Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

District 9

Autor: Belmorn
DISTRICT 9 (2009)

redatelj: Neill Blomkamp
pisci: Neill Blomkamp, Terri Tatchell 
producent: Peter Jackson
glumci: Sharlto Copley, Jason Cope, Robert Hobbs 
 

movieposter.jpg

Prvi ljudski kontakt s bićima iz dalekog svemira čest je motiv u SF-u. Došljake se uglavnom prikazuje kao viša bića, izbavitelje koji su došli s tehnologijom koja će pomoći ljudima, ili ih predstavlja kao noćnu moru iz Rata svjetova, bića koja su došla pokoriti čovječanstvo i sravniti našu civilizaciju s zemljom.
 
Ono što izdvaja District 9 od ostalih filmova o invaziji jest to što on postavlja jednu realističnu, nimalo idealnu situaciju. Svemirski brod slijeće iznad Johannesburga umjesto jedne od svjetskih prijestolnica, grad koji je ionako razdvojen problemima između crnaca i bijelaca (rasne tenzije u Južnoj Africi su zapravo i poslužile kao inspiracija za film). Ljudi su očekivali jedan od dva tipična scenarija (izbavitelje ili pokoritelje), ali brod je samo lebdio iznad grada. Nakon tri mjeseca vlada je izgubila strpljenje i poslala ekipe da otvore prolaz u trupu i ukrcaju brod. Svemirci koje su unutra našli bili su bolesni i pothranjeni, a pod pritiskom cijelog svijeta koji ih promatra vlada je morala učiniti ispravnu stvar i pružiti im medicinsku pomoć. Izgrađen je privremeni kamp Distrikt 9 nedaleko od grada gdje su svemirci trebali biti smješteni dok se ne nađe bolje riješenje, ali se umiješala vojska i zabranila pristup.
 
Kao što najava filma kaže: suživot nikad nije bio jednostavan. Dvadeset godina kasnije, malo se toga promijenilo na bolje. Sjena broda (kao i neki njegovi dijelovi) i dalje pada nad grad, frustrirano stanovništvo želi se riješiti nepozvanih gostiju, a vlada konačno gubi strpljenje i najavljuje veliku akciju relociranja. Glavni zaduženi za taj projekt jest šeprtljavi birokrat Wikus van de Merve...
 

2009_district_9_005.jpg

Sva ta bogata podloga predstavljena je dokumentaristički prije početka filma i na pladnju pruža gledateljima situaciju u kojoj se svijet nalazi. Ovaj mockumentary stil pametno je izabran jer približava nevjerojatnu priču publici, i to na način koji ju čini probavljivom i zanimljivom. Formula je čak toliko dobro izvedena da bolje funkcionira nego u Cloverfieldu i stoji rame uz rame s legendarnim Blair Witch Projectom.
 
Na efekte je potrošeno dosta truda i novca, stoga ne čudi što su svemirci ispali tako organski i uvjerljivi. Gluma je upravo onoliko dobra koliko treba biti da povjerujemo da se stvari na ekranu uistinu i događaju, a Sharlto Copley koji glumi Wikusa će sigurno naći svoje mjesto među glumcima s A liste.
 
District 9 primjer je filma koncipiranog tako da ne mora raditi kompromise ako želi predstaviti inteligentnu radnju pomiješanu s brdom akcije. Zadnja trećina filma nekima je došla kao malo razočaranje zbog promjene dinamike filma, ali je prijelaz dovoljno postepen da se gledatelj pripremi za veliko finale. Dio publike će naći zamjerke zbog rupa u scenariju jer su neke stvari ostavljene gledateljima na maštu i nisu detaljno objašnjene, ali to su ionako detalji koji nisu vezani uz radnju u prvom planu.
 
Primarna tema netolerancije i ksenofobije služi kao snažna i jasna kritika modernog društva koje još nije u potpunosti sposobno za toleranciju i suživot s društvima drugačijih načela i vrijednosti.
 
Oni koji su već gledali film i žele još, mogli bi pogledati kratki Blomkampov film "Alive in Joburg" po kojem je kasnije snimljen dugometražni District 9.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona