jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Izvještaj međunarodnog turnira u Sv. Heleni 2010.

Autor: Isenhart

Viteški turnir grofova Zrinskih
Sv. Helena. 22. - 23. 5. 2010.

p5237358mala.jpg Kako započeti priču o najznačajnijem viteškom turniru u Hrvatskoj kada razglabamo u međunarodnim razmjerima? Odlučili smo krenuti iz početka, popisom brojnih udruga koje su uveličale značaj Sv. Helene još s druge strane granica. Većina su stalni i vjerni gosti ove jednogodišnje manifestacije, poput mađarskih družina Mare temporis, Mathias Rex, Vitezova iz Višegrada, Vitezova iz Erda. Tu su i Slovenci, točnije karantanski viteški red Okrogle mize te srednjovjekovna skupina Celjani.

Ako ste ovaj događaj pohodili i prošle godine, onda možda suosjećate zbog činjenice da su Talijani i Portugalci ove godine izostali. Igrom slučaja, barem se udostojila pojaviti odvažna Rimska legija čiju je ulogu dostojno i identično odigrala skupina iz Mađarske Savaria Legio iz Szambathelya (čitajte po intuiciji). Nadalje, toliko ponuđenog sadržaja brzo je tugu skrilo iza oblaka.

Portal kojim se zakoračilo u srednji vijek nalazio se skok do brežuljka podno kapelice sv. Helene, gotičke građevine podignute još davne 1550. godine da bi 1866. bila obnovljena od strane Kolomana Mikšića. Edukativno i zanimljivo, ali nužno smo krenuli dalje. Srednjovjekovni sajam počeo je u 10 sati ponudivši primamljive specijalitete svih vrsta sireva i ponešto egzotičnog vina od maline ili kupina. Tu je i domaći med te mirišljav proizvod nalik dubrovačkim priklama, ili kako to narod sjevernije zove - fritulama. Po cijeni smješka ste si mogli priuštiti i besplatnu degustaciju. Djela svojih obrta ponudili su i kožari, nudeći setove raznobojnih torbica, glamuroznih ogrlica, prstena i narukvica. Sve za ljepši spol, uključujući i preparate za ljepotu u kompletu s izgubljenim aromama mračnog vijeka. Uz takav tretman, damu ili viteza je uvijek moguće osvojiti (i zadržati). Silaskom na glavno područje začuli smo glazbeni performans instrumentalne grupe Slip o kojoj možete više saznati klikom na ovaj link.

p5226756mala.jpg Pri ulazu u viteški tabor susreli smo spomenutu Rimsku legiju u žaru poskoč.. pardon, koračnice po okolici. Potom je naišao čitav prizor domaćih udruga: Družba vitezova zlatnog kaleža, Red srebrnog zmaja, Praškocijeve haramije, Dubovački streličari, Koprivnički mušketiri, Aureus Unicornis, Tahyevi puškari i Kliški uskoci. Većina je mirno odmarala i uživala u diskretnim zrakama sramežljivog sunca. Kažemo sramežljivog jer je vrijeme varljivo skakalo iz nepodnošljivo sparnih minuta u mjestimice kišne sekunde. Pored njih, ustoličio se i demonstrator kovnice novca, te šator Roberta Markovčića s vranom, kozlićem i ponudom vješto izrađenih praćki za nestašne posjetitelji rane dobi. Posjetiocima je na raspolaganju bila i kupovina minijaturnih drvenih mačeva, samostrijela i lukova. Robert je u svom asortimanu ponudio i nekoliko vrsta specijalnog duhana po cijeni od samo 10 kuna, bez garancije i s konzumacijom na vlastitu odgovornost. Uslijedili su prilike Vitezova vranskih, Vitezova oživljene povijesti Samobor, udruga Contessa, Konjiški klub Sv. I. Zelina i posljednji ali istovremeno najvažniji - Vitezovi zelingradski.

Kasnije se pokazalo da smo zahvaljujući gostovanju Contesse vidjeli niz čarobnih plesova s predivnim bijelim lipicanerima. Njih svega par plijenilo je pozornost izvodeći vrhunski izdresirane korake, odnosno kasove i povremene galope. Ako sam dobro shvatio, ti isti konji sudjeluju čak i na europskim natjecanjima kada je riječ o kombinaciji discipline i dresure. Višak adrenalina utopili smo prizorima rasplesanih dama i djevojaka koje su održale svoje točke pred prepunim sjedalištem. Orijentalni ples ostavio je malo ravnodušnih, ali to je bila tek priprema za uzbudljivi nastup putujećeg komičara i lude, svestranog akrobatskog majstora i gutača vatre.

Za kraj, spomenut ću izvrstan, iako po mnogima već viđen prizor srednjovjekovne opsade grada uz katapultirane vatrene projektile i podršku strijelaca. Prizor su organizirali Vitezovi zelingradski uz pomoć gostujućih udruga. Ni publika nije zaostala, barem što se moralne podrške tiče. Grad je spašen, opsada ugušena, a nesretni agresori će novu priliku dobiti tek sljedeće godine. Portal Fantasy-Hrvatska je, osim teksta, za vas pripremio višeod 200 slika popratnog materijala. Možete ih pronaći u galeriji.

p5226561mala.jpg

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona