gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

Star Trek VI – The Undiscovered Country

Autor: Belmorn

 

star_trek_vi-undiscovered.jpg25 godina je prošlo od prve prikazane epizode Star Treka do ovog filma. Ovo je zadnji film u kojem je cijela stara postava.

Film je dostojan kraja serijala filmova originalne serije, lijepo zaokružuje cijeli ciklus koji je započet još u seriji. Sve je ovdje: kraj rata, poraz onih koji ne žele bolju budućnost, stvaranje prijatelja od neprijatelja pa čak i ekološka poruka. Naravno, ne zaboravimo prijateljstvo između glavnih likova, međusobno prepucavanje, akciju, lijepu ženu i Kirka (doduše ovaj put nešto drugačije) te, naravno, zanimljivog negativca.

Nakon razočaravajuće petice, producenti su odlučili osigurati da šestica bude uspješna. Leonard Nimoy je doveden da napiše priču, koju je razvio s režiserom. Nicholas Meyer, redatelj Wrath of Khana vraćen je u redateljsku stolicu te je napisao scenarij po Nimoyevoj ideji. Sa takvim all-star timom, Star Trek je bio spreman za svoju 25 obljetnicu. Ideja koju je Nimoy imao bila je: „Što da Berlinski zid padne i u svemiru?“. Klingonsko Carstvo je u TOS svemiru od početka stajalo kao zamjena za SSSR, eksplozija mjeseca Praxis bila je zamjena za Černobil, samo s mnogo težim posljedicama za Klingonsko Carstvo nego što je Černobil bio za SSSR.

vi_undiscovered_country1.jpgPriča počinje nakon ekološke i energijske katastrofe koja pogađa Klingonce. Njihov kancelar pokušava postići mir s Federacijom da bi se Klingonsko Carstvo moglo oporaviti. USS Enterprise treba otpratiti kancelara Gorkona na mirovnu konferenciju, ali nakon prilično neugodne večere, netko s Enterprisea ubija Gorkona. Kirk i McCoy se predaju da bi omogućili da se mirovni pregovori nastave, sada predvođeni novom kancelarkom Aztebur, kćeri starog kancelara. Dalje slijedi Kirkovo suđenje, prekrasna žena, bijeg iz zatvora, velika bitka gdje Sulu ima priliku biti jako cool te, na kraju, raskrinkavanje zavjere i mir. Sve prilično jasno, bez nepotrebnih kompliciranja, s lakom i zabavnom atmosferom te plejadom novih, zanimljivih likova i promjena na likovima.

Sulu je sada kapetan koji pije čaj na svom komandnom mostu, daje naredbe blagim ali odlučnim glasom, te riskira sve za prijatelje. Ako je Kirk prototip kapetana kakav će Riker biti u TNG-u, Sulu je prototip kapetana kakav će biti Picard. Kancelar Gorkon jedan je od najimpresivnijih kratkotrajnih likova. Modeliran da bi po govoru i izgledu sličio Abrahamu Lincolnu, Gorkon je rađen po uzoru na velike mirotvorce i, što je fascinantno, zaista funkcionira kao klingonski Ghandi. Azbetur također zaista funkcionira kao klingonska Indira Ghandi koja, unatoč osobnoj boli i gubitku, i dalje vodi politiku koja joj je ostavljena u nasljeđe - politiku mira i prijateljstva. Što može biti više Star Trekovski od toga?

vi_undiscovered-country.2.jpgI evo nas na problemu negativaca. Koji su fantastični. Od assassina i izdajice Star Fleeta, kojeg igra Rene Auberjonois, svima nam znani i dragi Odo, do samog Generala Changa. Klingonski zapovjednik koji ima povez preko oka zakucan u čelo čavlima koji nose simbol Klingonskog Carstva. Klingonac koji u borbi citira Hamleta, na originalnom klingonskom! „taH pagh taHbe', To be or not to be!“ Hrabar, bez kompromisa, spreman odvesti Klingonsko Carstvo u zadnji veliki rat, pa makar on završio njihovim uništenjem, radije nego da se pretvore u mirotvorce. Klingonski ratnik, klingonski tradicionalist. Kojeg možemo razumijeti. Koliko puta pogledamo oko sebe i vidimo takve ljude, ljude koji će radije umrijeti, nego se promjeniti?

Kao zadnji veliki „HURA!“ za originalnu postavu, ovaj film funkcionira besprijekorno. Film prepun nade i napretka, film prepun prijateljstva i veza, film prepun ljudskosti pa makar je gledali u Klingoncu. Film u kojem je stara postava zadnji puta išla tamo gdje nijedan čovjek... niti jedna OSOBA nije išla prije njih.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona