godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Istrakon 2011 (petak 26.3)

Autor: Belmorn

istrakon0Prvo predavanje je bilo osigurano za počasnu gošću Istrakona, autoricu Sanju Lovrenčić, čiji ste rad imali prilike pratiti na našem portalu. U razgovoru koji je vodio Davor Šišković dotaknuli su se našeg (ne)poznavanja slavenske mitologije, Sanjinom knjigom Nebeski dvori i Zemaljske vode, te njenim biografskim romanom o našoj napoznatijom fantastičarki Ivani Brlić-Mažuranić.

U razgovoru su otkrivene brojne zanimljivosti, primjerice da je kult vila specifičan dio slavenske mitologije koji se odnosi na hrvatske krajeve, povezan sa štovanjem božice čije ime nije sačuvano. Interesantno je bilo otkriti da smo kao narod povezani sa svojim staroslavenskim korijenima preko pjesama koje smo pjevali kao djeca, kao što je Kiša pada trava raste, koja se već vijekovima pjeva i donosi dašak mistike te nekih drugih vremena i vjerovanja.

istrakon1Lovrenčić će možda neke šokirati svojom izjavom, ali zapravo jako malo znamo provejrenih činjenica o slavenskoj mitologiji. Puno toga što možemo naći na Internetu je izmišljeno kako bi se popunile praznine u slavenskoj mitologiji, o kojoj nema pisanih zapisa i sve zapravo poznajemo iz fragmenata. Upravo njena knjiga Nebeski dvori i Zemaljske vode nastoji popularizirati provjerena i dokazana znanja koja možemo naći u djelima znanstvenika kao što su Radoslav Katičić i Vitomir Belaj.

Zadnja tema razgovora je bila Ivana Brlić-Mažuranić. Sanja Lovrenčić počela se baviti ovom fascinatnom spisateljicom već 1993.godine, a rezultat je knjiga U potrazi za Ivanom te objavljivanje Ivanina dnevnika. Tko je zapravo bila Ivana Brlić-Mažuranić, možete otkriti u tim izdanjima.

istrakon3Prošlogodišnji gost, srpski pisac, novinar i direktor Festivala srpskog filma fantastike, Jovan Ristić držao je predavanje uz projekciju o filmovima apokalipse. "Pepeo nuklearne vatre" je nadograđena verzija predavanja koje je prije 3 godine držao u Beogradu, a Ristić u njemu prati početak atomske utrke i paralelnog razvoja filma o atomskom ratu i poslijeratnoj apokalipsi.

Počevši od projekta Manhattan temeljito je analizirao sve veće događaje koje su bilježili i Čikaški znanstvenici na svom Satu sudnjeg dana. To je bio simbolički sat čije su minute otkucavale do ponoći ovisno o tome koliko se čovječanstvo bliži istrebljenju. Osvrnuo se na Hladni rat i Kubansku atomsku krizu te kako su ti događaji oblikovali redatelje i njihove filmove, koji su pak svojim groznim prikazom oblikovali mišljenje javnosti o tim razornim bombama. Predavanje je završio projekcijom filma Niti (Threads) kojeg smatra najboljim takvim filmom, a koji je po nekim navodima utjecao čak i na vođe atomskih megasila.

istrakon5Organizatori su se ove godine potrudili popuniti program tako da je nemoguće obići sva predavanja, prezentacije i događanja u holu. Posebno je bizaran bio Cardassian torture, mučenje Istrakonskih gostiju i izvlačenje podataka po uzoru na Zvjezdane staze. Čak i oni koji nisu lutali hodnicima mogli su čuti SajFaj karaoke koje su se odvijalen na glavnoj bini.

istrakon2Aleksandar Žiljak je u velikoj dvorani pričao o avionima za prave muškarce, američkim X-avionima koji su svojim rizičnim dizajnom rušili rekorde i pomogli čovjekovom usponu u svemir. Boris Švel je pak održao još jedno predavanje o rusko-američkoj svemirskoj utrci, naslovljeno "Od Tajge do Mjeseca" u kojem jje govorio kako je SSSR uvijek uspijevao biti korak ispred amerikanaca ali ipak nije mogao prvi osvojiti Mjesec.

istrakon4Zadnje predavanje održao je već tradicionalni istrakonski predavač, fizičar Davor Horvatić. Unatoč kasnom terminu je ugodno popunio Veliku dvoranu, a publiku držao budnom i zainteresiranom svojim predavanjem o (ne)mogućnostima Warp pogona. Na žalost, slomio je mnoge nade esefičara, posebno trekkijevske profilizacije, viješću da fizički nije moguće u našem svemiru, barem našem dijelu svemira, putovati na warp pogon, a da se pri tome ne uništimo. Problem je u tome što je u našem dijelu svemira moguće putovati samo do  brzine svjetolsti, a Warp pogon zahtjeva veću brzinu. Također se dotaknuo prošlogodišnjeg predavanja o vremenu, putovanju kroz vrijeme, crvotičinama, crnim i biljelim rupama...

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona