kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Magnetic Rose

magnetic-rose1MEMORIES: MAGNETIC ROSE (1995)

Redatelji: Kōji Morimoto, Tensai Okamura, Katsuhiro Otomo
Scenarij: Satoshi Kon, Katsuhiro Otomo
Glasove pođuju: Shigeru Chiba, Hisao Egawa, Kayoko Fujii, Nobuaki Fukuda, Ami Hasegawa

Magnetic Rose je 45-minutni svemirski horror-misterij film iz 1995. godine, prvi dio u trodjelnom filmskom kompletu imenom Memories. Memories, uključujući i Magnetic Rose, je temeljen na mangi afirmiranog autora Katsuhira Otome (Akira), scenarij je napisao Satoshi Kon (Paprika, Perfect Blue), a redatelj je Kōji Morimoto (udio u Animatrixu). Ova iznimna postava autora donosi neobično kratak film s obzirom na snažnu tematiku.

U budućnosti, u svemiru, skupina sakupljača svemirskog smeća na brodu Corona na povratku nailazi na SOS signal s drugog broda. Slijedeći put prema “svemirskom groblju”, nailaze na željezni kompleks gdje se u sredini nalazi objekt nalik ruži. Jako magnetsko polje ih uznemirava, ali se Heintz i Miguel, dvoje od četveročlane posade, zapute u objekt provjeriti SOS signal. Uskoro otkrivaju da je unutrašnjost dizajnirana prema relativno starom europskom konceptu, a u čitavom objektu trebala bi živjeti samo jedna osoba, operna diva Eva Friedel, što ih zaintrigira. Međutim, kako istražuju dalje u potrazi za izvorom SOS signala, unutrašnjost objekta okreće se protiv njih.

magnetic2Magnetic Rose teži jezivoj atmosferi kroz jedan od starijih koncepta iluzionizma, ali je sam po sebi usmjeren prema otkrivanju pozadinske priče. Zadire u percepciju stvarnosti i iluzije kako bi pokretao radnju kroz dva muškraca, ali time se služi samo kako bi približio dvije glavne teme koje propitkuje – sjećanja i nutrinu žene, sasvim emotivne i nježne zamisli. Upućuje na inherentne motivacije muškarca i žene, te na opasnosti koje stvaraju sjećanja, odnosno nostalgija. Magnetic Rose je specifično usmjeren prema ženi, što zbog izrazite dominacije žene kroz Evu Friedel, što zbog ispunjenošću motivima iz opere Madame Butterfly. Kao glazbeni element, kroz film se pjeva najpoznatija arija iz navedene opere, Un bel dì vedremo.

Autori sadržajem i pažljivo kreiranom, kvalitetnom animacijom apsolutno nadilaze kakve epizodne uloge OAV serijala ili površnih ideja kakvih primjerice ima u Twilight Zone, ali u drugu ruku istovremeno s time ima i problema jer teži sezati dalje od vremena koji mu je dan. Iako će, ovako kompaktno iznesene moćne priče, biti pozdravljen od mnogih gledatelja, svejedno je teško ignorirati činjenicu da je mogao biti i znatno usavršeniji rad. Ne bi bila laž kada bismo rekli da je Magnetic Rose mogao biti razrađen u dvosatnu svemirsku sagu prožetu filozofijom, pa opet, istovremeno je toliko perolako ispričan da vrijedi argument "Čemu kada je i ovako sasvim upečatljiv?"

magnetic3Osim vrlo dobre atmosfere i bockanja uma raspletom, zavlačenje u (ne)stvarnost filma potiču karizmatični likovi. Hispanjolac Miguel je nešto slabije okarakteriziran kako bi se zaplet radnje lakše provukao, stoga na određeni način djeluje više scenarističkom lutkom, potrošnim uređajem, nego li konkretnom osobom. Njegov istraživački partner Henitz, Njemac, je znatno bolje razrađen i kao glavni lik ključan u radnji. Sudbina njegovog karaktera poprima dvostruko lice, a dramatičan rasplet i genijalan kraj ostavljaju gledatelju jednu smjesu tužne praznine i ironije. Iako su dva preostala člana na Coroni sporedni likovi, ruski šef Ivanov igra suptilnu ulogu moralnih teškoća i ljudskih nužnosti. U konačnici, Ivanov je lik koji je čitavu radnju začeo, ali tim intrigantnije, i lik koji će je zaokružiti.

Magnetic Rose je kao rad bio i svojevrstan eksperiment, stoga je donekle i razumljiva kratkoća filma. Glavni navedeni autori nastavili su preuzimati djeliće nakupljenih zamisli i ideja, te su iz njih kasnije stvorili opširnije, ali specijaliziranije naslove. S temama Magnetic Rose posebno se pozabavio Satoshi Kon, koji ih je znatno proširio u svojim značajnim naslovima Perfect Blue i Paprika. U svakom slučaju, slatka kratkoća važnog uratka Magnetic Rose neće suviše zasmetati, a moglo bi se vrlo lako dogoditi da će biti još jednom, puno pomnije, pogledan.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona