Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Mass Effect 2

boxart_250

Naziv: Mass Effect 2
Platforme: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: Electronic Arts
Razvojni studio: BioWare
Godina: 2010.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP SP3, Vista SP1, Intel Core 2 Duo 1.8 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista), NVIDIA GeForce 6800 ili ATI Radeon X1600 Pro, 256 MB video RAM, pixel shader 3 podrška, 15 GB HDD, DirectX 9.0c
Preporučena konfiguracija: Windows XP SP3, Vista SP1, Intel Core 2 Duo 2.6 GHz ili ekvivalent, 2 GB RAM, NVIDIA GeForce 8800 GT ili ATI Radeon HD 2900 XT, 512 MB video RAM, 15 GB HDD, DirectX 9.0c

Mass Effect 2 je FPS/RPG igra izašla 2010. godine kao izravni multiplatformski nastavak na Mass Effect, Biowareovo posljednje ime koje je steklo veliku popularnost i osvojilo niz nagrada. Radnja igre izravno se nastavlja na protekli naslov, no Bioware je napravio veliki overhaul u gameplayu i prezentaciji.

U filmski kvalitetnom i dramski nabijenom uvodu koji demonstrira veliki produkcijski video-audio skok, Shepard i njegova posada iznenada su napadnuti i brod razoren. Shepard se žrtvuje za posadu koju spašava, no uskoro otkrivamo da je pronađen i dostavljen organizaciji Cerberus. Kroz period od 2 godine tijekom koje se koješta promijenilo, znanstvenici su radili na oživljenju Sheparda. Shepard se budi 2185. tijekom napada na znanstvenu bazu, kada otkriva svrhu svojeg povratka i upoznaje ljude koji su mu vratili život. Nepoznati brod koji je razorio Shepardov povezan je s nestajanjem čitavih ljudskih kolonija i povratom Reapera iz prvog dijela, drevne civilizacije koja ima tendenciju brisati galaktičke rase, no u priču se uključuje slabo-istražena rasa nazvana Collectors koja dolazi iz galaktičkog prostora iz kojeg se niti jedan brod nije vratio. Collectori su povezani s Reaperima, dodatno komplicirajući situaciju za koju Cerberus i njegova glava Illusive Man pretpostavljaju da je Shepard najbolji odabir.

Rijetko koji razvojni tim napravi drastične promjene u igri kao što je to učinio Bioware s Mass Effectom, pa valja obznaniti sadržaj igre uspoređujući ga s prvim naslovom. Igrač se i dalje kreće 3D prostorom s mogućnošću dijaloga i interakcije, te se bori u realnom vremenu uz mogućnost pauziranja za određenje naredbi, no svi aspekti osim toga su promijenjeni.

M1_475

Sustav loota, nadogradnje opreme i inventorya je izbačen i opremanje prebačeno u HQ u kojem se obavlja između misija. Igrač sakuplja novac koji koristi u HQ za kupnju novih oružja koji mu se ponude kako vrijeme prolazi. Uvedena je opcija vizualnog customizinga opreme što znači da igrač od ponuđenih opcija određuje kakvih će boja biti oklop, koji model će koristiti i kako će Shepard izgledati dok nije na terenu, te to može mijenjati po želji. Izbačen je omni-gel, tvar koja se dobivala rastavljanjem loota i koristila za popravak terenskog vozila i probijanje zaštite. Izbačen je sistem liječenja iz prvog dijela, članovi tima se liječe ili automatski čekanjem ili korištenjem Unity sposobnosti koja je u prvom dijelu bila moć oživljavanja palih članova tima. Izbačena je tehnologija pregrijavanja bez metaka i zamijenjena klipovima i metcima koje se automatski pobiru s tla, no igrač zapravo nikada neće ostati bez streljiva.  Dodan je novi tip težeg naoružanja, a oružja su općenito preciznija.

Zadržano je šest klasa iz prošle igre – Soldier, Infiltrator, Engineer, Biotic, Vanguard i Sentinel koji odgovaraju warrior, rogue i sorcerer klasama te njihovim međusobnim kombinacijama, ali su uglavnom radikalno promijenjeni. Biotičke moći, svojevrsni tip sci-fi magije i vještine likova su degradirane na značajno manji broj - mnogo ih je potpuno izbačeno, a dosta međusobno spojeno u jednu funkcionalnost, no razvoj je u načelu usmjereniji prema specifičnosti članova tima jer preuzimaju RPG koncept relevantnih likova, stoga kako je svaki član tima posebna rasa i klasa za sebe, imaju različite sposobnosti usmjerene ka njihovom osobnom razvoju. Jedini je problem što se vještine samo drugačije zovu i daju različite brojčane bonuse, funkcionalno su jednake. Napredovanje u vještinama ne kreće se više prema distribuciji bodova nakon razvoja u razini, već svaka vještina ima četiri praga. Pragovi koštaju, pa se stečeni bodovi nakon razvoja razine tretiraju kao bodovi za kupnju pragova.

M2_475

Interaktivnost s prostorom iz prošle igre, što uključuje trčanje, korištenje zaklona, preskakanje prepreka i aktiviranje razgovora i objekata svedena je na jednu tipku, te je izbačena opcija podešavanja pomoći pri ciljanju. Igra navodi igrača koristiti dane mu prepreke stoga prepoznaje kada je koja funkcija potražena. Igrač tijekom borbe sam pokreće ciljnik i bira gdje će pucati – što je povezano s razvojem modela protivnika –dok u istraživačkom modu ciljnik automatski identificira stvari koje se mogu dotaknuti, te su simbolom prikazane u samom prostoru. Modeli imaju mnoštvo novih animacija pokreta kojima se prilagođavaju okolini, a protivnici više nisu jedno tijelo već se može birati gdje i kako će ih se gađati, te oni mogu uzvraćati iako su srušeni na tlo ili djelomično onesposobljeni. Kreću se inteligentnije iako se načini napada brzo nauče, te općenito više napadaju Sheparda nego druge. Težina borbe je smiješno niska i svodi se na čučanj-pucanj-čučanj. Sva oružja podjednako su funkcionalna, biotičke moći su nekoliko fizikalnih trikova i u nekim jednostavnim kombinacijama predstavljaju broken mehaniku (npr. klasa vanguard, oružje shotgun), moći se međusobno nelogično isključuju, ne postoji aspekt taktičkog kretanja ili korištenja prostora i tako dalje. Dizajn pucačkih mapa prikazuje ogroman prostor, ali je kretanje linearno, pa se primjerice nije moguće spustiti s jedne platforme na drugu iako se radi o nekoliko metara, već igra tjera kroz pripremljenu rutu da bi se do druge platforme došlo. U potpunosti pogurnuta prema FPS žanru, igra ne zahtijeva od igrača ništa osim sposobnosti ciljanja mišem, pa se zato nemjerljivo i razlikuje od prve igre.

M3_475
Gurnut u misiju od Cerberusa, Shepard mora pronaći i regrutirati članove novog tima, pritom istražujući glavnu radnju, što igraču donosi 15-40 sati igre. Uz glavne zadatke, integriran je sustav sporednih misija vezanih za svakog člana i povezan sa stjecanjem njihovih odanosti i informacija, te općenito sporedni zadatci u glavnim, naseljenim lokacijama na planetima. Sporedni zadatci su klišeji, jednostavni i kratki, uglavnom služe kao info-drop za zbivanja u svijetu, a misije vezane za Shepardove članove tima variraju. Za neke likove radnje su izvrsno ukomponirane u samog lika i glavnu priču, za druge su prosječne, ali borbeno gledano nekolicina ih je svrsi shodna. Zadržano je istraživanje svijeta i planeta, karta galaksije i putovanja su kozmetički nadograđena, no niti su sustav produbili niti planete obogatili. Dapače, redukcija. Igraču automatski dolaze zadaci te ih ili automatski rješava ili napada uvijek isti tip baze gdje se skrivaju uvijek isti protivnici. Ne posjećuje planete već ih u bolno dosadnom procesu skenira radi resursa koji su potrebni za kupnju opreme. Iako se nerad programera najviše očitava u pripovjedačkom sadržaju igre, ovo je možda najizravniji primjer pomalo perverzne lijenosti.

M4_475
Bioware je za Mass Effect 2 obećao kontinuitet radnje, konzistentnost likova, važnost odluka i slobodu odluka. Zadatci dolaze unaprijed određeno i od sporednih likova i od Cerberusa – niti jedan vezan za prošli dio - stvarajući tek privid slobode igranja. Likovi s kojima je Shepard bio povezan iz prošlih nastavaka su karakterno promijenjeni, njihova iskustva ridikulna, a lokacije tako dizajnirane da igrač fizički ne može prići mjestima i ljudima koje bi razuman čovjek (igrač ili Shepard) prvo provjerio. Bioware je takve stvari učinio već više puta nakon uspjeha inicijalne igre. Iako je omogućeno prebacivanje save filea ME u ME2, gdje nadalje igra neke odluke konfigurira u radnju, događaje na koje igrač utječe zapravo nisu naročito različiti u svom rezultatu. U konačnici, sam kraj je uvijek isti neovisno o nekoliko većih odluka u igri i ležerno je naivan, te kao iskustvo degradiran s obzirom na prvi dio. Glavna radnja je više kao veliki quest nego li imerzivna priča, jedva je povezana s prošlim nastavkom, a na masu pitanja ne odgovara. Za razliku od prvog dijela, ispunjena je nelogičnostima i propustima s obzirom na karakter rasa ili likova, situacije i odluke koje guraju radnju dalje, elemente same igre koje promoviraju u drugom dijelu, tj. dijalog i lojalnost likova. Igra neke stvari čini uzimajući u obzir razinu lojalnosti likova kod Sheparda, ali funkcija lojalnosti koristi se kao kriterij za stvari s kojima lojalnost nikakve veze nema. Dijalozi nude "good" i "bad" opcije, no umjesto dubljeg razvoja, sistem je disfunkcionalniji. Razgovori su očiti, navode igrača, igrač u razgovoru može istovremeno prijetiti smrću sugovorniku i obećavati mu pomoć, dobivati podjednako paragon/renegade bodove, otključavati bonus odgovore (što nema veze s moralom) koji ne utječu na zbivanje ili odluke drugih, a igra općenito ne nudi opcije razgovora igdje ondje gdje samo po sebi izlazi masa upitnika na vidjelo, osim ako to proceduralno odgovara nesuvisloj radnji. Spomenute stvari, pripovjedački gledano, tek su zarez na površini.

M5_475

Briljantna filmska egzekucija te nevjerojatno predan voice-over profesionalnih Hollywoodskih gumaca izrazito popravlja osjećaj igre i, dapače, zahtjevniji i kritički orijentiraniji igrači koješta bi igri mogli zbog toga oprostiti. Izuzev God of War serijala s konzola, niti jedna igra ne nudi takav oblik zabave, oblik koji bi se mogao opisati kao interaktivno filmsko iskustvo. Igrač se prepušta vizualnim i auditivnim finesama i proživljava radnju pritom nesputan od mehanika igre koje opet dolaze kao zabavljački bonus. Uistinu, da je Bioware produbio sustav igre iz prvog Mass Effecta umjesto prilagodio ga petogodišnjacima, učinio bi ground-breaking napredak u gamerskog iskustvu.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona