Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Fallout 3

box_artNaziv: Fallout 3
Platforme: Windows, PS3, Xbox 360
Izdavač: Bethesda Softworks
Razvojni studio: Bethesda Game Studios
Godina: 2008.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP, Intel Pentium 4 2.4 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista), NVIDIA GeForce 6800 ili ATI Radeon X850, 256 MB video RAM, DirectX 9.0c
Preporučena konfiguracija: Windows XP, Intel Core 2 Duo ili ekvivalent, 2 GB RAM, NVIDIA GeForce 8800 ili ATI Radeon 3800, 512 MB video RAM, DirectX 9.0c

Fallout 3 je post-apokaliptični akcijski RPG izašao 2008. godine pod zastavom Bethesda Softworks. Službeni nastavak na Fallout 2 (razvojnog tima Black Isle) time je nastavio serijal nakon 10-godišnje pauze, prvi puta donoseći iskustvo Fallout imena u 3D okruženju.

Fallout svijet je smješten u alternativnu post-apokaliptičnu budućnost SAD-a s retro elementima pedesetih. Radnja Fallouta 1 i 2 odvija se u Kaliforniji, a Fallout 3 svoju radnju smješta u Washington i dijelove saveznih država Virginije i Marylanda u 2277. godini, 36 godina nakon Fallouta 2. Igrač preuzima ulogu jednog od potomaka stanovnika podzemnih nuklearnih trezora koji su preživjeli nuklearni rat i nastavili živjeti zatvoreni od ozloglašenog svijeta. No, jednog dana igračev otac neovlašteno napušta trezor te, sumnjičavi, čuvari pokušavaju ubiti igrača, a prijateljica mu pomaže pobjeći. Jednom kada izađe, igrač kreće u potragu za ocem koja ga uvlači u zakone nepoznatog svijeta.

f3_1

Karakteristično za Bethesdu, u prigodnom interaktivnom uvodu kroz sekvence života svog lika, igrač se vodi kroz kreaciju i upoznavanje Falloutovog sistema. Igrač bira između nekoliko etničkih skupina i služi se postavkama generatora lica, te nadalje distribuira bodove glavnim atributima prema Falloutovom SPECIAL konceptu (Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck), određuje primarne vještine među njih 13 (npr. Science i Melee) koje upotrebljava tijekom igranja, te posebne perkove poput Ladykiller ili Iron Fist koje mu daju različite bonuse. Konačno, igrač dobiva svoje prvo oružje te Pip-Boy uređaj, kultni element starijih igara koji služi kao inventory, dnevnik, karta i preglednik. Bethesda nije mijenjala osnovnu strukturu razvoja lika iz proteklih Fallouta, ali ga je funkcionalno izmijenila u praksi svijeta i borbi, prilagodivši ga jedinoj mehanici koju poznaju, onoj Elder Scrollsa. Izvršavanjem zadataka i pobjedama u borbi igrač stječe XP, nakon čega distribuira bodove na vještine, dok se atributi mijenjaju u iznimnim slučajevima i u pravilu ostaju približno isti do kraja igre.

Bethesda je odbacila strateški zahtjevnu borbu starih Fallouta i integrirala broken borbu iz Obliviona. Zbog pucačkih elemenata pogurnuli su je prema FPS žanru, pa se igrač i protivnik sukobljavaju u realnom vremenu i izmjenjuju pogotke. Međutim, igrajući na kartu imena, u potencijalno idealan FPS sustav ubacili su stari Falloutov sustav ciljanja VATS i učinili ga disfunkcionalnim. Tijekom borbe, igrač može pauzirati i odrediti koji dio tijela gađati, s različitim razinama uspješnosti i ishoda. Zbog problematične preciznosti oružja u real-time borbi, VATS postaje nužnost i igrač je prisiljen koristiti ga, no u njemu nema strateške uloge jer je borba bazirana na FPS, dok samom FPS iskustvu smeta jer igrač ne može koristiti vlastite reflekse i sposobnosti. Prisilno integrirani sustav ciljanja suviše je jak jer onemogućuje protivnike prilagođene Oblivion borbi da reagiraju na igrača koji se koristi Fallout ciljanjem. Uz to, unijeli su posebne perkove koji dodaju značajne bonuse samo u VATS sustavu ciljanja pa se VATS ispostavlja gotovo kao legitimni instrument varanja ili u najmanju ruku čini igrača pasivnim. Kako bi VATS učinili privlačnijim, integrirali su akcijsko animirano sekvenciranje putanje pucnja i prikaz sakaćenja protivnika. S obzirom na to da se opcija ne može ubrzati ili ugasiti, vizualna nekoherentnost, repetitivnost, loša kamera i grafički bugovi prije ili kasnije će isprovocirati. VATS je potpuno pogrešno shvaćen i implementiran, ali zapravo nije najveći problem perolake borbe.

f3_2

Osim siromašne količine repetitivnih protivnika koji variraju između čovjeka i mutanta, te pretjerane upotrebe tipova protivnika koji su u starom Falloutu značili posebni doživljaj, Bethesda je iz Obliviona prenijela XP skaliranje protivnika, što znači da protivnici jačaju proporcionalno igraču. Iako je sustav ispoliraniji nego u Oblivionu, rezultat je uvijek sposobniji igrač, nikad posebne borbe, identična oprema, premoćan VATS i potpun izostanak izazova. U izazovom osiromašenom igrom neke vještine kritično su važnije od drugih, lika je u svim aspektima lako razviti do točke u kojoj postaje nadmoćan, a razvojni sustav i njegova aktivna primjenjivost je, za razliku od starog Fallouta, promašena. Npr. pumpanjem Strength atributa u kombinaciji s Melee igrač čini prekomjerne količine štete dok primjerice ranim pumpanjem Speech vještine postiže adekvatnu govornu razinu za čitavu igru ili je dovoljno da se igrač sakrije i ukrade predmet NPC-u tako što čučne ispred njega. Osim propusta ovakvog tipa, kojih je igra prepuna, sam VATS ima problema s izračunima i realnim ishodima, pa se tako primjerice može dogoditi da 5 puta za redom imate headshot, a da protivnik stoji na nogama. Od Fallouta su preuzeli integraciju chemova, tj. narkotika koji pojačavaju sposobnosti, ali izazivaju ovisnost, no za razliku od situacije u starom Falloutu, ovdje ovisnost s vremenom postane naporna jer, između ostalog, nema utjecaja u svijetu. Dakle, aspekt borbe i razvoj lika je, osim očajan, i neizazovan.

f3_3

Bethesda se potrudila u dočaravanju post-apokaliptičnog svijeta dizajniravši ogroman prostor koji ima mnoštvo vizualno-atraktivnih lokacija i može u igrača usaditi osjećaj razorenog svijeta bez svijetla nade, no za određenu skupinu igrača prostor neće biti naročito fascinantan iz razloga što je nelogičan s obzirom na Fallout, između ostalog i zato što je prikazan kao da se radi o tjedan dana nakon rata, dok su u starim Falloutima već prisutni veliki gradovi i čovječanstvo koje korača naprijed. No, jasno, kada se umjesto nove igre napravi Oblivion mod kako bi se brže bolje prodao zahvaljujući imenu, a godine se posvete samo teksturama, nije niti za očekivati da će se itko potruditi doista sagraditi svijet. Uostalom, wasteland Fallouta 3 je neprohodniji i od samog Obliviona jer u sebi sadrži mnogo fizičkih restrikcija i zidova kojima onemogućava igračima da se kreću bilo kuda. Statičan je svijet, slično šumama i pećinama u Oblivionu, uglavnom ispunjen razrušenim zgradama u kojima se može naići na repetitivnu opremu, materijal i protivnike, dok se većina dijaloške interakcije i radnje odvija u malenim naseljenijim centrima. Istraživanje je možda zanimljivo tek zbog vizuala jer, opet kao i u Oblivionu, sadržaji svih "pećina" i "kontejnera" su potpuno isti u svim dijelovima igre, materijali nemjerljivo siromašniji naspram starog Fallouta i sveukupno bezidejno upotrebljivi.

f3_4

U komunikaciji s NPC-om, igrač ima ponuđene opcije razgovora koji su info-drop. Visoki speech i charisma nude dodatne odgovore, te je u sustav uvedena moralna hijerarhija koja u načelu svejedno nosi iste rezultate, pa su tako razgovori uz beživotni voice-over nakupina bezveznih, prežvakanih rečenica koje baš ničemu ne pridonose. Da je i taj aspekt prepun bugova, ne treba posebno napominjati. Nerazumljiva buka koju NPC-i komentarima stvaraju i razgovori s borbom nepovezanim NPC-ima koji prekidaju borbu i traže da im se pomogne su sitnice, ali već su teže stvari potpuno poremećene skripte za provođenje questova koje rezultiraju besmislenim odvijanjem situacija, ponašanja NPC-a i razgovora, stoga će se mnogi igrači već na početku igre uhvatiti za glavu.

Glavnu radnju moguće je završiti za manje od 7 sati, ali sporedni zadaci mogu pružiti i naknadnih 20, ne računajući vrijeme kretanja od jednog do drugog mjesta. Pitanje je samo zašto bi to itko učinio, budući da se svode na ubijanje i looting bez sporednih radnji i ultimativno bez ikakvog utjecaja na svijet. Glavna priča je naspram starih Fallouta naprednija, ali teško da će iskusnije igrače oduševiti, posebno uzevši u obzir da igra uopće ne stvara osjećaj važnosti glavne radnje te nema intrigantnih likova za koje bi marili, dok čitav razvojno-fleksibilni, reputabilni i socijalno-dinamički aspekt iz starog Fallouta uopće ne postoji.

f3_5

Bethesda je u igru integrirala mnoštvo što većih aspekata starog Fallouta, što sitnica koje su ga karakterizirale, ali etablirano kao klišej Fallout 3 je samo i jedino "Oblivion with guns"; pojednostavljeno, osiromašeno Elder Scrolls iskustvo koje se kao kakav pionirski RPG-FPS uspjelo nekako progurati na staroj slavi i mladim igračima, ali je uistinu polu-proizvod koji uz masu broken elemenata i promašenih Fallout integracija uspijeva biti i jedna od softverski najnestabilnijih igara posljednje dekade, prepuna gameplay bugova i grešaka zbog kojih se igra nepredvidljivo ruši, a grafika puca po šavovima na svim tipovima računala.

f3_6

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona