goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli

Autor: Isenhart

VrijemeUtvrda2010Podsjećamo vas na priliku za proživljavanje srednjeg vijeka u Hrvatskom zagorju. Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Institut za arheologiju u Zagrebu organizirali su izložbu "Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli", a ista će zbog povećanog interesa posjetitelja trajati sve do 31.1.2011.

Vrijeme utvrda na prostoru Hrvatskog zagorja je razdoblje od 12. pa sve do 16. stoljeća, kada burgovi, uglavnom nastali kao središta županija ili feudalnih vlastelinstava, predstavljaju jezgre oko kojih se gradi srednjovjekovno društvo. Utvrda Vrbovec, smještena iznad rijeke Sutle u Klenovcu Humskom, u općini Hum na Sutli, stoljećima je bila zaboravljena, sve dok arheolozi nisu otkrili njezine kamenom zidane ostatke i brojne vrijedne nalaze.

Otvaranje ove kulturne izložbe pamtimo 13. listopada kada su u Galeriji dvorca Oršić u Gornjoj Stubici izloženi dugogodišnji radovi Instituta. U priču o Vrbovcu su uzeti cjelokupno obrađeni nalazi i uzorci provedenih povijesnih istraživanja te rezultati uzoraka kostiju, drva, zemlje i ugljena.

Posjetom Gornjoj Stubici možete saznati kako se nekada živjelo, a tehnologija dopušta i pogled u 3D prikaz utvrde na Sutli iz razdoblja kada su njome gospodarili grofovi Celjski. Kako je izgledala plemićka trpeza i pribor za jelo, zatim prehrana stanovnika Vrbovca kroz stoljeća, te koja je bila namjena pojedinih dijelova utvrde, i konačno, kako je izgledao kraj života na utvrdi, samo su neka od pitanja kojima se znanstvenim analizama naslućuju odgovori.

Ponavljamo, izložba ostaje otvorena do 31. siječnja sljedeće godine, a može se razgledati svaki dan u Galeriji dvorca Oršić Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 9-17 sati.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona