima borbe, poput plasma streljiva, oružjima prilagođenima Isaacovoj profesiji, taktikama korištenja i slično, no s druge strane i nedostaje malo inventivnosti, pogotovo zato što je Sprawl sasvim drugo mjesto u svemiru i potpuno nevezano za logiku prve igre u kojoj su razni elementi (npr. oružja) idealno odgovarali unutarnjem skladu radnje.

deadspace2-046Također je zadržana upotreba fiziološke sile, stasis koji usporava objekte u prostoru i kinesis koji omogućuje upravljanje predmetima, ali sada ne služe prvenstveno rješavanju zadataka, već je i znatno više objekata pripremljeno za korištenje protiv kreatura. Dead Space 2 je pun zadataka koji su nevezani za masakriranje kreatura. Uvedeno je nekoliko sitnih mini-igara i prisutno je više akcijskih interaktivnih dijelova koji razbijaju monotonost sukoba, poput izlaska iz stanice u svemir, bježanje kroz horde kreatura u luđačkoj košulji, sukoba s gigantskim zvijerima, iznenadnih promjena događaja koji zahtijevaju igračeve reflekse i slično. Radi se o poznatim elementima iz prve igre, ali su naprosto dodatno razvijeni, a tempo igre je brži. Nažalost, dizajn prostorija je i dalje predvidljiv, a igrač i prije nego što kroči u lokaciju može namirisati što će se dogoditi. Uglavnom se radi o težim zasjedama iz koje se treba izvući i koja se događa uvijek kada igrač točno prijeđe neki prag. Kako ne bi bilo sasvim dosadno, igrač i dalje sakuplja novac, sheme oružja i upgradeove, te koristi shop za kupovanje opreme, odnosno bench za ugrade opreme.deadspace2-050Mračna atmosfera igre i sablasni zvukovi nastavljaju se iz prvog dijela, iako, zbog akcije, poznate priče i jednosmjernosti igre (kojoj ne pomaže lokator…) gubi se osjećaj horrora, a prednjači shooter. Ipak, grafika je ljepša, lokacije su varljivije, dizajn zanimljiviji. Isaac prolazi kroz čitavu stanicu gdje ljudi i žive, tako prolazeći kroz razne dizajnerske scenarije koji pomažu zadržati interes, naspram prve igre u kojoj dominiraju uski hodnici hladnog broda. Također, u Dead Space 2 radnja se odvija aktivno tijekom sasvim svježeg napada necromorpha, stoga Isaac nailazi na druge ljude koji se susreću s horrorom, a sam je svjedok borbama, uništenjima i općoj panici. Mjestu radnje dana je životnost i ona funkcionira. Kreatori igre odgovorili su na negativan feedback fanova i povećali raznovrsnu interakciju likova, od čega je najvažnije spomenuti da je glavni prigovor, beskarakternost Isaaca, riješena na više razina, stoga se protagonist sada doista može i osjetiti. Zbog činjenice da se Dead Space 2 nastavlja na otkrivenu priču, misterij zbivanja je posve izgubljen, ali je priča, mada djelomično predvidljiva, ipak sasvim solidna i još uvijek pruža nekoliko misterija koji će zanimati igrača.

deadspace2-064

Skraćeno i sasvim precizno, Dead Space 2 je Dead Space na kvadrat, poboljšan u apsolutno svim segmentima igre uopće, negdje manje od željenog, negdje više od očekivanog, ali u svakom slučaju radi se o napretku i sasvim prihvatljivom omjeru novog i starog. Također, novi Dead Space 2 uključuje i jednostavan, simpatičan multiplayer koji dijeli igrače na operativce Sprawla i Necromorphe, gdje jedni pokušavaju izvršiti zadatke, a drugi ih pokušavaju spriječiti u tome. Multiplayer nije znatno razvijen, budući da je igra orijentirana na single-player, ali niti išta košta pozabaviti se s društvom. Kad-tad doći će Dead Space 3, tada bi Visceral Games već trebao ponuditi neke nove koncepte, a do tog dana, možemo uživati u Dead Space 2.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona