kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Istrakon 2010 (subota, 27.3.)

Autor: Isenhart

p3275362prva.jpg"Dan kada je Zemlja zastala!" Dan kada je trebalo toliko toga vidjeti, uslikati i snimiti. Vremena je po običaju malo, ali optimizma ne nedostaje. Istrakon se nastavlja, polako ali sigurno! Lijep dan je doveo više posjetitelja nego u petak. Predavanje koje je otvorilo subotu bilo je ono gosta iz BiH, Adnadina Jašarevića "Bosna i SF", koji je ujedno i organizator jedine bosanske konvencije "ZenKon".

David Colledani: Kibernetika i bionika
Mladi predavač govorio je o budućnosti i napretku kibernetičke i bioničke tehnologije u svrhu unapređenja životnih uvjeta hendikepiranih osoba. Počeo je osvrtom na fantastične predloške poput pripovijesti Edgara Allana Poea i drugih vizionarskih pisaca, a spomenuo je i filmove kao što je "Six Million Dollar Man". Sukobljen s tremom i brojnim tehničkim problemima, David je nastavio predavanje pojedinačno objašnjavajući kibernetičke udove, kao i pomagala za oči i uši. Koristio je nekoliko informativnih video-priloga da publici približi temu izlaganja. Iako se nije doticao moralnih problema koje bi ta tehnologija mogla iznjedriti, završio je s kibernetičkim odijelima koja se koriste u vojne svrhe.

Boris Švel: Atomska bomba koje nije bilo
O Borisu Švelu smo i prije čuli/pisali, uglavnom više no dobre stvari. Ozbiljna i nerijetko humoristična predavanja oduvijek imaju povoljan utjecaj na zaintrigiranu publiku. Gradiranim i postepenim pristupom shvatili smo srž i ideju same tematike, priču o aferi o kojoj se danas malo (ako imalo) priča. Boris je pričao o političkim odnosima između Južnoafričke Republike i svjetskih sila poput Amerike, Rusije, Velike Britanije i Francuske. U cijelu priču je upletena atomska bomba, nuklearno gorivo i trgovina oplemenjenim uranom. Dakako, dokaza je malo - jer se po službenoj priznanju uništila sva dokumentacija.

Horvatić: Crne rupe
Za drugi dan konvencije, Horvatić je pripremio predavanje na temu Crnih rupa. Kako nastaju, nestaju i izgledaju, doznali smo uz pomoć slikovite prezentacije. Kroz jedan interaktivni "talk-show" polako smo shvatili fenomen koji uvijek iznova popuni dvorane.

Aleksandar Žiljak: Čudotvorni mač
Što reći o filmu koji veže fantastiku i specifičan balkanski štih? Nebojša je seoska junačina, snažan i kršan momak čiji je jedini grijeh beskrajna ljubav prema njegovoj boljoj polovici, ali i mržnja prema zlom gospodaru. Nebojša ubrzo kreće u potragu za čarobnim mačem, na put koji ga vodi u pogibelj i avanture vrijedne pjesama. Povratkom u rodno selo Nebojša demonstrira vještine seljacima, te ga mnogi slijede u konačnu bitku. Da citiramo nekoga iz zadnjeg reda: "Film je apsolutna 'trešina', al trešina kakvu ne želite propustiti!"

p3275203.jpgZoran Krušvar: Predstavljanje zbirke "Laboratorij fantastike"
Riječki je pisac predstavio plodove truda polaznika radionice "Laboratorij fantastike" sažete u istoimenoj zbirci. 28 amaterskih priča mladih autora i autorica već je stekla određenu popularnost na studiju kroatistike u Rijeci, dijelom zbog zanimljivog sadržaja, ali isto tako i zbog grešaka u tekstu. Kao bilo što drugo, tako i pisanje treba konstantno vježbati pa je Krušvarova radionica konstantna - njeni se polaznici nalaze svaki tjedan i rade na tekstovima i zadanim temama. Koliko će budućih pisaca fantastike iznjedriti, samo vrijeme treba pokazati.

P3275212.JPGKorado Korlević: Nova astronomija
Jedini predavač koji je na ovogodišnjem Istrakonu dobio pristup velikoj dvorani, ali je i pošteno popunio. Po običaju, Korado je svojim legendarnim umijećem prepričavanja zaokupio pažnju publike. Ovaj puta tema nije bila znanstvena fantastika, već čista znanost. Korado je pokazao konkretne planove za naseljavanje i eksploatiranje Mjeseca, Marsa, Jupiterovog mjeseca Europe, te asteroida. Dakle, nešto što ste smatrali da je samo znanstvena fantastika postaje stvarnost, s obzirom na pesimistične prognoze u kojima se kreće naša civilizacija i matični planet. Nakon predavanja skupina zainteresiranih nastavila je razgovor o temi predavanja, također tipično za najpopularnijeg predavača većine konova diljem Hrvatske.

Dragoljub Igrošanac: Art-Anima
Još jedan gost iz Srbije, pokretač srpskog portala o fantastičnoj književnosti, predstavio je svoj internet projekt "Art-Anima", nažalost samo maloj skupini interesenata u ugodnom razgovoru koji je ubrzo prerastao u raspravu o stanju znanstveno-fantastične književnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Portal svakako nudi zanimljive obavijesti i upute mladim piscima te mu je cilj postati referentno mjesto za sve početnike, kao i one malo iskusnije.


Istrakonska zbirka i najbolja maska
Predstavljanje autora uvrštenih u zbirku "Dimenzije tajne" mogli bismo okarakterizirati kao "svečano" budući da su ove godine zbog nedovoljne kvalitete radova urednici zbirke odlučili da pobjednika nema. Na pozornici su se okupili prisutni autori, kojima je organizator Istrakona izrekao zahvalu i čast. Uslijedilo je proglašenje najbolje maske/kostima, za koju je glavni i jedini sudac bila Aždaja. Drugu nagradu osvojila je najinovativnija maska - od milja prozvana Kopitarka, a prva je ipak pripala Magiju i njegovim steampunk detaljima i ručnim radovima. Pobjednici su dobili vrijedne nagrade u obliku bonova za piće na šanku i drugim sitnicama.

Jovan Ristić, glavni gost Istrakona, nastavio je s prikazivanjem najboljih kratkometražnih filmova fantastike u Srba. Prikazan je pomalo "trashy", ali svakako zabavan "Pacijent 0". Film nakon njega, "Dečak koji je bio suviše nevin", bio je prijelaz s kojim je započela projekcija najkvalitetnijih filmova: "Dečaka" bismo opisali kao vješto realizirano, odnosno suludu dobru ideju gdje radnja smješta glavnog glumca u kliniku za gubitak nevinosti. Uslijedila su dva novija filma srpskih režiserki koji su nas potpuno osvojili svojim pričama, duhovitim dijalozima, izvrsnim načinom režije, vizualnim efektima i soundtrackom. Stoga toplo preoručujemo da potražite i pogledate "Slatki miris naftalina" Jelene Tvrdišić i "Dosije Pacov" Mine Đukić.

P3275358.JPGTokom projekcije u dvoranu je ušao redar u potrazi za Leonom kojeg je tražila njegova baka. U skladu s ionako jezivom atmosferom, započela je dramatična potraga za izgubljenim unukom, prvom "žrtvom" Bri Inna i zagrijane atmosfere zbog kojeg su naš filmski ugođaj nekoliko puta prekidali. U slučaju da još nije pronađen molimo sve koji ovo čitaju da mu poruče kako ga baka puno voli i da mu se mlijeko hladi.

Iako smo navikli na više "organiziranog" igranja na samom IstraKonu, našlo se ponešto i za "gejmere". Goran Dimić, poznatiji kao Flo, predstavio je RPG "Supernatural", stvorenog prema istoimenoj seriji o dvojici braće koja hvataju duhove, demone i slične nadnaravne pojave. Maja i Zrinka su predstavile "Pathfinder" RPG i objasnile njegovu povezanost s famoznim serijalom "Dungeons&Dragons" i njihovoj kompatibilnosti. Star Wars RPG je trajao onoliko koliko i glas GM-a, što nažalost nije bilo dugo, ali dovoljno da zadovolji one željne igranja. Našlo se tu i mnogo samostalnog igranja, iako bi malo veći repertoar svakako bio bio dobrodošao. Nepotrebno je reći da se tu našao i mali Magic: The Gathering turnir u jutarnjim satima.


Suma sumarum:
P3285368.JPGIstraKon je zadržao svoju draž, toplu i ljubaznu atmosferu, što je na kraju krajeva najvažnije. Teško da se posjetitelji nisu zabavili, dosadnih trenutaka nije bilo, muzika je vrištala prikladnim hitovima, a Bri Inn je radio punom parom. Međutim, njegov ovogodišnji nadimak, "recesijski IstraKon" nije daleko od istine. Osjetila se znatna razlika od prošlogodišnjih IstraKona u programu, posjećenosti i sudjelovanju udruga. Samo se jedna od njih službeno pojavila, USS Croatia, dok su ostale bile prisutne samo po članovima, ali ne i svojem sudjelovanju. Ono što je IstraKonu uvijek dobro išlo jest originalan zabavni dio, kojeg je ove godine manjkalo. Lov na blago nije organiziran, a najavljeni "Čovječe ne ljuti se" je otkazan. S ova dva događaja, mogli bismo reći da bi IstraKon bio potpun. Ali recesija je izgleda uzela i još jedan danak, naime Oleg se nije pojavio! Ili barem nije viđen. Gotovo legendarni posjetitelj svih konvencija u Europi, očekivan je na IstraKonu, čak je rađena i oklada kad će doći, ali njega nije bilo. Možemo samo zaključiti da je i on podlegao recesiji. 

Subota je završila tradicionalno, s koncertima dvaju mladih bendova koji su razveselili posjetitelje i Bri Inn šankere, te se plesalo do kasnih noćnih sati. Iako je program predviđen i za nedjelju, možemo reći da je IstraKon na žalost svih završio u subotu.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona