kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Serial Experiment Lain

lain5Serial Experiment Lain misaoni je SF anime serijal nastao 1998. godine. Sastoji se od 13 avangardno-naginjućih epizoda u trajanju od 20 minuta. Režirao ga je poznati Ryūtarō Nakamura (Ghost in the Shell: Standalone Complex, Kino’s Journey, Lupin III…) prema scenariju Chiaki Konake. Likove je, u suradnji s većinom voditelja projekta, dizajnirao Yoshitoshi ABe (note: veliko B nije fulano).

Radnja je smještena u pseudo-sadašnji Japan, što u načelu ne predstavlja značajnu činjenicu. Pripovijest Experiment Laina teži dosegnuti čitav svijet s Japanom samo kao lako-povezivim simbolom. Glavni lik serije je srednjoškolka Lain, povučena i nesigurna djevojka koja teško uspijeva pronaći svoje mjesto u svijetu. Nekoliko dana nakon što joj se jedna od poznanica ubije, dobiva od nje e-mail koji je poziva u drugi svijet. Isprva odbačen kao pogreška, Lain se ipak ne može oteti utiska. Kada počne istraživati, svijet počne poprimati svoje stvarno lice.

Beskompromisno kontra sklonosti poznatijih anime naslova da se na ovaj ili onaj način približavaju ciljanoj skupini gledatelja, Lain je nastao isključivo kao umjetničko djelo koje ne bira svoje gledatelje, ali im nastoji prenijeti poruku. Za većinu ili možda sve, Lain jest bio i biti će teško gledljivo djelo, u smislu svoje dinamičnosti i brzini prenošenja radnje. Kao referenca, Ghost in the Shell 2 ili Evangelion kao konkurencija nisu mu ni blizu. Dugih kadrova, depresivnih motiva i veoma usporenih scena koje bez većih pomaka mogu potrajati i nekoliko minuta mogli bi mnoge uspavati, što je s jedne strane problematično, ali s druge je bila i namjera, jednom kada se misao Experiment Laina počne dekonstruirati. Iz druge perspektive te dvije strane, međutim, autori imaju zanimljivu sposobnost postizanja mističnosti i tenzije, potičući misli da se odvoje od prizemnosti in-yer-face naracije i apstrahiraju. Za razliku od trenutaka kada nam djela kažu da nešto ondje jest, u Experiment Lain ga sami postavimo. Ali što?

U potpunosti, Experiment Lain je ne samo kritika modernog informatičkog doba jednog nesvjesno alijeniranog čovjeka, već i prekognicija, ili preciznije, proročanstvo. Nastao 1998, kada je većina nas, kao generacija koja nosi japanime sa sobom u novi svijet, bila u informatičko-tehnološkim pelenama skupa s većinom svijeta – jer je VHS i Windows 95 bio naš domet, japanski autori već su identificirali gušenje, ne površno, ne fantazirajući i za puku zabavu, već doista razotkrili budućnost koja se, iako neće pripovjedački dramatično odviti kao u Lainu, hoće dovršiti u nesputanom, nekontroliranom ostvarivanju, pače već jest. Bog novog vremena ono je što ćemo unijeti u Lain, i nećemo daleko odlutati.

lain6Ipak, nije čista kritika. Spekulativno analizirajući, u priču se uvlače mogućnosti telekomuniciranja, fizikalnog svijeta kao nesvjesne mreže, efekti elektromagnetskih polja, podvojenost i istost stvarnosti. Pitanje svijesti, sjećanja i sebstva, pojave psihičkih bolesti povezivi s navedenim aspektima komunikacije i društvenosti, propitani su iz znanstvene perspektive koja u svom vrhuncu ulazi u ozbiljno filozofijsko razmatranje. Pri drugom ili trećem gledanju, moguće je, također, primijetiti mnoštvo sitnih detalja, ne konkretno vezanih za opću radnju, već sitne elemente, od naziva likova i njihovih fizičkih detalja do ovog ovdje znaka ili one ondje boje, kao i primjerice mnoštvo refernci na Alisu u Zemlji Čudesa. Iz drugog kuta, u priču se počinju uključivati elementi teorija zavjera, problemi znanstvenog istraživanja i socijalni problemi članova društva, tako naizgled spontano, u zbilji koherentno, uključujući aspekt likova kroz koje se projicira opća misao Experiment Laina, što se u posljednjoj trećini naslova počinje višestruko preklapati kroz nekoliko dramatičnih obrata. Drugim riječima, pogledati ga poslije nekoliko novijih superhero filmova značilo bi spaliti si mozak.

Pitamo li se o likovima, većina njih uglavnom je nebitna, kao kakvi konstruktori priče. Služe tek toliko kao nosači, mada podjednako važni nosači koji u eventualnom trenutku postanu relevantni, kao kakvi izdržavatelji potresa, ali je hram ideje Serial Experiment Laina jedino Lain. Jedinstveno svoja, ali opet kao suma svijeta, idealno je odmjerena između kakvog poistovjetivog lika i božanskog ideala u kojem se manifestira duh svijeta. Bez obzira što je očigledno da naslov počinje i završava njome, ishod nije predvidiv. Oko Lain, duduše, moguće se zadržati, budući da je njen lik razrađivalo nekoliko članova tima. Splet je mnoštva inspiracija, a kao namjerni kontrast pojavljuje se iznimno jednostavno oslikana naspram unutarnje kompleksnosti osobnosti koja postane fizikalizirana jednom kada se dotakne mreže svijeta, što u rezultatu znači da Lain postaje svijet dok svijet postaje Lain. Specifična pletenica povezana je sa starim duhovnim vjerovanjima, specifična odjeća i medvjed u kojeg se odijeva povezana je dvojako i isključivo, kao štit od svijeta i kao alijenacija od svijeta, ali nije moguće isključiti i spontanu, indirektnu i potpuno suptilnu seksualnost koju evocira. Dijalog je tu još jedna misaona razina, gotovo tipično japanski asocijativan, raskinut i apstraktan, veoma varljiv u svojoj izravnosti – gdjekad naizgled posve očit, a često tek lebdeći, dok su monolozi sasvim kriptirani, zahtijevajući post-analize ili sastavljanja, ovisno o tijeku naslova. 

Zanimljivo, većina uređaja kojima se u seriji koriste napredne su verzije uređaja koji su se u ono vrijeme najviše koristili, barem van kućanstva. Radi se ni više ni manje nego o Appleu, a budući da je proročanstvo Serial Experiment Laina započelo prije nekoliko godina, ne bi bilo loše osvrnuti se na dizajn, funkcionalnost i marketing posljednje Appleove dominacije, kao niti na buduća predviđanja. Vidi li tko sličnosti? Ne sasvim viewer-frendly, ali zastrašujuće inteligentan, Serial Experiment Lain kao preporuka svima.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona