gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

Star Trek Generations

Autor: Belmorn

 

star_trek_generations.jpgFilm koji je odgovorio na vječno pitanje: Tko bi pobijedio u tučnjavi, Kirk ili Picard. Također prvi Star Trek film bez Spocka, doslovno predavanje baklje novoj generaciji, te uništenje još jednog Enterprisea. I da, Kirk umire. Dvaput.

Nakon velikog financijskog uspjeha Star Treka VI, svima je bilo jasno da će se franšiza nastaviti. Ali isto tako bilo je jasno da je gotovo sa starom generacijom. Ostarili su, umorili se i bilo je vrijeme za smjenu generacija. Bilo je vrijeme za TNG film. Ali kako to prodati fanovima, koji su na samu vijest da bi se moglo prestati snimati filmove sa Kirkom i starom postavom slali prijetnje studiju. Jedini način bio je da se napiše scenarij u kojem će publika vidjeti Kirka kako predaje baklju Picardu. Napisana su dva scenarija, jedan Mauricea Hurleyja, drugi Ronalda D. Moorea i Brannona Braga. Odabran je scenarij Moore-Braga i odlučeno je da će se raditi tako da film bude uglavnom TNG s dodatkom TOS likova, a ne TOS film s dodatkom TNG-a kako je htio Hurley.

Samo snimanje nije išlo lako. Pokušaj da se dovedu legendarni likovi iz generacije TOS-a u film propali su jer se Nimoy odbio pojaviti u tako malom kapacitetu, a DeForest Kelley bio je prestar i prebolestan da bi mogao dobiti osiguranje za snimanje - bez osiguranja glumcima nije dozvoljeno biti na setu. Zbog promjena u scenariju promijenjen je originalni kraj gdje je Kirk trebao sam ostati na mostu Enterprisea D te završiti svoj život s Enterpriseom. (Ne znam za vas, ali mali Trekkie u meni vrišti što to nije snimljeno. Jer smatram da je nemoguće zamisliti bolji kraj za Kirka od zabijanja Enterprisea u klingonski brod.) Kraj je promijenjen u scenu u kojoj Kirka Soran upuca u leđa. To je tako dobro prošlo kod testne publike da je na brzaka odobreno dodatnih pet milijuna dolara, puna šestina ukupnog budžeta, i snimljen je novi, herojskiji kraj. Wiliam Shattner rekao je da u životu nikad niti jedna rečenica nije toliko boljela kao „The least I could do... for the captain of the Enterprise .“

kapetani.jpg Film je imao dobru zaradu, na 35-milijunski budžet zaradio je preko 118 milijuna u svjetskom prikazivanju te je, za razliku od prošlih filmova, jako dobro prihvaćen izvan SAD-a. Vjerojatno jer su mlađe generacije puno bolje poznavale TNG postavu od TOS-a, te je film imao veći faktor privlačnosti. Kritičari su bili poprilično neoduševljeni nazivajući film mlakim i televizijskim, za što je najviše odgovoran redatelj David Carson, kojem je ovo bio prvi film koji nije za TV.

Teme kojima se ovaj film bavio bile su vrlo startrekovske, razlika između sebičnosti i požrtvovnosti, između Sorana koji je spreman ubiti bilijune kako bi on sam bio sretan i Picarda i Kirka koji su spremni žrtvovati svoju sreću i život za druge. O hrabrosti i kukavičluku i tome koliko nas emocije čine ljudima, preko Datinog otkrivanja emocija te kao uvijek u Star Treku, o prijateljstvu i žrtvi za prijatelje.

soran.jpgI za kraj o negativcu. Doktor Tolian Soran jest El-Aurian, nekoliko stotina godina star, dovoljno pametan da parira Dati, zna dovoljno borilačkih vještina da bez problema prebije Picarda i ima opaki britanski naglasak. Tip je toliko cool da trebaju DVA kapetana Enterprisea da ga pobjede. I to jedva. Plus ima najbolji citat od svih Star Trek negativaca još od Khana, i to puno manje poznat. „Time is the fire in which we burn“ iz pjesme Calmly We Walk Through This April's Day, Delmore Schwartz.

 May memory restore again and again
The smallest color of the smallest day:
Time is the school in which we learn,
Time is the fire in which we burn.

P.S. Odgovor na vječno pitanje dan je. Soran prebije Picarda u tri udarca, a nakon par izmijenjenih s Kirkom podvije rep i bježi. Kirk PWNS Picard.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona