Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Sferakon 2008 - izvještaj

Autor: ns1

 

DSC04508.JPGZagrebačka udruga „SFera“, čija svrha i djelatnost jest promoviranje znanstvene fantastike i fantastike te poticanje domaćeg stvaralaštva, već 30. godina organizira „Dane znanstvene fantastike“ u Zagrebu, popularno nazvane „SFeraKon“.

Kao i većinu godina do sada, „Sferakon“ se održao u zgradi FER-a u Zagrebu gdje su u 3 dana trajanja konvencije održana predavanja, projekcije, igre, prezentacije i općenito ugodna druženja. 

Sferakon 2008 počeo je u petak oko 19h sa svojim programom. Iznenađujuće, počeo je točno u 19h! Nije bilo kašnjenja programa ili nedostatka opreme, sve je bilo na svojem mjestu, od organizatora do posjetitelja, što je za svaku pohvalu. Isto tako, SFeraKon je ove godine najavio 3 počasna gosta: Richarda Morgana, Predraga Raosa i Johna Williamsona, koji je preminuo prije nekoliko tjedana. Nažalost, ove godine je bilo jako malo udruga koje su se prezentirale i sudjelovale u programu. Tako su se ove godine pojavili samo „Ognjeni mač“, „USS Croatia“, „3. zmaj“ i „Almarenska družina“ i naravno „SFera“ – organizator Sferakona. Udruge čiji nedostatak se svakako osjetio bile su „Star Wars“ i „Red srebrnog zmaja“ od kojih se samo nekoliko članova pojavilo u subotu neslužbeno se prešetavajući konvencijom. S druge strane ponude izlagača, onih komercijalnih, bilo je nešto više nego inače. Tako su ove godine došli „Algoritam“, „Profil megastore“, „Mentor“ i „Land of magic“, te nekoliko manjih izdavača. Jedan od novih izlagača ove godine je Tajana Štasni, modna kreatorica koja se proslavila izradama replika iz raznih SF i fantasy filmova. Neki od njezinih radova obuhvaćaju kostime Aliena, Predatora, Darth Vadera i princeze Amidale, a od ove je godine pokrenula vlastiti obrt izrade kostima. Pored predavanja, izlagača i udruga, nezaobilazan je igraći dio koji je bio smješten u jako neprimjetnom djelu cijele konvencije. Svaki posjetitelj je na ulazu dobio akreditaciju (ulaznicu), programsku knjižicu koja je sadržavala satnicu i tlocrt konvencije s objašnjenjima gdje se što događa i Sferakonsku zbirku fantasy priča i novela. Dakle, cijena ulaznica svakako je bila opravdana.

DSC04518.JPGPrvo predavanje, koje je otvorilo 30. dane znanstvene fantastike, bilo je posvećeno Arthuru C. Clarku. Ovaj veliki SF pisac i znanstvenik nedavno je preminuo u 80. godini života, a kroz ovo predavanje je prikazan njegov život i djelo te kakav je to učinak imalo na svijet oko nas. Predavanje je vodio Marko Fančović i bilo je jako zanimljivo, iako možda prekratko. Odmah nakon predavanja o A. C. Clarku uslijedilo je upoznavanje ovogodišnjeg GoHa – Richarda Morgana pod naslovom: „Who the hell is Richard Morgan and what's he doing here?“ Nama poznatiji po knjizi „Digitalni ugljik“, Richard Morgan je odmah oduševio publiku. Pisac se pokazao kao topla i pričljiva osoba s hladnim engleskim humorom koji je očito svima bio zabavan, a u sat vremena je uspio prezentirati sebe i svoj rad. Paralaleno s predstavljanjem GOH-a predstavio se fanzin „Eridan“ kojeg izdaje riječka udruga „3. zmaj“ i roman „Hladna koža A. S. Pinola“. Od ostalog programa nije ostalo puno: „2001. Kubrickova odiseja“ – predavanje A. Žiljka, „Identiteti i ideologije: Otpor je uzaludan“ Doriana Celcera, te kratko upoznavanje s Ghost of Honorom Jackom Williamsonom, koje je vodio Boris Švel.

DSC04547.JPGIgraće aktivnosti su misteriozno izostale iz programa te se do njih moglo doći jedino ako ste pronašli lokaciju gdje se igralo, za koju smo već rekli kako je bila dobro skrivena. Iznenađujuće, to je bila i jedna od aktivnijih i posjećenijih prostorija za razliku od prošlih Sferakona. Ove godine je Land of Magic također održao niz prezentacija raznih igara što je podiglo razinu zabave. Igrama se mogao priključiti bilo tko, početnik ili iskusan igrač, a igara je bilo raznih, od stolno-strateških, kartaških, igara na ploči ili bez ploče, do RPG igara. Igraonica je za cijelo vrijeme trajanja SFeraKona bila puna igrača i pod kontinuiranim radom. Kraj programskog djela, a početak zabave, obilježio je „Sferakon Survivor“, igra spretnosti, brzine i domišljatosti, gdje su se timovi od 4 igrača borili za preživljavanje izvršavajući razne zadatke. 

Subota je svakako bila udarni dan. Najveći broj posjetitelja, najduže trajanje programa i najveća količina zabave. Cijeli program je bio prepun zanimljivih predavanja i prezentacija, a završio je s „Malim noćnim žanrovskim razgovorom s Predragom Raosom“.

Jedna od početnih stavki u programu bila je prezentacija književnog časopisa „Ubiq“ uz koju je išao i okrugli stol sa zanimljivom temom „Nove mogućnosti promoviranja domaće SF književnosti“. Okrugli stol se dotakao mnogih tema i načina promocije, ali nije došao do finalnog zaključka te se jedino možemo nadati nastavku na idućem Sferakonu. Hrvatsko izdavaštvo svakako nije u idealnoj poziciji, a SF književnost je još dalje od toga.DSC04529.JPG Mnogo je predavanja koja su obilježila subotu poput: „Tajne organizacije u Star Treku“ koje je vodio član udruge „USS Croatia“. Predavanje je svakako zanimljive tematike, ali nažalost vidjelo se kako predavač nije imao previše iskustva u pripremanju te je ono što je moglo biti zanimljivo predavanje postalo otegnuto i dosadno. Uslijedila su „Dečko, dama, vampir, špijun“, „Likovi ludih znanstvenika u znanstvenoj fantastici“, „Tolkienova pisma“, „Tolkienovi jezici – Quenya“, „Mora - vila – vještica“, te predavanje Richarda Morgana „Through the human window“. Cijelu subotu je trajao Sferakonski quest koji je zahtjevao da se pronađu razni predmeti koji su „izgubljeni“ negdje na području Sferakona.

DSC04580.JPG A onda je došlo 20h i centralni dio programa, Svečana skupština SFere. Do prije kojih godinu-dvije, u ovo doba bi se kroz cijeli Sferakon razletjeli redari i p(r)otjerali sve prisutne posjetitelje, izlagače i goste na ovaj događaj. Iz straha kako će ovaj događaj proći bez publike, takav oblik „terora“ trajao je godinama, a drago nam je reći kako toga više nema ili barem mi to nismo primjetili. Svečana skupština SFere je prošla mirno i bez incidenata, a posjećenost publike je bila pohvalna i ispunila je dvoranu. Da podsjetimo, to je trenutak kada udruga „SFera“ dodjeljuje nagrade za najbolje likovne i literarne nagrade učenika osnovnih i srednjih škola te dodjeljuje nagradu „SFERA“. To je jedan pohvalan oblik poticanja SF stvaralaštva i njegovanja ove podkulture koji svake godine okupi velik broj mladih pisaca i autora. Nagrada „SFERA“ se dodjeljuje za najbolje znanstveno-fantastično djelo objavljeno u prošloj (2007.) godini. Ove godine dobitnici nagrada prema kategorijama su:

·         minijatura – Danijel Bogdanović: Decimala (Krivo stvoreni, Pučko otvoreno učilište Pazin, 2007.)

·         kratka priča – Ivana D. Horvatinčić: Post mortem (Priče o starim bogovima, Pučko otvoreno
  učilište Pazin, 2007.)

·         priča – Nikola Kuprešanin: Karakuri ningyo (NOSF magazin br. 25, www.nosf.net, 2007.)

·         novela – Danilo Brozović: Besmrtna Dijana (Trinaest krug bezdana, Mentor i SFera, 2007.)

·         roman – Predrag Raos: Let Nancija Konratata (Izvori, 2007.)

·         roman za djecu – Darko Macan: Dlakovuk (Knjiga u centru, 2007.)

·         strip – Ivan Marušić: Entropola (Mentor, 2007.)

·         poezija – Tatjana Jambrišak: „Slova iz snova“ (Mentor, 2007.)

·         kritika – Zoran Kravar: Duboka fikcija – J. R. R. Tolkien (Ubiq br. 1, Mentor, 2007.)

Uz nagradu „SFERA“ za književno djelo, dodjeljuje se i nagrada za posebno ostvarenje koje su ove godine dobili Milena Mikulić za dizajn znanstvenofantastičnih knjiga i Zoran Krušvar za multimedijalni projekt „Izvršitelji nauma gospodnjeg“.

Posebna nagrada „PROTOSFERA“ se dodjeljuje mladom autoru za njegovo prvo objavljeno djelo, a ove godine ju je dobila Vesna Bolfek za kratku priču Snijeg i pepeo“ (Priče o starim bogovima, Pučko otvoreno učilište Pazin, 2007.)

DSC04617.JPG Nagrade su dodjeljivali počasni gosti Richard Morgan i Predrag Raos, a dodjelu je vodio Krešmir Mišak. Kao šećer na kraju Svečane skupštine SFere, održana je modna revija kostima Tajane Štasni gdje je prezentirano ukupno 10 ženskih haljina i kostima s tematikom fantasyja ili inspiriranih kostimima iz filmova.

Odmah nakon modne revije započeo je SF kviz „Bočkoteka“ koji obuhvaća pitanja iz domaće i svjetske SF književnosti i filma, a za pristup kvizu natjecatelji su morali položiti kvalifikacijski test. Uz kviz „Bočkoteka“ išlo je i zanimljivo predavanje „Šamanizam“, a u ponoć je održan „Multi antitalent show“ s čime je i završen subotnji program.

Nedjelja je također počela s okruglim stolom pod naslovom „Hrvatske konvencije: Nebo je granica?“ koji je doveo do pitanja „Da li treba svako selo imati svoju konvenciju?“ Odgovor je bio više-manje jednoglasan „A zašto ne?!“

DSC04633.JPGUslijedila su predavanja o skandinavskoj LARP konvenciji, „Što je realnost (kad već znamo što je fantastika)?“, „Nadsvjetlosni pogon u znanstvenoj fantastici“, „The future of SF; humanising the genre“ i „Transhumanizam i transhumanističke teme u SF-u“. Uz predavanja, postojao je i zabavni dio programa, a to je „Mala Grunfova radionica“ gdje su se timovi od 2 igrača natjecali u sastavljanju sprave koja bi omogućila uspješno slijetanje jajeta bez da se razbije. Svi koji su ikada čitali strip Alan Ford poznaju Grunfa i njegove izume i od čega su sastavljeni. Tako su i ovi timovi na raspolaganju imali sasvim uobičajene predmete poput: slamke za piće, PVC vrećica za smeće, ražnjić-štapića, papirnatih salveta i sl. Pobjednici su uspjeli konstruirati padobran i košaricu koja je uspješno sačuvala jaje od razbijanja, a testirano je s visine od 15ak metara. Za kraj programa je sačuvana „Aukcija knjiga“ koju je vodio Aleksandar Žiljak. Na ovoj aukciji početna cijena knjiga je bila 1kn, a na ponudi se našlo od raznih džepnih fantasy romana, do kvalitetnih tvrdoukoričenih romana poznatih autora poput Gibsona, Sterlinga, Rogera Zelaznyja i Roberta Asprina. Najveću cijenu je postigla knjiga „Dina“ na hrvatskom u izdanju „Izvora“, od 53kn što je još uvijek jako povoljno. Ovdje su se našli i neki bizarni proizvodi poput stripa „Dylan Dog“ na arapskom i stripa „Manga“ na talijanskom. Najbizarniji predmet je prodan po cijeni od 18kn, a radi se o čaši iz koje je pio Richard Morgan!

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona