Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 10 pen and paper RPG naslova 2009.

Autor: Exxar

Dragi čitatelji, dobrodošli u našu treću po redu godišnju Top 10 listu pen and paper RPG naslova! Nakon prošlogodišnjeg izlaska četvrte edicije Dungeons and Dragonsa teško se moglo očekivati da ova godina bude bombastičnija, no razvoj događaja na 3.x sceni te izlazak mnogih izvrsnih novih igara i obnovljenih edicija starih favorita priuštili su nam još jednu uzbudljivu godinu. D&D 4th edition očekivano je zasjeo na tron, no znatan broj igrača ostao je na raznim varijantama 3. edicije zahvaljujući snažnoj podršci izdavača koji su iskoristili priliku te svoje proizvode usmjerili prema njima. Udruženo s ostalim igrama, možemo reći da je protekla godina prošla u možda najvećoj raznolikosti do sada.

Da ne duljimo, predstavljamo vam 10 (zapravo 11, ali o tome kasnije) naslova koji su po nama najviše zaslužili da ih se prezentira kao Top 10 2009. godine. Kao i prošla dva puta, lista nije rangirana, a naslovi su odabrani na temelju kvalitete pravila, kvalitete prezentacije, originalnosti, iščekivanju, te odjeku koji su napravili svojom pojavom. Bez posebnog redoslijeda to su: Pathfinder Roleplaying Game, Fantasy Craft, The Day After Ragnarok, Starblazer Adventures, Eclipse Phase, Lois McMaster Bujold's Vorkosigan Saga Sourcebook and Roleplaying Game, A Song of Ice and Fire Roleplaying, Rogue Trader, Creatures Anathema i The Encountered: Volume 1 te Warhammer Fantasy Roleplay, treća edicija. A kako se kaže u telemarketingu, to nije sve! Svakako pročitajte i dodatak našoj top listi... 

pathfinder_cover.jpgPathfinder Roleplaying Game (Paizo Publishing)

Ovaj naslov već se našao na našoj listi prošle godine, no s obzirom na to da se radilo o beta verziji i s obzirom na odjek koji je izazvao svojim konačnim puštanjem u prodaju tijekom ovogodišnjeg Gen Con Indyja, sa sigurnošću možemo reći da se radi o najvažnijem ovogodišnjem izdanju na području pen and paper RPG-a. Za one koji su proteklu godinu proveli ispod kamena, radi se o remakeu 3.5 edicije D&D-a koji je u potpunosti kompatibilan s materijalima do sada izdanim za tu ediciju, ali i koji donosi mnoga poboljšanja u odnosu na original – poboljšanja inspirirana feedbackom igrača.

No jednako bitna poput poboljšanja jest i podrška koju je Paizo upriličio – redovno izlaze novi dodaci kako za samu igru, tako i za Pathfinder Chronicles Campaign Setting koji je Paizo već ranije koristio u svojim proizvodima - ponajprije u liniji avantura Pathfinder Adventure Path koje i dalje redovno izlaze. Osim toga, tu je i Pathfinder Society Organized Play program koji igračima nudi priliku da sudjeluju u mega-kampanji i oblikuju budućnost Pathfinder Chronicles settinga zajedno s tisućama drugih igrača iz cijelog svijeta. 

Ukratko – ako preferirate 3.5 ediciju D&D-a, svakako isprobajte Pathfinder. Ova godina protekla je u znaku revitalizacije 3.5 edicije, s Pathfinderom na čelu.

fantasy_craft_cover.jpgFantasy Craft (Crafty Games)

Listu nastavljamo još jednim naslovom izniklim iz 3.5 edicije D&D-a. Crafty Games od prije su poznati kao tvorci hvaljene igre Spycraft 2.0, a za one upoznate s njom reći ćemo da je Fantasy Craft za D&D 3.5 ono što je Spycraft 2.0 za d20 Modern. Srž 3.5 edicije još uvijek je tu, a Fantasy Craft donosi svježu interpretaciju čija je glavna značajka prilagodljivost igračima. Upravo taj toolbox pristup odvaja ga od konkurencije.

Fantasy Craft sadrži sve materijale potrebne za igranje u jednoj knjizi od četiristotinjak stranica. Pravila za kreaciju likova i vođenje igre, savjeti za Game Mastere i monsteri – sve se nalazi u core rulebooku. Kreacija likova i pravila za borbu dobro su poznati iz D&D-a, no sadrže preinake koje omogućuju dodatnu kontrolu i veću jednostavnost. Zanimljivo je napomenuti da je Vancian sustav magije zamijenjen sustavom temeljenim na spell pointima i skillovima. 

Igra sadrži i dosta novih (opcionalnih) pravila kao što su ona za raspolaganje imovinom tijekom i izvan downtimea. Tu je i jednostavan i konzistentan sustav za kreaciju protivnika, bilo novih, bilo konverzija iz 3.5 edicije. Kao prilog jednostavnosti, konverzija većine sadržaja Monster Manuala stala je na 40-ak stranica. GM-ovima će također biti korisna i sekcija za konstrukciju settinga – u njoj se raspravlja o mogućnostima i posljedicama mnogih izbora kao što sužanr, vremenski period, razina magije itd. Sve u svemu, Fantasy Craft je opravdao očekivanja i pruža izvrsni facelift 3.5 edicije.

day_after_ragnarok_cover.jpgThe Day After Ragnarok (Atomic Overmind Press)

A sada je vrijeme za nešto novo, nešto drukčije, nešto DIVLJE! Iz pera Kennetha Hitea, majstora alternativnih povijesti i horora, stiže ovaj setting za Savage Worlds RPG: Know, O Prince, that between the years when the Serpent fell and the oceans drank America and the gleaming cities, and the rise of the Sons of Space, there was an Age undreamed of, when nations guttered low and flared brilliant across the poisoned world like dying stars – California and Texas each claiming the flag of the West, France torn asunder and facing the desert, harsh Mexico, slumbering Brazil, Argentina where the seeds of Thule lay waiting, ancient lands of Persia and Arabia and Iraq between two empires, the coldly clutching Soviet Union whispering behind its Wall of Serpent, Japan whose warriors wore steel and silk and khaki. But the proudest kingdom of the world was Australia, the last green and pleasant land, ringed around by its dominions and bulwarked by the sea.

Zvuči kao Konan? Konan se nažalost ne nalazi ponaosob u ovome settingu, no The Day After Ragnarok ga je upotpunosti dostojan. Krajem 2. Svjetskog rata, suočen s neminovnim porazom, Hitler se odlučuje na krajnji potez – nalaže svojim misticima prizivanje Ragnaroka, sumraka bogova. I kao u nordijskim legendama – Jormungand, Zmija Midgarda, uzdigla se iz oceana da proguta svijet. Doslovno. No odgovor saveznika je brz, te joj atomskom bombom razaraju glavu u eksploziji koja je "otkinula komad Sunca". Lešina zmije pada na Zemlju, lešina toliko f***ing ogromne zmije da je njen pad u more uzrokovao valove visoke sto milja, a lešina prekrila dobar dio Europe i Afrike (kao na slici). Atmosfera je zatrovana njenom krvlju, a ljudska civilizacija kakvu znamo je skoro pa uništena.

Sam setting je smješten nekoliko godina nakon pada Zmije, a pruža jedinstvenu kombinaciju howardijanskog feelinga, postapokalipse, pulpa i lagane doze horora. Od pokušaja očuvanja ono malo civilizacije što je ostalo, borbe za preživljavanje u novonastaloj opasnoj divljini i gradova-država koji provode svoju tiraniju nad okolicom, preko kultova štovatelja Zmije i tehnologije temeljene na njenoj specifičnoj biologiji, pa do divova koji hodaju svijetom i letećih majmunolikih čudovišta – sve je tu i to bez trunke kitchen sink sindroma. Toplo preporučamo ako volite takve stvari, čak i ako niste upoznati sa Savage Worlds RPG-om; sam opis settinga je više nego dovoljan za primjenu u bilo kojoj igri.

starblazer_cover.jpgStarblazer Adventures (Cubicle 7 Entertainment)

Od britanskog izdavača Cubicle 7 dolazi novi space opera RPG – Starblazer Adventures. Inspirirana britanskom SF strip-antologijom Starblazer koja je izlazila od kraja sedamdesetih do početka devedesetih godina prošlog stoljeća, ova igra se deklarira kao "Rock 'n' Roll space adventure game". Podržava razne vrste SF avantura prožetih uzbuđenjem, s naglaskom na naraciji.

Core rulebook je masivan (preko 600 strana), no niti jedan dio sadržaja nije suvišan. Igra koristi vlastitu reviziju FATE 3.0 sustava čija je glavna namjera likovima dati priliku za herojska djela shodno njihovoj naravi i stilu. Ključni za ovo su aspekti - kratke fraze ili rečenice koje slikovito opisuju srž lika, poput "Sniper trained by Colonel 'One Shot' Carter". Aspekte tijekom igre mogu koristiti i igrači i Story Teller - igrači pozivanjem aspekta svog lika mogu okrenuti situaciju u svoju korist, dok ST pozivanjem nekog od aspekata lika može usmjeriti u određenom smjeru. Od ostalih pravila, kao posebno zanimljiva spomenut ćemo konflikte i pravila za skaliranje. Konflikti jedinstvenom mehanikom obuhvaćaju sve vrste sukoba – od borbi do pregovora i društvene interakcije, dok pravila za skaliranje omogućuju upotrebu osnovnih pravila za upravljanje čitavim organizacijama (od malih korporacija do čitavihcarstava) kao da se radi o "normalnim" likovima.

Naravno, tu je i obilje fluffa vezanog uz publikacije iz Starblazera. Core rulebook tako sadrži opise nekolicine settinga i pripadajućih svjetova, likova, ideja za avanture i drugo. Sve je to umotano u izvrstan space opera dojam sa dozom pulpa. Ako vam settinzi prezentirani ovdje nisu dovoljni, tu su i savjeti za kreaciju vlastitih koji naglašavaju važne elemente space opere i srodnih stilova. Cubicle 7 već su izdali i jedan samostojeći setting – Mindjammer, a najavili su ih još, kao i fantasy varijantu igre.

eclipse_phase_cover.jpgEclipse Phase (Catalyst GameLabs)

Catalys Game Labs je izdavač relativno nov na RPG sceni (osnovan 2007.), no već su zauzeli pristojno mjesto preuzimanjem popularnog RPG-a Shadowrun i svih BattleTech igara. Prošli mjesec izdali su Eclipse Phase – SF/postapokaliptični RPG deklariran kao transhumanistički, no zapravo posthumanistički. Premisa je da su u budućnosti neposredno prije dostizanja tehnološke singularnosti iznenada osvješteni AI-evi (nazvani TITAN-ima) skoro uništili ljudsku civilizaciju te nakon toga nestali. Zbog masovnog razaranja Zemlja više nije pogodna za život, a čovječanstvo preživljava u drugim dijelovima Sunčeva sustava.

No definirajući detalj settinga jest način na koji su ljudi opstali – da izbjegnu sigurnu smrt, svi preživjeli prebacili su svoju svijest u digitalni oblik i uploadali se u staništa izvan Zemlje. Cjelokupno čovječanstvo sastoji se od digitalnih umova koji ovisno o dostupnim resursima nastanjuju raznolika mehanička ili biološka tijela, te čak reprogramiraju sami sebe u svrhu napretka. Ljudsko društvo u potpunosti je transformirano, no stari problemi su još uvijek tu – iako bogatstvo više (najčešće) nije definirano novcem, ljudi su podijeljeni na one koji imaju i na one koji nemaju. Dok su prije bogati bili različiti od siromašnih jedino materijalnim vlasništvom, sada su od njih odmaknuti i doslovno naprednijim umovima. No civilizacija je daleko od stabilnosti – pored unutarnjih podjela još se uvijek strepi od TITAN-a i njihovih zaostalih agenata, a pojavila se i enigmatska rasa aliena, misteriozne crvotočine u druge dijelove galaksije te tragovi ultranapredne tehnologije (čak i u odnosu na onu pri vrhuncu ljudske civilizacije) i psioničkih sposobnosti. Igrači u svemu tome preuzimaju uloge agenata Firewalla, tajne organizacije s motivima zaštite ljudske vrste od prijetnji njihovom postojanju... 

 Eclipse Phase mnogo je toga najavio, ali i ispunio. Sustav je baziran na d100 mehanici, a glavna karakteristika mu je podrška za brzo izmjenjivanje tijela. Likovi su definirani mentalnim karakteristikama koje se određuju point-buy sistemom, a pored toga imaju i određenu količinu bodova na raspolaganju za konstrukciju tijela. Setting je prilično konzistentan, a pravila ni prejednostavna, ni prekomplicirana. Dizajn core rulebooka je izvrstan – potpuno u boji, kvalitetno ilustriran, pregledan i čitljiv. A zanimljiva je i činjenica da je igra izdana u okrilju Creative Commons licence koja svima dozvoljava izmjene i izdavanje novog materijala u nekomercijalne svrhe. Pored toga – kopiranje i dijeljenje PDF verzije je potpuno legalno.

vorkosigan_cover.jpgLois McMaster Bujold's Vorkosigan Saga Sourcebook and Roleplaying Game (Steve Jackson Games)

Nakon više od šest godina razvoja i mnogih odgoda (uključujući i konverziju na novu ediciju sustava), ove godine konačno je svjetlo dana ugledala igra temeljena na Vorkosigan sagi nagrađivane spisateljice Lois McMaster Bujold. Originalno najavljen kao GURPS Vorkosigan, ovaj naslov izrastao je u punokrvnu igru koja sadrži osnovnu verziju GURPS-a kako bi bila prikladna za sve fanove Vorkosigana, od iskusnih roleplayera do onih koji za taj termin po prvi puta čuju. Ako ste obožavatelj Vorkosigan serijala – ovo je igra za vas. Ako ste igrač naklonjen kvalitetnim SF settinzima – ovo je igra za vas.

Knjiga sadrži sve što je potrebno za igranje u Vorkosigan univerzumu, bilo rekreaciju Milesovih avantura (pa čak i igranje samoga Milesa i njegovih prijatelja), bilo avanture u vlastitoj režiji ali poznatom okruženju. Dan je opširan opis lokacija, kultura i likova iz serijala potkrijepljen GURPS statistikama. Iznesen je kronološki razvoj poznatog svemira s naglaskom na događaje u kojima su sudjelovali Miles i njegova obitelj. Posebna pažnja posvećena je savjetima o smještanju avantura i likova u ovaj specifičan setting, od Barrayara do Cetagende, te najrazličitijim vrstama kampanja koje je moguće voditi u Vorkosigan univerzumu. Tu su naravno i opisi različitih varijanti ljudske rase i tehnologije, a pravila uključuju GURPS Lite te podršku za konstrukciju svemirskih brodova i vođenje svemirskih bitki. Za više detalja, pročitajte našu recenziju.

asoiaf_rpg_cover.jpgA Song of Ice and Fire Roleplaying (Green Ronin)

Još jedan ovogodišnji dugoočekivani naslov jest A Song of Ice and Fire RPG u režiji Green Ronina. Iako nije vrhunac kvalitete što se tiče produkcije, što se tiče sadržaja svakako je ispunio očekivanja. Knjiga počinje opisom Westerosa, kontinenta na koji je smještena većina radnje novela. Izneseni su najvažniji elementi settinga bez zalaženja u sve detalje (to je namijenjeno za Campaign Guide koji bi trebao izaći uskoro), no to je sasvim dovoljno za početak igre i onima koji nisu baš najbolji poznavatelji serijala. Igrači poprimaju uloge članova jedne od mnogobrojnih plemenitaških kuća (svi igrači moraju pripadatiistoj kući). Na početku igre potrebno je kreirati njihovu kuću koristeći za to namijenjena pravila kako bi se odredio njen utjecaj. Mnoge će obradovati i pravila iz stvarnoga svijeta za konstrukciju heraldičkih grbova.

Što se same mehanike tiče, radi se o pojednostavljenoj verziji d20. Pored osnovnih pravila, tu su (između ostalog) i ona za predočavanje masovnih bitaka, te ona za neizostavan element Martinovih djela – intrige. Prva uzimaju najbolje elemente strateških igara minijaturama te ih integriraju s akcijama likova, dok druga funkcioniraju pomalo kao pravila za borbu – protivnika se "napada" i oštećuje njegova pribranost. Kada je se u potpunosti nadjača, primjenjuju se željeni efekti – od sklapanja prijateljskih odnosa do zlonamjernih manipulacija.

Bez obzira na to jeste li zagrižen ljubitelj Martinovog serijala, tek povremeni čitatelj ili jednostavno volite low fantasy settinge i ne smeta vam nedostatak magije, A Song of Ice And Fire Roleplaying ima nešto za vas.

rogue_trader_cover.jpgRogue Trader (Fantasy Flight Games)

Otkako je prije otprilike dvije godine sada već pokojni Black Library izdao prvu igru iz serijala Warhammer 40,000 Roleplay, Dark Heresy, pomama za roleplayanjem u mračnom, svirepom, neprekidnim ratom rastrganom settingu Warhammera 40,000 narasla je do neslućenih razmjera. Ove jeseni dočekali smo drugi izdanak serijala – Rogue Trader.

Za razliku od Dark Heresyja u kojem su igrači počinjali kao ponizni sluge nemilosrdnih Inkvizitora, u Rogue Traderu počinju kao rijetki stanovnici Imperija s kontrolom nad vlastitom sudbinom – rogue trader i njegova pratnja. Ovi izdanci prastarih loza s dozvolom za istraživanje, osvajanje i eksploataciju dalekih bespuća na granicama Imperija (u ime besmrtnog Cara, dakako) oslanjaju se na svoju dovitljivost, pronicljivost, šarm i političku poziciju u potrazi za slavom, moći i profitom. Na putu im se nalazi mnoštvo prepreka – od mutne konkurencije preko prirodnih opasnosti neistraženih svjetova pa sve do prijetnje warpa i xenosa.

Igra dijeli isti sustav sa Dark Heresyjem te se likovi iz jedne igre bez problema mogu kombinirati s onima iz druge, naravno ako se nalaze na otprilike podjednakoj razini moći. Dakako, rogue trader i njegova pratnja ne bi bili nitko i ništa bez svojeg, najčešće stoljećima starog, broda, te je njega jednako važno kreirati kao i likove igrača. Rezultat nije samo nakupina statistika za korištenje u svemirskim bitkama, već baza operacija koja i sama pruža mnoštvo adventure hookova zahvaljujući mnogim zanimljivim karakternim osobinama.

I za kraj, dok čekamo posljednji izdanak Warhammer 40,000 Roleplay serijala (Deathwatch), poučna misao - Only the insane havestrength enough to prosper. Only those who prosper may truly judge what is sane.

creatures_anathema_cover.jpgCreatures Anathema i The Encountered: Volume 1 (Fantasy Flight Games i Mind Storm Labs)

Možda vam je pomalo neobično na ovoj listi dva naslova vidjeti pod istom stavkom, no razlog tome vrlo je jednostavan. I Creatures Anathema i The Encountered: Volume 1 su monster bookovi svojih matičnih igara (Dark Heresy i Alpha Omega). I jedan i drugi predstavljaju apsolutni vrhunac dodataka ovoga tipa te smo ih upravo zbog toga uvrstili u listu – jednostavno je bilo nemoguće odlučiti koji je bolji.

Obje knjige opisuju groteskna, brutalna, nemilosrdna i nadasve smrtonosna čudovišta podijeljena u nekoliko kategorija. Obje knjige pripadaju SF igrama u kojima su prominentni mutanti, mehaničke abominacije i demoni. Obje knjige su zaista predivno ilustrirane (ne možemo dovoljno istaknuti koliko kvalitetno). Obje knjige pisane su in-character (osim sekcija koje se bave dizajniranjem monstera) te zbog toga pored statistika sadrže i obilje fluffa. No također se u nekim elementima razlikuju te na taj način predstavljaju dva različita pristupa dizajnu monster booka. Creatures Anathema sadrži manju količinu monstera no opširnije, na više strana, opisuje svakog pojedinog. Bogatiji je pozadinskim informacijama te poseban naglasak stavlja na dobro promišljene adventure seedove i plothookove kojih ima barem pola tuceta za svakog monstera. the_encountered_cover.jpgThe Encountered pak sadrži više monstera od kojih je svaki pregledno opisan na točno dvije stranice. Izneseni su iznimno praktično, kao da su autori slijedili pravila za osiguravanje visoke ergonomije. A na kraju knjige nalazi se poglavlje sa savjetima za balansiranje encountera i prilagodbu igračima u kojem se odmah na početku priznaje kako ne postoji savršena metoda. Dana je najbolja, i to ona koja procjenjuje koliko su pojedine sposobnosti smrtonosne te shodno tome rangira monstere.

Ako ikako možete, barem prelistajte oba naslova. Čak i ako ne igrate igre za koje su namijenjeni, njihov sadržaj (makar ilustracije) se može iskoristiti u igrama srodnih žanrova. A da se svi izdavači ravnaju po uzoru na njih, RPG-ovi bi bilo mnogo, mnogo kvalitetniji.

wfrp_cover.pngWarhammer Fantasy Roleplay, treća edicija (Fantasy Flight Games)

Četiri godine nakon izlaska druge edicije (a prva je izdana daleke 1986.), svjetlo dana ugledala je treća edicija Warhammer Fantasy Roleplaya u režiji FFG. S obzirom na to da se nakon svega četiri godine radi o drastičnoj promjeni a ne o reviziji postojećeg materijala, smatramo kako je ovo u potpunosti nepotreban potez kojim izdavačka kuća kao novopečeni vlasnik prava na igru pomalo nasilno želi pokazati svoju originalnost i inovativnost. No usprkos tome, smatramo da nova edicija WFRP-a pripada na ovu top listu zbog svojeg koncepta koji bi u bliskoj budućnosti mogao dobiti na popularnosti.

Igra je i dalje smještena u prepoznatljivi Warhammer Fantasy svijet, a dolazi u boxed setu koji sadrži četiri knjižice – Warhammer Fantasy Roleplay, Tome of Adventure, Tome of Mysteries i Tome of Blessings. Boxed setovi ponovo postaju popularni, no nije u tome stvar. Mehanika igre nema veze s onom iz prošlih edicija - umjesto d100 sustava, uvedeni su dice poolovi. No ni to nije ono najvažnije...

Glavna karakteristika igre jest korištenje obilja specifičnih komponenti te pakiranje koje zbog toga više liči na kakav board game. Tu su (među ostalima) raznorazni counteri, scoring trackovi i Action Cards (koncept već viđen u npr. četvrtoj ediciji D&D-a tj. karte na kojima su zapisane moguće akcije likova) te posebne kocke. One su šesterostrane, osmerostrane ili deseterostrane, ali s posebnim simbolima umjesto brojeva. Mehanika koju omogućuju je praktična i zanimljiva, no problem je što ih je užasno nepraktično zamijeniti običnim kockama, a s igrom dolazi samo jedan set kojeg bi trebali zajedno koristiti svi igrači + GM. Nedovoljna količina ovakvih specifičnih komponenti (kojih svih osim kockica ima dovoljno za svega tri igrača) glavni je problem igre, a kada se na to nadoda i ekstremno visoka cijena boxed seta (100 dolara) ostaje pomalo gorak okus u ustima... Usprkos zapravo primamljivoj inovaciji. Očito je da su FFG željeli na području RPG-ova iskoristiti svoju ekspertizu izrade igara na ploči, a vrijeme će pokazati koliko će ovakva hibridizacija uzeti maha.


Eto, došli smo do kraja ovogodišnje Fantasy-HR Top 10 liste pen and paper RPG-ova. Ovaj puta vas napuštamo s kratkim popisom još nekih naslova koji nisu bili toliko značajni da bismo ih uvrstili u Top 10, no koji svejedno zavređuju da ih se spomene zbog zanimljivosti velikom broju ljudi:

 Earthdawn Third Edition – otkako je FASA zatvorila svoja vrata, fantasy dvojnik Shadowruna egzistirao je pomalo mlako. Novozelandska izdavačka kuća RedBrick Limited nedavno je preuzela ovu igru, te su ove godine izdali njenu treću ediciju koja se vraća korijenima. Pored dva core rulebooka, već su izdana tri sourcebooka i jedna avantura, a daljnji naslovi najavljeni su već za početak 2010.
Eberron Campaign Setting – Wizards of the Coast najavili su da će svake godine izdavati jedan službeni setting za četvrtu ediciju D&D-a, a ove godine red je bio na Eberronu. Izdana su dva naslova – Eberron Player's Guide i Eberron Campaign Guide koji za razliku od Forgotten Realmsa nisu napravili skok u timelineu, no svejedno donose update ovog mnogima omiljenog settinga za četvrtu ediciju.
Geist: The Sin Eaters – ovogodišnja World of Darknes "limited series" igra iz White Wolfa je naslov koji će mnogi povezati sa WoD igrom Wraith: The Oblivion. Geist također ima veze s dušama preminulih, no donosi potpuno drukčiju interpretaciju. Protagonisti, tzv. Sin Eateri, su ljudi koji su izbjegli smrt zahvaljujući spajanju s bestjelesnim i besmrtnim Geistovima, a njihov zadatak na Zemlji jest "nagovarati" zaostale duše na put u zagrobni život.
Hero System 6th Edition – izašla je nova edicija jednog od prvih point-buy RPG sustava. Originalno zamišljen kao superhero RPG, Hero System je danas univerzalni sustav koji omogućuje prikazivanje herojskih avantura svih žanrova. Najpoznatiji (i prvi) setting za Hero System je Champions, koji je ove godine dobio i MMO inačicu Champions Online.
Sh
adowrun 20th Anniversary Edition – Catalyst Game labs izdali su reviziju core rulebooka četvrte edicije Shadowruna povodom dvadesete obljetnice igre. Radi se o manjim izmjenama pravila koja ne čine veliku reviziju igre u smislu u kojem je to učinio D&D 3.5, no svejedno unose neka poboljšanja, ponajprije po pitanju jasnoće pravila.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona