Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Dead Space

deadspace097Naziv: Dead Space
Platforme
: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: Electronic Arts
Razvojni studio
: Visceral Games
Godina
: 2008.
Žanr
: horror FPS
Multiplayer
: ne
Minimalna konfiguracija
: Windows XP SP2 ili Windows Vista, Intel Pentium 4 2.8 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM (XP) ili 2 GB RAM (Vista), NVIDIA GeForce 6800 ili ATI Radeon X1600 Pro, 256 MB Video Ram, 7.2 GB HDD, DirectX 9.0c, pixel shader 3 podrška

Dead Space je survival horror shooter iz 2008. godine za Windows, Xbox 360 i PS3. Razvili su ga Visceral Games, interna developerska tvrtka Electronic Artsa, a izdao sam EA. Dead Space je jedna od rijetkih igara svog žanra i prvenstveno se nastavlja na njihovu tradiciju.

Igra je smještena u budućnost, u 2507. godinu. Svemirski rudarski brod Ishimura odašilje signal za pomoć kojeg primjećuje korporacija CEC i šalje u provjeru brod Kellion. Prilikom približavanja Ishimuri se događa greška u sustavu za navođenje i Kellion se zabija u Ishimuru. Članovi posade broda, uključujući protagonista Isaaca Clarkea kojim upravlja igrač, izvlače živu glavu, ali su zarobljeni u sistemski potpuno raskomadanoj Ishimuri. Clarke kreće u rješavanje problema, nadajući se i da će pronaći svoju djevojku koja je također radila na Ishimuri, ali uskoro otkriva da je brod ispunjen odvratnim i agresivnim izvanzemaljskim kreaturama. Nastojeći pokrenuti brod, savladati čudovišta, pronaći djevojku i spasiti živu glavu, Clarke počinje otkrivati zapetljanu pozadinsku priču iza nesretnog događaja.

deadspace098Igran iz trećeg lica, Dead Space unosi kontrolne promjene u žanr na koje se potrebno priviknuti. Clarke se netipično nalazi na sasvim lijevoj strani ekrana, a kamera je smještena u poluvisoku poziciju s automatskim zumiranjem ovisno o približavanju zidovima, ali nefiksiranom rotirajućom kretnjom, zbog čega ne dolazi do intuitivno idealnog pregleda i kretanja, već je potrebna navika. Zbog traljave konverzije s konzole na računalo, osjetljivost miša je poremećena, a igra nije optimizirana za grafičke sustave jednako, pa iskustvo promatranja okoline, iznimno važno po igru, drastično ovisi o hardwareu i podešavanju miša koji se koristi. Činjenica je da jedan dio igrača neće čak i na minimalnim postavkama sustava moći pravilno iskusiti igru, ali valja pokušati podesiti opcije prije nego se igra odbaci poradi tehničkog problema. Drugi zanimljivi implement jest simulacija zaslonskog prikaza. Isaac na glavi nosi kacigu, a igra je tako dizajnirana da se interaktivni sadržaj ponaša kao projekcija na zaslonu kacige. Inteligentno riješeno, u prostoru se stvaraju 3D projekcije s kojima se upravlja upotrebom tipki, primjerice pojavljuje se zvučni signal prilikom preslušavanja zapisa, a Isaacova životna energija prikazana je u svjetlećoj kralježnici na njegovom odijelu. Bez izlaza iz situacije ili prekida igre, time se vizualno efektno očuvala atmosfera, ali ponekad može doći do kaosa.

deadspace100Iako Dead Space osigurava horror tematiku vizualnim dizajnom i nevjerojatno kvalitetnim zvučnim efektima i glazbom, u načelu se radi o gorefestu. Veliki komad igre odnosi se na klanje s različitim monstruoznim kreaturama koje haraju Ishimurom, ali je princip borbe originalan jer ne baca fokus na komadanje i bojanje prostorija krvlju i iznutricama, već na borbu samu. Čudovišta ne mogu biti klasično ubijena, nego im se moraju gađati specifični dijelovi tijela na specifičan način prije nego ih se zaustavi. Time su Visceral Games prebacili koncept rezerviran za bosseve na standardne protivnike i tjeraju igrača da misli prije nego mahnito ulazi u borbu. Naime, čak i na normal razini igra postaje prilično zahtjevna ako se ignoriraju smislena pravila, što je pohvalno. Oružja, kojih nije mnogo, prilagođena su Clarkeovom profilu, pa se radi o simpatičnim improvizacijama svemirskog inženjerskog oružja, ali su prilagođena i konceptu borbe, stoga imaju različite sekundarne sposobnosti i metode pucanja. Streljivo je prisutno u obliku plazme, a u pravilu je neće nedostajati ako se bespotrebno ne troši budući da precizni pogoci ruše kreature u jednom ili dva pokušaja.

deadspace104Prisutna je light verzija magije, odnosno pomoćne moći stasis i kinesis. Stasis služi usporavanju objekta u vremenu, a kinesis služi kontroliranju objekta. Stasis je iznimno koristan ofenzivno u borbi, a kinesis defenzivno, ali zapravo služe rješavanju različitih jednostavnih zagonetki koje se pojavljuju tijekom cijele igre, poput pravilnog pozicioniranja i premještanja različitih objekata radi aktivacije ove ili one mašine potrebne kako bi se napredovalo dalje. U igru je također integriran inventar, sustav nadogradnje opreme, shop i novac za njega, te game save pointovi. Sve četiri opcije su prisutne u idealnoj količini i igrač niti o jednoj nije izravno ovisan. Borbom s kreaturama i istraživanjem broda igrač otkriva power nodese i sheme koji se koriste u nadogradnji oklopa i oružja, što osvježava borbu. Shop je standardno rješenje za odabiranje oružja i looting kreatura za streljivo, liječnički materijal i slično, inventar ugodno liježe u koncept i nudi dodatne opcije poput pregleda zapisa, informacija, tutoriala i poglavlja u kojem se igrač nalazi, a save pointova ima dovoljno da se igrač osjeća izazvan, a da opet svaki čas ne skače na ESC tipku.

deadspace109Iskusne igrače bit će teško uplašiti jer dizajn prostorija i lokacije različitih elemenata sobe vrište upozorenjima o pojavi kreatura, ali bi se mlađi mogli dobro isprepadati. Slično, iskusni igrači shootera prije će se snaći jednom kada ih kreature okruže, ali je igra daleko od pucačke zahtjevnosti hardcore FPS-a pa se uz malo truda brzo stane na kraj kompliciranim situacijama. Ipak, oprez je uvijek potreban jer kreature, nazvane Necromorphs, vrlo brzo stjeraju igrača u kut. Osim borbe, oružja, alata i ostalih spomenutih sitnica koje obogaćuju igru, uključeni su dijelovi igre s bossevima, dijelovi igre u kojima Clarke izlazi na površinu broda i mini-igre s Ishimurinom opremom, te dijelovi igre u kojima se Clarke nalazi u prostoru vakuuma bez gravitacije kada koristi različite sposobnosti svojeg odijela kako bi se snašao u prostoru. Borba s bijesnim kreaturama u ogromnom prostoru pod gravitacijskim promjenama dok se istovremeno nastoji riješiti zagonetka ima svojih čari.

deadspace112Stvar koja bi mogla zasmetati jest repetitivna progresija igre. Clarke je jedini PC i metoda prolaska je nesposobnost drugih likova da išta učine dok Clarke ne popravi ovaj ili onaj dio prostranog broda. Taman kada Clarke nešto popravi, javljaju mu se drugi likovi, kažu mu da se dogodilo nešto drugo i da ide ovdje i ondje popraviti ovo i ono, što tihog Clarkea čini potrčkom. Većina informacija i radnje otkriva se kroz prikupljanje različitih audio-vizualnih zapisa, što bi mnogima mogao biti turn-off. Približavanjem kraju radnja se počinje rasplitati i stvari postaju jasnije i zanimljivije, ali nije neistina da je priča mogla biti inventivnije i emotivnije ispričana, gdje posebno nedostaje reakcija Clarkea i, dapače, veća uloga. Još jedan problem Dead Spacea jest činjenica da se na polovici igre otkrije sav sadržaj i sve "finte" igre, stoga bi drugi dio mogao dosaditi, pogotovo ako igrač ima problema s kontrolama.

Dead Space se superiorno uspješno nastavlja na svoj žanr i jedna je od doista rijetkih tip-top igara posljednjih godina. U tradicionalnom ruhu kvalitete žanra unosi razne moderne elemente bez eksploatacije, a najveća prednost igre je, osim idejnih rješenja, briljantna atmosfera koja nije ograničena samo na dobru audio-vizualnu prezentaciju, već se tu radi i o priči i o efikasnoj integraciji korisničkog sučelja koji nije dio svijeta u igri, poput health bara ili save gamea. Ipak, na prvom mjestu problemi s kontrolama i grafikom, a na drugom mjestu repetitivni dio igre otimaju dobar komad zasluženog kolača.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona