Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli

Autor: Isenhart

VrijemeUtvrda2010Podsjećamo vas na priliku za proživljavanje srednjeg vijeka u Hrvatskom zagorju. Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Institut za arheologiju u Zagrebu organizirali su izložbu "Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli", a ista će zbog povećanog interesa posjetitelja trajati sve do 31.1.2011.

Vrijeme utvrda na prostoru Hrvatskog zagorja je razdoblje od 12. pa sve do 16. stoljeća, kada burgovi, uglavnom nastali kao središta županija ili feudalnih vlastelinstava, predstavljaju jezgre oko kojih se gradi srednjovjekovno društvo. Utvrda Vrbovec, smještena iznad rijeke Sutle u Klenovcu Humskom, u općini Hum na Sutli, stoljećima je bila zaboravljena, sve dok arheolozi nisu otkrili njezine kamenom zidane ostatke i brojne vrijedne nalaze.

Otvaranje ove kulturne izložbe pamtimo 13. listopada kada su u Galeriji dvorca Oršić u Gornjoj Stubici izloženi dugogodišnji radovi Instituta. U priču o Vrbovcu su uzeti cjelokupno obrađeni nalazi i uzorci provedenih povijesnih istraživanja te rezultati uzoraka kostiju, drva, zemlje i ugljena.

Posjetom Gornjoj Stubici možete saznati kako se nekada živjelo, a tehnologija dopušta i pogled u 3D prikaz utvrde na Sutli iz razdoblja kada su njome gospodarili grofovi Celjski. Kako je izgledala plemićka trpeza i pribor za jelo, zatim prehrana stanovnika Vrbovca kroz stoljeća, te koja je bila namjena pojedinih dijelova utvrde, i konačno, kako je izgledao kraj života na utvrdi, samo su neka od pitanja kojima se znanstvenim analizama naslućuju odgovori.

Ponavljamo, izložba ostaje otvorena do 31. siječnja sljedeće godine, a može se razgledati svaki dan u Galeriji dvorca Oršić Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 9-17 sati.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona