godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

3. Bitka kod Samobora

Autor: ns1

slika008.jpg Godine 1439. umire Albrecht Habsburgovac i dolazi do velikih borbi za prijestolje na područjima Hrvatske i Ugarske. Jedna od takvih borbi odigrala se i 1441. podno utvrde Vungrinščak kod Samobora. Sukobili su se pristaše udove kraljice Elizabete i pristaše poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Na strani Elizabete borili su se grofovi Celjski na čelu s Ivanom Vitovcem, dok je napadače predvodio Stjepan Banić od Lendave. Bitka je završila pobjedom branitelja, grofova Celjskih, a Stjepan Banić je zarobljen.

Ovo je i glavni opis rekonstrukcije koja se odigrala 567 godina poslije, odnosno 1.3.2008. kod Samobora, podno Vungrinščaka. Iako je događaj malen obujmom i programom, okupio je pristojan broj sudionika i udruga poput Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Zlatnog kaleža, glumačke družine "Histrioni", konjičkog kluba "Eko selo", streličarskog kluba "Samobor", kuburaškog društva "Gromovnik", goste iz Slovenije - Viteški red "Okrogla miza" i još mnoge druge. Sam događaj organizirali su Samoborski muzej, Turistička zajednica, udruga «Oživljena povijest» i ŠRC Vugrinščak, dok su neslužbeni organizatori svakako bili Vitezovi zelingradski.

slika010.jpg U sklopu cijelog događaja predviđen je i prostor za sajam tako da je bilo 20ak štandova s raznim ponudama od unikatnog chain nakita do suvenira i tepiha. Svakako je zanimljivo bilo kupiti suvenir u obliku "metalnog" tanjura s otisnutim samoborskim grbom po simboličnoj cijeni od 10kn. Pivo se točilo u nezaobilaznim potocima, a kuhale su se kobase, i kasnije gulaš. Dok je piva držala standardnu cijenu od 10kn za 0.5l, hrana je bila skuplja. Kobasice su koštale 35kn što je nekima bilo preskupo te su ih odlučili zamjeniti ćevapima iz 5min udaljene ćevabdžinice. Gulaš je bio uobičajene cijene od 25kn, ali se prebrzo razgrabio (ili su ga premalo napravili) te je dio vitezova, gladnih nakon borbe, naručio - a što drugo nego ćevape!

A kako ovakvi događaji, gdje su prikazane srednjovjekovne metode ratovanja, ubijanja i svega što ide uz to, nisu prikladna za djecu, i za najmlađe se našlo zabave. Tako su se mogli vrtiti na rekonstrukciji negdašnjeg vrtuljka u pletenim košarama ili jahati na malom poniju kojeg pola vremena nitko nije čuvao.

Sama bitka se odigrala dva puta. Jednom prije mimohoda jer su televizijske kuće tako zahtjevale (razlog je ostao nepoznat). Vjerojatno im se nije dalo čekati da sve to počne, a možda su se zasitili već istih ljudi i prikaza, te očitih kalupa u organizaciji.

slika015.jpg Ubrzo nakon što je glavna bitka završila, oko 15 h popodne, kao glasnik kraja javilo se nevrijeme te ubrzalo svršetak još jednog srednjovjekovnog okupljanja.

Ukoliko niste imali prilike do sada prisustvovati viteškim turnirima ili rekonstrukcijama bitaka, ovakav događaj u blizini Zagreba bi vam svakako bio izuzetno zanimljiv i privlačan. U protivnom, kao promatraču s "iskustvom", sve bi vam dosadilo 15min nakon dolaska jer ste sve to već vidjeli. Svakako je najzanimljive bilo samim vitezovima koji su se borili i sudjelovali u cijelom programu.

Nadamo se kako će se nagodinu pojaviti neki noviteti u programu i cijelom okupljanju koji bi obogatili sada već uobičajena i polagano dosadna srednjovjekovna okupljanja.

 

 

Više slika sa samog događaja potražite u našoj galeriji.  

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona