Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 5 pen and paper RPG naslova 2010.

Autor: Exxar

Protekla godina nije bila naročito produktivna što se tiče izvanrednih novih izdanja na području pen and paper roleplaying igara. Nije bila niti naročito loša, no zaista bombastičnih naslova bilo je malo. Stoga da ne punimo našu top listu fillerima čisto reda radi, ovaj put vam donosimo svega pet naslova, ali smo zato odabrali zaista samo najbolje.

eureka-cover-250Eureka: 501 Adventure Plots to Inspire Game Masters

Listu počinjemo sa naslovom kojeg već dobro znate ako nas redovno pratite. Ako ste ipak malo neredovniji, znajte kako je Eureka apsolutno najbolji ovogodišnji naslov namijenjen GM-ovima. Eureka: 501 Adventure Plots to Inspire Game Masters prvi je izdanak Engine Publishinga, a pisali su ga ljudi koji stoje iza Gnome Stewa, vjerojatno najpoznatijeg bloga za game mastere.

Na njenih 312 stranica nalazi se ni manje ni više nego 501 zaplet spreman za korištenje u avanturama i kampanjama. Svakom GM-u s vremena na vrijeme ponestane inspiracije, a Eureka je savršen lijek za takve prilike. Zapleti su prezentirani bez ikakve sistemske pozadine te su stoga primjenjivi u svim igrama, ne sadržavaju nikakva specifična imena zbog čega su spremni za ubacivanje u bilo koji setting, a podijeljeni su na tri osnovna žanra: fantasy, horor i SF. Osim toga, označeni su raznim ključnim riječima među kojima se nalaze preciznije žanrovske oznake i razni tematski elementi, a navigaciju olakšava iznimno iscrpan indeks koji zaplete popisuje na čak četiri načina. No Eureka nije samo kolekcija scenarija, jer sadrži i obilje uputa i savjeta za prilagodbu zapleta drugim žanrovima i settinzima, vršenje većih ili manjih izmjena te njihovo nanovo korištenje.

Da ne duljimo – ovo je resurs kojega svaki GM koji imalo drži do sebe treba imati u svojoj kolekciji, a za više informacija pročitajte našu recenziju.

gurps_low-techGURPS Low-Tech

Steve Jackson Games ove su godine nakon dugog i mukotrpnog razvoja u prodaju pustili GURPS Low-Tech, dugoočekivani sourcebook za sve aspekte ljudske tehnologije iz vremenskog perioda od prapovijesti do doba velikih zemljopisnih otkrića. Ovaj naslov će očito biti najkorisniji igračima GURPS-a, no ovdje smo ga uvrstili jer je primjenjiv i daleko izvan okvira tog sistema.

Naime, u njemu se pored GURPS statistika nalazi mnoštvo realnih, točnih informacija o širokom spektru opreme koja bi mogla zatrebati svim likovima iz settinga smještenih u tehnološkoj prošlosti, bez obzira radi li se o povijesno preciznim reprezentacijama ili high fantasyu. Od oružja i oklopa, preko alata i ekspedicijske opreme, do svakodnevnih predmeta – Low-Tech pokriva sve.


Sam sourcebook sadrži mnoštvo informacija o temama koje će prije ili kasnije trebati svima, no također su izdana i dva PDF-only dodatka namijenjena onima koje zanima više iz pojedinih specifičnih područja, te i njih treba spomenuti: Low-Tech Companion 1: Philosophers and Kings i Low-Tech Companion 2: Weapons and Warriors. Prvi se bavi "mekšom" stranom tehnologije, te sadrži detaljniji pogled na nekadašnje političke i religijske sustave, edukaciju, građevinarstvo i slično. Drugi se naravno bavi umijećem ratovanja, te osim kronološkog pregleda evolucije ratovanja sadrži informacije o utvrdama i opsadama, logistici, ratnim brodovima itd.

Ukratko – Low-Tech je jedan vrlo bogat izvor informacija o starim tehnologijama, te je od koristi svima koje zanima povijesna točnost. Na tom području jednostavno nema konkurencije.

pathfinder_advanced_players_guidePathfinder Advanced Player's Guide

Pathfinder Advanced Player's Guide je naslov koji je do svog izlaska bio okružen prilično velikom količinom hypea, ponajprije zbog novih klasa, pa su i očekivanja bila visoka. Konačni rezultat je više nego pozitivan.

Osim novih klasa (inquisitor, alchemist, cavalier, oracle, summoner i witch) koje su ujedino bile i glavna promocija ovog naslova, Advanced Player's Guide sadrži i ostale standardne elemente koji se mogu očekivati u jednom D&D dodatku. Novi featovi, spellovi, magic itemi, prestige klase - sve je tu. No vjerojatno najbolji dio knjige su opcije za customizaciju koje ona donosi. Dosadilo vam je igrati stereotipne pripadnike neke rase, ili možda čak suprotno tome želite da je vaš dwarf još tvrđi i mrzovoljniji od prosjeka? Nema problema, tu su racial trait substitutioni kojima svoju rasu možete modificirati onako kako vama odgovara, da izgleda onako kako je vi poimate. Naravno, bez imalo gubitka balansa. Sličan sustav prezentiran je i za klase, pa tako sada zaista možete napraviti pravog anti-paladina ili urbanog rangera, vama taman po mjeri.

Pathfinder Advanced Player's Guide je jedan od onih sourcebookova koji u igru uvode mnoštvo novih opcija za izradu likova, ali za razliku od mnogih to čini iznimno skladno, bez gomile beskorisnih stvari i bez upropaštavanja balansa. Ovo je pravi primjer kako jedan splatbook koji donosi nove opcije za igru treba izgledati.

pathfinder_gamemastery_guidePathfinder GameMastery Guide

Na listu smo uvrstili još jedan Pathfinder naslov, iako on je samo tangencijalno vezan uz tu igru. Naime, Pathfinder GameMastery Guide sadrži vrlo malo Pathfinder pravila te je pisan u prilično općenitom stilu pa je zbog toga primjenjiv u svim igrama. Naime, radi se o vjerojatno najboljem proizvodu "Dungeon Master's Guide" tipa do sad izdanom.

Knjiga počinje osnovnim uvodom u ulogu Game Mastera koji uključuje i banalne ali često zanemarene stvari poput savjeta o pravilima ponašanja za stolom i igranju u raznim uvjetima, da bi pokrila sve elemente važne za umijeće vođenja igara. Kako se odnositi prema različitim tipovima igrača, koliko dodatne opreme koristiti tijekom igre i kako, kako održavati podjelu između in-character i out-of-character informacija, kako izbjeći TPK-ove ili postupati ako se dogode, savjeti za kreaciju živopisnih NPC-a, rasprave o nagradama u svim mogućim oblicima, konstrukcija settinga, kako tretirati kockanje i ovisnost o supstancama, savjeti za uključivanje zagonetki u igru, doslovno nema čega nema. A ako volite tablice, vašoj sreći neće biti kraja jer ih GameMastery guide ima gomilu - od slučajnih generatora svega i svačega do liste riječi koje svaki GM mora znati.

Jedini nedostatak ovog naslova je to što je orijentiran na fantasy, ali ipak ne možemo imati sve.

dresden_files_rpgDresden Files RPG

Za kraj smo ostavili underdoga te ujedno jedno veliko, ugodno iznenađenje. Sredinom godine Evil Hat Productions izdali su Dresden Files RPG, igru temeljenu na popularnim novelama Jim Butchera. Iako je prošla relativno nezapaženo u mainstream krugovima, sa sigurnošću se može reći kako se radi o najboljoj novoj roleplaying igri 2010. – to potvrđuju i čak dvije nagrade, ona za najbolji artwork i prezentaciju te ona za igru godine, koje je osvojila u sklopu ovogodišnje dodjele BoardGameGeek Golden Geek nagrada.

Ako niste upoznati sa Dresden Files serijom novela, reći ćemo samo da se radi o modern fantasyu – glavni je lik, Harry Dresden, detektiv čarobnjak koji u Chicagu rješava razne slučajeve povezane s nadnaravnim. Dresden Files RPG će tako biti najzanimljiviji poklonicima serijala, ali zahvaljujući svojoj strukturi i načinu na koji je pisan, može poslužiti i kao izvrstan modern fantasy RPG i onima koje setting pretjerano ne zanima. Naime, igra je podijeljena u dvije knjige – Volume One: Your Story i Volume Two: Our World, pri čemu prva sadrži apsolutno sve materijale potrebne za igranje i vođenje igre, dok druga sadrži detaljan opis Dresden Files settinga. Pravila su temeljena na trećoj inačici FATE sustava (možda najpoznatijeg po hvaljenom Spirit of The Century RPG-u) koja je po prvi put implementirana upravo u ovoj igri. FATE puno više važnosti pridaje pripovijedanju nego detaljnoj mehanici i to postiže prilično uspješno, te je savršen odabir za igru koja je koncipirana tako da potpuno obični ljudi, čarobnjaci i veoma moćne nadnaravne kreature mogu rame uz rame funkcionirati kao player characteri.

Ono što Dresden Files ističe od većine ostalih igara je "defaultni" koncept pripreme igre – svi igrači i GM zajedno sudjeluju ne samo u izradi likova koji od početka tvore cjelinu, već i u izradi settinga u kojem će se većina igre odvijati, skupa sa lokacijama koje će se najčešće posjećivati, NPC-ima sa kojima će likovi najčešće dolaziti u doticaj te svim elementima koje ih povezuju, poput njihovih motiva, međusobnih odnosa, pozadinskih priča itd. Naravno, ostavlja se i mogućnost tradicionalnog pristupa, pa kako kome više odgovara.

I na kraju, moramo spomenuti izvrsnu izvedbu samih knjiga – obje su tvrdog uveza i potpuno u boji, vizualno vrlo atraktivne a da ih to uopće ne čini nepreglednima. Zanimljivo je kako su obje knjige napisane iz perspektive vukodlaka Billya, okorjelog gamera, koji ih je poslao na recenziju Harry Dresdenu upravo kao RPG sourcebookove unutar samog settinga, a Harry komentira činjenice iz settinga prezentirane unutra (u koje se ipak bolje razumije od Billya jer ih je većinu sam proživio) te postavlja razna pitanja o mehanici i slično jer je prilično nov u RPG-ovima. Ovaj fluff knjige čini vrlo zabavnima za čitanje te uopće ne smeta pri snalaženju i proučavanju pravila, jer je od svog cruncha jasno odijeljen.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona