Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Eschalon: Book I

Autor: Exxar

splashNaziv: Eschalon: Book I
Platforme: Windows, Mac, Linux
Izdavač: Basilisk Games
Razvojni studio: Basilisk Games
Godina: 2007.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne

Kvalitetne roleplaying igre se zadnjih godina u moru bezličnih MMORPGova i konzolaških hack&slashova mogu nabrojati na prste jedne ruke. Eschalon: Book I je izašao gotovo neprimjetno, te iako ostavlja puno prostora za poboljšanje, pred sobom mete većinu konkurencije, što nije uobičajeno za jedan indy rpg. Ovu igru razvila su tri čovjeka, i bila bi ogromna greška odbaciti ju na prvi pogled zbog njene antikne grafike u  800x600 rezoluciji. Iako, samo mlađim igračima grafika će biti antikna, jer prije desetak godina ovakva grafika bila je standard i još uvijek je upotrebljiva zbog svojeg urednog izgleda. Zvuk u igri također je nemjerljiv današnjim standardima, iako sama muzika izvrsno dočarava atmosferu igre, te se dinamički mijenja ovisno o okruženju u kojemu se player character nalazi.

 eschalon_chargen_tn.jpgU Eschalonu igrač vodi samo jednoga lika kojega  kreira na početku igre. Može se birati između pet rasa, klasa i aksioma. Potonji su nešto kao alignment, i donose neke minorne pozitivne i negativne efekte. Klasa, pored odgovarajućih atributa, uvjetuje količinu hit pointa i mane za spellove koje se dobije svaki level, te određuje skill sa kojim lik započinje - može se birati između Fightera, Roguea, Magick Usera, Healera i Rangera. Rase su redom etničke skupine ljudi koje nastanjuju svijet Eschalona, a svaka daje bonus na dva od osam atributa. Kada smo već kod njih, oni su Strength, Dexterity, Endurance, Speed, Intelligence, Wisdom, Perception i Concentration. Atributi se rolaju u  rasponu od 7 do 14, nakon čega je na njih moguće rasporediti još 15 bodova u omjeru jedan naprama jedan. Za većinu je jasno na koje karakteristike utječu, no spellcastere bi ipak trebalo upozoriti da najveći utjecaj na količinu i regeneraciju mane ima Perception, a ne Intelligence i Wisdom kao što bi mogli pomisliti. Iako i oni imaju utjecaja, on je upola manji nego kod Perceptiona, tako da ih ne treba dizati iznad 20, što je uvjet za učenje najjačih spellova.

eschalon_game_tn.jpg Skillova ima 24, te osim onih za korištenje raznih vrsta oružja i oklopa, postoje i razni "utility" skillovi koji služe za kreiranje potiona, uočavanje i onesposobljavanje zamki, otvaranje lokota, bržu regeneraciju hit pointa i mane, efikasnije trgovanje i slično. Magija je također bazirana na skillovima: Arcane, Elemental (čarobnjačka) i Arcane, Divination (svećenička). Sve klase mogu naučiti bilo koji od skillova, tako da se vaš fighter za borbu može pripremati protektivnim spellovima ili vlastitim potionima, a mage hodati okolo u teškome oklopu, onesposobljavati zamke, i umlaćivati protivnike sjekirom ukoliko ostane bez mane. Na vama je da odlučite želite li biti specijalizirani i veoma moćni u par skillova, ili da znate raditi svašta po malo. Jedna zanimljivost je da iscrtavanje minimape potpuno ovisi o Cartography skillu - vaš lik mora imati barem jedan level u njemu kako bi se ona uopće iscrtavala, a viši leveli donose više detalja.

Sama igra je u potpunosti turn-based, iako daje prividan dojam real timea. Naime, vrijeme u igri ne teče ukoliko se vaš lik ne kreće po mapi, ne manipulira objektima ili ne napada. Ovo rješenje izvrsno spaja mogućnost slobodnog kretanja u igri i strateške turn-based borbe. Ona se pak odvija onim tempom koji vam odgovara – možete bjesomučno klikati na protivnike, ili pažljivo planirati svaki svoj potez. Refleksi igrača potpuno su nebitni u Eschalonu; sve rezultate vaših akcija određuju računalni proračuni temeljeni na statistikama lika, a jedina vještina potrebna za igranje je dobro planiranje njegova razvoja lika i upravljanjem resursima pored, naravno, malo taktike u borbama.

eschalon_inventory_tn.jpg Kao i u ostalim igrama ovog tipa, u Eschalonu je bitan management inventoryja. Postoji 14 slotova za opremu na liku u koje ćete stavljati oružje, oklop, prstenje i slično. Svaki od dotičnih tipova predmeta dolazi u nekoliko jačina, i naravno sa magičnim varijacijama koje daju bonuse na statistike od damagea do skillova. Nažalost, ne postoje predmeti koji omogućavaju stvari poput korištenja određenog spella nekoliko puta na dan, kao ni artifacti, odnosno veoma moćni komadi opreme sa ogromnim bonusima i nekoliko specijalnih sposobnosti.

Osim predmeta kojima se možete opremiti, postoji i petnaestak vrsti potiona koje dolaze u nekoliko jačina, te mnoštvo sastojaka za dotične i raznih predmeta koje ne možete koristiti ali ih možete prodati za dobre (ili loše) pare. Spellovi se pak uče sa scrollova koji se zajedno sa ostalim predmetima mogu kupiti u dućanima ili pronaći u igri kao blago.

 eschalon_dialogue_tn.jpg
Priča počinje klišejem (vaš lik se budi bez ikakvog pamćenja), no sredinom igre događa se prilično atipični obrat. Nažalost, od tog trenutka na dalje nestaje onaj osjećaj izgubljenosti u ogromnome svijetu jer je vrlo jasno što treba poduzeti kako bi se igra završila. Usprkos tome, Eschalon ima priču originalniju od 99% igara koje se trenutno mogu naći na tržištu. Questova ima malo, no vrlo su dobro napisani, puno zanimljivije od jednostavnoga "odi u pećinu i dofuraj mi 6 orških zuba", čak iako imaju sličnu tematiku. Priču se ne mora pratiti, i svijet se može slobodno istraživati, no monsteri nisu skalirani prema levelu lika, već je točno određeno koji monsteri se pojavljuju u kojem području (protivnici uključuju insekte, divovske guštere, pljačkaše, gobline, minotaure pa čak i raptore).

Igra se sastoji od dvadesetak područja, uglavnom šuma, uz jednu veliku pustinju i nešto malo brda i ravnica. Naravno, nijedan rpg ne bi bio kompletan bez nekolicine dungeona, pa tako ni Eschalon. Područja oko početne pozicije su prilično detaljno napravljena, sa dosta stvari za istražiti, no nažalost kako se igra primiče svome kraju tako se nailazi na sve više mjesta kojima je jedina svrha da se prođe kroz njih na putu do nekoga questa, što daje neugodan dojam praznine. Postoje tri naselja u igri u kojima se može opskrbiti i odmoriti, no sva tri su najobičnije selendre, iako se jedno deklarira kao grad. Problem je u tome što se igra odvija se na velikom geografskom području (koje je izvrsno prikazano na mapi koja se može kupiti unutar igre), no u samoj igri to područje izgleda veoma malo. Postoji mogućnost brzog putovanja između osam lokacija u igri, ali takav način putovanja nekim čudom (odnosno previdom) ne troši nimalo in-game vremena.

eschalon_merchant_tn.jpg Usprkos svim nedostacima (ponajprije manjak dubine, iako je igra veoma široka), Eschalon je vrlo zarazan rpg sa izvrsnim temeljem i mnoštvom detalja koji ga dižu iznad konkurencije. Tako je zaključana vrata i škrinje moguće razbiti, dan i noć se glatko izmjenjuju (po noći se vide krijesnice!), mrak smanjuje vjerojatnost pogodaka no može mu se kontrirati bakljama (koje se sa zida u dungeonu konačno može pokupiti), uljnim lampama i nekolicinom spellova, postoje skriveni detalji poput easter eggova (doslovno) itd.

Ukoliko vam fale rpg klasici poput Might and Magica, Ultime i Wizardryja, nećete biti razočarani Eschalonom. Ukoliko tražite akciju i predivnu grafiku.... igrajte nešto drugo, imate veliki izbor. Igru možete skinuti sa službenog sitea za 28 američkih dolara (također možete skinuti i besplatni demo), a pružit će vam 30ak sati izvrsne zabave, ili još više ukoliko ju pokušate prijeći sa različitim likom. Obavezno skinite posljednji patch jer se prijavljeni bugovi vrlo brzo uklanjaju.

Autori igre i sami sudjeluju na službenom forumu i vrlo su prijateljski, a ukoliko imate prigovora na igru ili prijedloga za nastavak (Eschalon je zamišljen kao trilogija), svakako im se javite. Naravno, pozivamo vas da se na Eydisu pridružite diskusiji o ovoj izvanrednoj igri!

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona