Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Batman: Arkham Asylum

Autor: Amarok

box_artNaziv: Batman: Arkham Asylum
Platforme: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: Eidos Interactive
Razvojni studio: Rocksteady Studios
Godina: 2009.
Žanr: akcijska stealth avantura
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP SP2 ili Vista, Intel single core 3 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista), NVIDIA GeForce 7600 GT ili ATI Radeon X1600, pixel shader 3 podrška
Preporučena konfiguracija: Windows XP SP2 ili Vista, Intel dual core 2.8 GHz ili AMD Athlon X2 3800+, 2 GB RAM (XP), 3 GB RAM (Vista), NVIDIA GeForce 9800 GT ili ATI Radeon HD 4850, pixel shader 3 podrška

Adam Westov vrckav te vickav Batman je obilježio kako moje djetinjstvo tako i desetljeća prikazivanja tamnog viteza kao Šarenog paža, najvećeg svjetskog detektiva tako jako zacementiranog u kič da ga tri Adorna na Titanu ne bi uspjeli izvući niti uz najbolju volju.

Burton mu je bacio gotičarski veo preko glave (koji je Schumacher obojao u dugine boje), no tek je Nolanova apologijana celuloidnu vrpcu stavila Tamnog viteza vrijednog tog imena. Na Šišmiševu domaćem terenu stvar se počela ranije popravljati (iako je i dalje u kolektivnoj podsvijesti Batman ostao šund), no kakva je situacija bila u magičnom svijetu video igara?

Jednaka kao i s ostalim superjunacima. Nikakva. Igre vezane uz stripove i filmove imadu slavnu povijest bivanja impresivno redundantnima, bijednim marketinškim potezima zamišljenim da igraju na kartu interesa za tematiku a manje (eufemizmu, Amarok ti je ime!) sam gameplay.

batman-arkham-asylum.jpgBih li unišio napetost recenzije da sad uskliknem: "Ali ne više!"? Pa niti ne. Arkham Asylum je zaista ugodno iznenađenje. Nije Drugi dolazak niti najbolja stvar nakon Minesweepera, no uspjeva biti solidnom video igrom – ne solidnom računalnom prilagodbom stripovskog ili filmskog predloška, već solidnom videoigrom – sa vlastitim pristupom settingu koji niti u jednom trenutku ne odaje dojam forsiranosti. A port na PC je stigao niti mjesec dana nakon što je igra oduševila Xbox i PS3 korisnike. Da čovjek ne povjeruje.

Priča započinje ovako: Joker, kralj kriminalno komičnih klaunova, biva uhvaćen od strane Šišmiša nakon što je pokušao u gradskoj vjećnici započeti privatni tulum. Kako se gospodin Wayne nije slagao s odabirom lokacije, žurka se preselila u Arkhamsku ludaru. Jokeru to samo po sebi nije predstavilo neki problem budući da su njegovi ljudi već infiltrirali spomenutu instituciju. Vrijeme koje uslijedi za Batmana i sve prisutne nakon dolaska Jokera zavezanog u luđačkoj košulji biva ludim te sasvim nezaboravnim svim strankama.

Igraje je gonjena Unreal 3 grafičkim pokretačem, istim onim koji je svoje vremeno uljepšavao "Bioshock", što se savim jasno osjeti - Arkham uvelike podsjeća na Rapture. Je li stvar u samom grafičkom pristupu likovima? Ponekad, iako su ovjde naglašenije stripovski. Izbor boja? Arkham je ponešto tamniji od Rapturea. Level design? Upravo se tu skriva onaj mali vrag koji me podsjetio na moj omiljeni podvodni grad (odlično mjesto za medene mjesece, bar mitzve i maturalce). Linearnost istog te povremeno iznenađujuća lucidnost i uvjerljivost arhitektonskih riješenja podsjećaju na pojedine odijele Ryanovog grada, uzjasno najjače asocijacije prisutne prilikom posjeta naglašeno bolničkim lokacijama. No nemojte ovo shvatiti kao Asylumov nedostatak vlastitog identiteta – asocijacije na prethodne naslove izdane na istom grafičkom potjerivaču su neizbježne, no srećom pa je Rocksteady uspio dati igrinom vizualnom identitetu vlastiti štih.

batman-gliding.jpgKad smo već kod vizualnog imagea (sic), moram priznati da mi je trebalo neko vrijeme da mi Batmanov izgled sjedne. Naime, Tamni vitez djeluje kao da je upravo prebolio prehladu protiv koje se, umjesto aspirinima, borio steroidima. Toliko je crtićovski nabrijan da čovjeku postane nejasno što će mu uopće oklop – djeluje kao da bi mogao zaustaviti jurećeg bika pogledom ispod oka. Stoga je zanimljivo da mu meci, za razliku od bikova, ne sjedaju najbolje. No, trčim pred rudo – krenimo redom.

Igra se, što je gameplayja tiče, okreće oko zagonetki. Bile to one koje je Riddler ostavio za Batmana po cijelom otoku (riješavanje kojih je opcionalno ali zabavno), bilo to one koje Joker baca pred Šišmiša u vidu manipulacije mrtvom prirodom, zagonetke i kreativno riješavanje dostupnih problema su ono što se predstavlja kao glavni feature igre. Čak su i susreti s Jokerovim lakejima svedeni na razinu jednostavnog puzzlea, gdje je bitna vaša početna pozicija uodnosu na njihovu te posebni uvjeti koji moraju biti poštovani (neprimjetnost, brzina, nešto treće), element koji je najočitiji kad se pokušate posvetiti mnogobrojnim izazovima koji se mogu igrati mimo glavne priče (a preko glavnog izbornika). Osjećate li taj slatkasti miris proljetnog jutra? To je miris konzola. Nije nužno loša stvar, no to ovisi o razini vašeg PC fanboyjaštva.

arkham_killercroc.jpgSpominjao sam prije par paragrafa metke i Batmonovu averziju spram istih. Naime, dok vasi obični lakeji mogu okružiti te prebiti na mrtvo ime, soba puna neprijatelja s puškama znači da ćete provesti sljedećih par minuta sjedeći na vrhu kipa i razmišljajući kako ih jednoga po jednoga srediti bez da ostali za to saznaju, jer ako vas odluče obljubiti svojim vrućim mecima slobodno objesite plašt o klin. To kao posljedicu ima na trenutke iznenađujuće nagle skokove iz apsolutne nadmoći u ponizavajuću nesposobnost, no ne na loš način – igra vas tjera da razmišljate kao Batman, te da ga vodite onako kako bi on sam reagirao da seradi o crtanoj seriji ili stripu. Upravo tu leži najveća pohvala igri: omogućevam da budete Batman. Ne da samo vodite njega kao lika, ne da se samo šećete njegovim svijetom, već vas ujedno i tjera da razmišljate kao da ste i sami multimilijarderski plejboj sa čudnom fascinacijom letećim glodavcima.

Barem dok nosi službeno odijelo, dakako. Još uvijek čekamo DLC koji će omogućiti igranje Brucea dok izigrava plejboja. Ništa nije najavljeno, ali djevojka se može nadati, zar ne? Zanimljivoje da je Batman, pokraj svih onih silnih steroida, zaboravio jesti dovoljno C vitamina jer izgleda da pati od kroničnog skorbuta. Barem je to moje službeno objašnjenje zašto je Arkham obojan zelenim filtrom. Ništa bitnog, samo spominjem usput. Grafički prikaz je sasvim pristojan, zelenilo na stranu, a kakav je zvuk? Najbitnije, kakve su glumce našli da se deru u mikrofon?

Svoje glasovne usluge igri su ustupili Kevin Conroy, Mark Hamill te Arleen Sorkin koji su u animiranoj seriji tumačili Batmana, Jokera i Harley Quinn (tim redoslijedom). To kao posljedicu ima krasno izvedena ta tri lika, no ostali osciliraju između odličnog i nešto manje dobrog, uglavnom u području dikcije. Dok svi uglavnom pogađaju osjećaj glasa lika kojeg tumače, njihova dikcija mena trenutke uvjeravala da gledam hrvatski film, što u ovom slučaju nije nužno dobra stvar. Čini mi se da je to posljedica snimanja dijaloga dio po dio, umjesto da se glumci svi nađu u studiju u isto vrijeme, kao što je standardna praksa. Ipak, nit ovako nije loše.

batman-arkham-asylum_1.jpgSustav borbe zaslužuje posebno isticanje radi fantastične koreografije sukoba sastanovnicima Arkhama. Iako su, uz tipke za smjer, bitni još razmak te dvijetipke miša, borbe zaokupljaju svojom zabavnošću i izrazitom ljepotom izvedbe.Kad se u to ubace šuljački elementi igre te kliženje kroz zrak zahvaljujući Batmanovom multipraktičnom plaštu, dobiva se gameplay mehanika koju se isplati isprobati.

Bugovi uglavnom ne progone igru, no nije isključeno da ćete se susresti sa veselim problemima kao što su nemogućnost korištenja grappling hooka na mjestima gdje biste to inače mogli zbog loše učitanog nivoa, prenabrijano korištenje grappling hooka koje vas u trenutku odvodi na drugi kraj mape i dalje te nemogućnost letenja. Sad, nisu to bugovi koji se povremeno javljaju, već neki od prijavljenih problema drugih korisnika. Osobno se nisam susreo niti s jednim tehničkim problemom tijekom svoje vladavine sjenama Arkhama.

Sve u svemu, "Batman: Arkham Asylum" je dobra igra. Zabavna je, solidno režirana, sa simpatičnom pričom te lucidnim level designom. Zelenilo koje vas prati kad god ste na vanjskoj lokaciji ne smeta previše jer uglavnom nenametno doprinosi vizualnom identitetu igre, no iskreno se nadam da će, ako naprave nastavak, kupiti Batmanu košaru mandarina. Depresija, koja je jedna od nuspojava skorbuta, ga već dulji niz godina prati, no bit će znatno manje zastrašujuć kad ga dostignu i ostale posljedice, osobito ispadanje zubiju. Ili će tada biti više zastrašujuć? Možda zapravo na to i cilja. Touché, Bruce. Touché.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona