Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

SFeraKon 2011 (subota 14.5.)

Autor: Belmorn

Ovog Sfreakona smo mogli čuti čak dva psihologa, pa je bilo u najmanju ruku zanimljivo saznati što struka ima reći o SF-u.
sferakon11-8Prvo predavanje - Bijeg ili vizualizacija boljeg svijeta? - održala je ugledna psihologinja ili kako se sama opisuje zagrebačka splićanka/splićanska zagrepčanka Ljubica Uvodnić-Vranić. Kao temu je uzela seriju Zvjezdane staze i očima psihologinje analizirala likove, njihova djela i samu radnju. Tijekom predavaja je imala i referenci na druga djela iz kazališta, književnosti, filma ali i vlastitih iskustava u radu i životu, a interakcija sa publikom je bila živa. Bijeg ili vizualizacija boljeg svijeta - na kraju je zaključila da su Zvjezdane staze svakako vizualizacija boljeg svijeta.

S druge strane predavanje Danijela Vasilja, polaznika edukacije za psihoterapeuta i studenta medicine, govorilo je o procesu dehumanizacije i tome što zapravo znači biti čovjek. Iako je u programu stajala preporuka da se prije predavanja pogleda Planet majmuna, to je više-manje bilo sve od referenci na SF, dok se samo predavanja više bavilo teorijom i teoretičarima, iako je bilo primjera iz svakodevnog života. Predavanje bi više odgovaralo studentima sociologije i psihologije nego zaljubljenicima u SF.

sferakon11-10Na okruglom stolu o SF, kojem je predsjedao Boris Švel,  raspravljalo se o nedostatku novinarskih kritika za SF zbirke, kao i nedostatku bilo kakve povratne informacije ljudi na ta djela, Čak i kad postoji kritika (napisana sa znanjem ili bez njega), nema feedbacka koji bi služio urednicima kao pokazatelj uspjeha. Sve je vodilo zaključku da je hrvatski SF marginaliziran, što govori i o posjećenosti tribina o SF koje se načešće svode na uski krug poznavatelja.

sferakon11-6Od predavanja u D1, ono o Hollywoodskim ekranizacijama stripova uglavnom je pričalo o uspjesima i promašajima pri prenošenju stripovske priče na veliko platno. Dejan Šiptar se osvrnuo na sve važnije adaptacije, ali je predavanje unatoč tome bilo relativno kratko. Nakon toga uslijedilo je predavanje Taddeae Pisek o Barbarelli koje nam je pokazalo da nije dovoljno pogledati film da bi se o njemu održalo predavanje već treba uvježbati ono što želimo izložiti. Pri kraju predavanja Pisekica je simpatično priznala da nije autoritet po pitanju SF filmova jer nije gledala ni 2001. Odiseju u svemiru i sve je bilo oprošteno.

sferakon11-11Irski počasni gost Dave Lally održao je predavanje o Worldconovima i Euroconovima. Na sebi svojstven dinamičan način, bez ikakve pauze u govoru, iznijeo je niz informacija o svjetskim i europskim konvencija kojima je prisustvovao, začinivši ih brojnim anegdotama. Također je najavio konove koji su u planu, posebno Euroconove u sljedećih nekoliko godina, koji će se redom održavati: 2012. u Zagrebu, na kojem ćemo opet imati čast ugostiti Davea Lallyja, 2013. koja će se održati u Ukrajini ili Finskoj (još nije potvrđeno) te 2014. u Irskoj u Dublinu, na kojoj se nadamo da će biti i hrvatskih SF-ičara. Lally se nipošto nakon sat i pol predavanja nije umorio, tako da se još netko vrijeme zadržao u razgovoru sa publikom i drugima koji su htjeli pičati o filmovima i konvencijama.

sferakon11-7Dolaskom sudionika Cosplay natjecanja, dio Hola posvećen udrugama bio je toliko pun da se nije moglo hodati. Da li je ta gomila posjetitelja omela igrače PS3 turnira u Mortal Kombatu ne znamo, ali ih je sigurno zainteresirala pojava Sub-Zera, Sonye Blade i Mileene, cosplayera u kostimima iz igre.

Dodjela nagrada potvrdila je ono što smo cijelo vrijeme sumnjali ali nismo mogli sigurno potvrditi. Uz veći broj gostiju i predavanja primijećena je i veća količina posjetitelja, vidljiva tek kad ih se sve uguralo u dvoranu D1 na dodjelu nagrada. Voditelj Krešimir Mišak najavio je pobjednike Sferica, a Ivana Delač dodijelila nagrade sferakon11-9mladim piscima i crtačima. "Peperljara", odnosno nagrada SFERA, postala je bogatija za nekoliko novih imena, a pobjednike možete potražiti ovdje.

Da je netko zaspao tokom jednog od predavanja i probudio se nakon proglašenja nagrada, zbog pustoši bi pri ulasku u Hol, pomislio da je nastupila kataklizma. Takav je dojam stvoren zagušujuće sparine koja je potjerala ljude na zrak. Oni koji su ostali unutra gledali su natjecanje u LARP dueliranju ili sudjelovali u Star Trek milijunašu sa pitanjima za najzagriženije znalce.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona