kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Michael Brooks: 13 stvari koje nemaju smisla

13-stvari-koje-nemaju-smislaNaslov knjige: 13 stvari koje nemaju smisla
Autor: Michael Brooks
Godina izdanja:
2010.
Nakladnik:
Naklada Ljevak Format: 14 x 21 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
275
Prevoditelj:
Marko Maras
Jezik originala:
engleski

“Najuzbudljiviji poklič koji se može čuti u znanosti, onaj koji najavljuje najviše otkrića, nije: 'Eureka' nego: 'Ovo je čudno!'citat je Isaaca Asimova koji će vam poželjeti toplu dobrodošlicu otvorite li korice knjige „13 stvari koje nemaju smisla“, autora Michaela Brooksa, u izdanju Naklade Ljevak.

Kako se da zaključiti iz samog citata, knjiga je znanstveno štivo koje odskače iz šablone analiziranja i žvakanja dosadašnjih otkrića te umjesto proučavanja otkrivenog ona čitatelju pogled okreće prema budućnosti.

Michael Brooks kvantni je fizičar koji radi kao savjetnik u časopisu New Scientist. Sa stečenim znanjem i iskustvom on se okreće nekim od anomalija koje je primijetio u svijetu oko nas te svakoj od njih posvećuje jedno poglavlje u kojem istu detaljno analizira i postavlja temelje za mnoge teorije ili pak debate. Na knjigu „13 stvari koje nemaju smisla“ vrlo su pozitivno reagirale razne znanstvene udruge obasipajući Michaela Brooksa brojnim komplimentima.

Što ćete pročitati zavirite li u knjigu? U kazalu, osim naslova poglavlja, imamo vrlo kratke, u par riječi opisane, sadržaje svakog od poglavlja. Poglavlja je, naravno, trinaest, ne brojimo li uvod, zahvale, bilješke i izvore, kazalo te bilješku o piscu. Trinaest stvari koje nemaju smisla u ovoj knjizi su: „Svemir koji nedostaje“, „Anomalija Pioneera“, „Promjenjive konstante“, „Hladna fuzija“, „Život“, „Viking“, „Signal WOW!“, „Divovski virus“, „Smrt“, „Seks“, „Slobodna volja“, „Placebo – efekt“ i „Homeopatija“.

Primjerice, u poglavlju „Viking“, autor se osvrće na već aktualno pitanje života na Marsu. Je li moguć, zbog čega i na koji način? Da li je moguće naseliti Mars i možemo li tamo očekivati gostoprimstvo nekog novog, neistraženog oblika života?

U „Signalu WOW!“ započinje se tema o signalima poslanim u svemir u nadi da će se otkriti novi oblici života te o signalima koje smo dobili nazad. Da li je to odgovor ili su to samo smetnje?

U „Placebo efektu“ se iz svemira vraćamo na Zemlju, točnije u ljudsku glavu, te se analizira pojava placebo efekta. Kako je moguće da je čisto umišljanje toliko učinkovito? Sam raspon tema te nov, svjež pristup svakoj od njih knjigu čini vrlo zanimljivom.

U poglavljima se ne govori samo o navedenoj temi jer svaka sama za sobom vuče mnoge priče: kako je otkrivena, što je potaklo određenu anomaliju te njena detaljna analiza, kao i što bi se u budućnosti moglo dogoditi bude li se toj temi posvetilo više pažnje i rada. No, neki su dijelovi lišeni slikovitosti te su pisani u obliku udžbenika ili skripte što znatno utječe na čitljivost knjige.

Neki se paragrafi trebaju pročitati po drugi put kako bi se uspješno povezali s prethodnim tekstom i kako bi ostatak teksta bio lakše shvatljiv, što znači da ovu knjigu nećete moći pročitati, nego ćete ju morati proučiti. Također, neke bi se stvari mogle lakše objasniti kad bi bile ilustrirane, no u ovoj knjizi nema ilustracija.

„13 stvari koje nemaju smisla“ je knjiga za čitatelje koji prate znanost te im pruža trinaest svježih tema za interes. Zanimaju li vas ove teme, prije čitanja vam preporučujem prethodno informiranje o svakoj pojedinačno te ponavljanje gradiva iz fizike, inače biste se mogli razočarati mnoštvom zanimljivih tema koje jednostavno ne možete progutati.  

Michael Brooks predavao je na Sveučilištu Cambridge, u Američkom prirodoslovnom muzeju i na Sveučilištu New York, a redovito govori i vodi debate na Festivalu znanosti u Brightonu. Tekstovi su mu objavljivani u novinama Guardian, Independent, Observer i Times Higher Educational Supplement. Osim hvaljenih publicističkih knjiga „13 stvari koje nemaju smisla„ i „The Big Questions: Physics“ napisao je i tehno-triler „Entanglement“.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona