Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Završena V. Bitka kod Samobora 1441.

Autor: Isenhart

Bitka kod samobora 1441.
Nedjelja, 7.3.2010

bksamobor1.jpg

Uvod

Kao što smo natuknuli u vijesti, "bojno polje" Vugrinščak smješteno je u podnožju brda Tepec, a nadovezuje se na šetalište uz Gradnu (koje kreće od hotela Lavica, a završava na obodnici parka iza Muzeja), te vodi šetače iz centra grada. Jednom godišnje, taj prostor postaje tabor hrabrih vitezova, mjesto gdje smo opet bili pozvani svjedočiti njihovoj hrabrosti i časti.

Još prije službene najave, znali smo da ova bitka zapravo nije imala veliki značaj kada je u pitanju njen utjecaj na tadašnje stanje anarhije u srednjovjekovnoj Hrvatskoj. Kako bilo da bilo, sve što čitate u sljedećem tekstu oživjelo je minule dane prošlosti, ali i budućnosti! Gatara nam je prorekla još bolju zabavu naredne godine. Na njen sud, pogađate, nismo imali pritužbe.

 

 

Srednjovjekovni sajam

Dolaskom iz Zagreba rado smo protegnuli noge uz čari (a bilo ih je puno) srednjovjekovnog sajma. Uz par zlatnika, neke od artefakta mogli ste zauvijek prisvojiti, pokloniti bližnjima i voljenima. Uz takvu ponudu možemo samo spomenuti neke od upečatljivih proizvoda:

  • Ogrlice, naušnice, prstenje, kozmetika i higijenski preparati
  • Majstorije vještih stolara: krigle, kante, borbeni kompleti za djecu (štit + sjekira + mač)...
  • Odjeća od kože i vune, svile i lana. Razni predmeti od spomenutih materijala: torbice, kape, rukavice, halje, pokrivači
  • Domaće kuhano vino, čaj, čarobni napitci i rakija. 
  • Majice, tanjuri, zastave i ostali suveniri grada Samobora.
  • Predmeti od željeza: potkove, bodeži, kopče
  • Drveni porteti, ukrasne vaze, raspela
  • Svježi sir, med, sir iz ulja, domaći kruh i pogače

Solidan izbor hrane podsjetio nas je na brzopleti (ili bolje reći preskočeni) doručak pa smo i tu okušali sreću - hrana je bila topla, svježe pripravljena i ukusna. Već u 10 sati ujutro, zvuk i miris tržnice malo kome nije podigao raspoloženje, a nama je posebno drago što program nije kasnio. Imali smo priliku ispaliti 5 strijela po simboličnoj cijeni od 10 kuna, a najmlađi su rado jahali ponije.

Viteški mimohod

bksamobor2.jpg

Od tabora pa nadalje, krenuo je mimohod nimalo drukčiji od onih na koje smo navikli. Sukob čelika i betona jedino je nadjačao žubor brze vode. Ovaj mimohod se održao još jednom oko 14:00 sati, s ciljem da upozori građane na skori početak bitke. Na strani sudionika, osim Vitezova zelingradskih, primijetili smo  i brojne članove Reda srebrnog zmaja, vitezove Zlatnog kaleža, Viteze okrogle mize, Dubovečke streličare... Bilo ih je mnogo, mrkih i ozbiljnih, ali i šarenih i skakutavih.

bksamobor3.jpg

Bitka kod Samobora
Bojno ludilo se osjetilo u zraku, a i povremeni tračak sunca suptilno je bacao bljesak na vješto ispolirane viteške oklope. Poslije generalne probe, imali smo više od sat vremena da provjerimo slobodni kapacitet fotoaparata, pa i malo zagrijemo promrzle kosti u obližnjem restoranu. 
Spektakl je trajao oko pola sata što je bilo potpuno dovoljno da zaključite kako ovakve događaje ne treba propustiti. Vatrene strijele, katapulti i bojna oprema. Uz vitezove i strijelce, bitka je dovela kopljonoše kojih prošle godine nije bilo. Igralo se prljavo, uz pomoć vatre i zagušujućeg dima, a kola su se pobrinula za "mrtve i ranjene". Sve to mogli ste čuti glasom voditelja i suradnika iz HNK-a, te pročitati kod jedinog svjedoka ovog događaja, pisara.
Inače, ovo je 5. po redu uprizorenje bitke iz 1441., a svake godine odaziv je sve veći, bilo da su u pitanju gosti ili sudionici. Nakon bitke, Samoborci su priredili gozbu vrijednu spomena. Uz "srednjovjekovnu kašu", vrhunac dana je bio osvojen. Čak su i gutači vatre odradili svoj posao, vješto se trudeći da nas u sumrak dovedu s osmijehom na licu. Napominjemo, sve fotografije možete pogledati u galeriji.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona