Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Fallout

f0_250

Naziv: Fallout
Platforme: Windows, Dos, Mac
Izdavač: Interplay
Razvojni studio: Black Isle
Godina: 1997.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne

Fallout je računalni RPG izdan 1997. godine pod Interplayem, stvoren od tada mlade tvrtke Black Isle Studios koja je Fallout temeljila na starom, unikatnom RPG naslovu Wasteland iz 1988. godine. Iako je Wasteland začetnik ideje, Fallout je prvi kompetentni naslov s kojim je započeo poznati serijal.

Radnja Fallouta smještena je na Zemlju u post-apokaliptičnu budućnost sa štimungom pedesetih godina 20. stoljeća. Nakon nuklearnog rata koji je razorio površinu planeta, manji broj preživjelih se uspio skloniti u podzemne sefove i ondje nastavio živjeti generacijama. Igrač preuzima ulogu jednog od stanovnika koji je svoj čitav život proveo u takvom sefu. Pokvario se sustav za recikliranje vode i potrebna je komponenta koje nema, stoga se igrača pušta na površinu i šalje u nepoznati, tada doista neviđeni, svijet post-apokalipse u potrazi za čipom.

f1_250Kreatori su osmislili u dizajnu američke južne Kalifornije spoj moderne historijske kulture, miješajući elemente '50-ih, '80-ih i hi-tech budućnosti tek nadolazećeg vijeka, ultimativno čineći Fallout distinktivnim. Velik istraživi svijet naselili su mnoštvom post-apokaliptičnih bića iz mašte, romana i filmova kojima se nastojala prikazati budućnost, od pustinjskih bandi i lopova a la Mad Max preko dvoglavih krava i gigantskih škorpiona do super-mutanata i robota, izometričnom, rukom rađenom grafikom iznimnih detalja u dočaravanju mračnog, sirovog i opasnog svijeta ispunjenog ironijom takvog carstva dekadencije. U PC igrama '90-ih vladala je jedna mračna atmosfera, sirov zanos koji su u prva dva Fallout naslova članovi Black Islea fantastično ocrtali, pomičući granice vizualnog i gameplay sadržaja.

f2_250Izvorno je Black Isle trebao integrirati poznati GURPS sistem od Steve Jackson Games, no usred razvoja suradnja je uz nepoznate okolnosti prekinuta, stoga su kreatori osmislili zaseban, danas prepoznatljiv sistem razvoja lika koji se uspio idealno integrirati, a nadalje je potaknuo i na izmjene radnje i dijaloga, čineći svijet složenijim. Uveli su 7 osnovnih atributa – Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck – nazvani SPECIAL, koji određuju različite statistike lika poput snage fizičkog udaraca, otpornosti na radioaktivnost i brzine, te utječu na 18 vještina koje se izravno primjenjuju u svijetu, od sposobnosti korištenja automatskog oružja preko obijanja brava i rada na računalu do govorne umješnosti i lječništva. Osim tih statistika, igrač može odabrati 1 ili 2 traita poput Bruiser ili Small Frame koji su povezani s njegovom naravi, djetinjstvom ili nekim drugim aspektom ličnosti, dodajući bonuse na statistike lika, ali i penale, a svake 3 razine ima mogućnost izabrati jedan od 53 perka poput Animal Friend koji omoguće igraču da ga životinje ne napadaju osim ako on napadne njih. Rješavanjem zadataka i borbom igrač stječe XP, razvijajući se po razinama i nadalje dobiva bonuse za distribuciju. Svi likovi i aspekti igre povezani su sa SPECIAL konceptom i duboka mehanika likova je veoma pomno razrađena.

Igrač se kreće prostorom u realnom vremenu, ali kada započne borba, pretvara se u turn-based sustav s kretanjem po poljima, ali bez promjene mape. Igrač može činiti nekoliko stvari tijekom borbe, ali svaki potez košta određenu količinu Action Pointa koji su na ekranu prikazani, stoga iz te opcije nastoji iskoristiti maksimum. Osim uobičajenog odabiranja napadanja protivnika, Fallout je osmislio sustav odabiranja dijela tijela za izvršenje napada, pa tako ovisno o poziciji na mapi i okruženju, oklopu i drugim aspektima borbe, može se odabrati želi li se možda pucati u glavu ili u nogu, te koje su za to šanse. Na prvi pogled ne naročito korisno jer to do tada u igrama nije bilo uobičajeno, sve dok se ne isproba pucanj u glavu ili ne uzme u obzir da je moguće oštetiti dijelove tijela i učiniti od likova invalide, sebe i drugog, što utječe na iskustvo svijeta.

f3_250Iz toga slijedi široko prihvaćen element nasilja. U šarolikom rasponu animacija likova, kreatori su se najviše potrudili oko različitih animacija ozljeđivanja, ubijanja, umiranja i krvarenja ovisno o liku, oružju, metodi, metcima itd, čime su igrači uglavnom bili oduševljeni. No da kaotičan svijet ne bi bio isprazno divljanje, integrirali su sustav reputacije i random susreta. Tada po prvi puta u svijetu igara – značajnije za sam svijet gameplaya – ono što je igrač čini i koje odluke donosi utječe na cijeli svijet i na percepciju NPC likova, pa tako razotkrivanje narko kartela donosi pozitivne bodove reputacije, dok primjerice trgovina ljudima stvara negativne bodove, što nadalje utječe na ponašanje raznih skupina ili pojedinih NPC likova ovisno o odlukama i ne garantira da dobra djela uvijek donose samo boljitak.

Zbog sustava razvoja lika i svijeta Fallout stoga ima veliki replay value i gotovo je sigurno da svako novo začinjanje iste avanture rezultira posve različitim iskustvima – ukoliko se odlučite za odabiranje drugačijih putova ili odluka, a igra ih sve pokriva podjednako dobro. Budući da je osim gradova većina prostora pustinja i podosta se putuje između, autori su dizajnirali niz slučajnih događanja koji zabavljaju igrača, poput nailaženja na začete borbe ili opsadu sela, a igra je općenito krcata referencama na sci-fi serije, filmove i knjige i svjetske hoaxove, pa će se bolji poznavatelji često i nasmijati. Još jedan kultni element igre je Pip-Boy 2000, oprema koja je služila za pregled statusa, mape, opcija i dnevnika, ultimativno ublažavajući nerealan element klasičnih sustava menija.

f4_250Kreatori su se potrudili i oko vokalne prezentacije glavnih NPC-a, a glasove su posuđivala poznata imena poput Liama Neesona i Rona Perlmana (koji je izgovorio poznati Fallout citat "war... war never changes"), no dijaloške opcije su svejedno siromašne i repetitivne, te je općenito komunikacija s NPC-ima suhoparna, budući da je većina stanovnika samo model na mapi koji eventualno dobaci pokoji komentar. Glavni je quest također moguće završiti u nekoliko sati, a priče same po sebi nema, što čini Fallout usmjerenim uglavnom na borbu i istraživanje prostora i mogućnosti lika. Njegov drugi veliki problem je težina igre i nebriga o početnicima jer se čisto ispitivanjem mogućnosti u igri dolazi u kontinuiran niz game over situacija. Igra očekuje veliku opreznost i pažljivu komunikaciju, pa iako je to doista jedan realistički aspekt takvog budućeg svijeta, svejedno može biti frustrirajuće.

Fallout je u svoje vrijeme osvojio niz nagrada, ali njegov najznačajniji doprinos su savršeno pripremljeni temelji za Fallout II koji je drastično proširio granice genijalnosti falloutovskog dizajna.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona