godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Ipak ništa od izvanzemaljaca... za sada

Autor: ns1

nasaJučerašnja PRESS konferencija održana u sjedištu NASA-e je otkrila novo astrobiološko otkriće, te postavila nove temelje za život u svemiru, a vrlo vjerojatno i ponovno napisala neke knjige. Znanje o nastanku i razvoju životu koje smo uzimali zdravo za gotovo upravo je "resetirano".

"Definicija života se upravo proširila" - rekao je Ed Weiler NASA-in suradnik administrator u Direktoratu znanstvenih misija NASA-e.

Najnovije otkriće koje je predstavljeno javnosti u četvrtak u 21h, po našem vremenu, nisu bili izvanzemaljci kako su se mnogi nadali, već male bakterije, koje su došle upravo sa Zemlje. No, te bakterije su otvorile vrata za mnoge nove mogućnosti i spoznaje. Život kakav smo poznavali se upravo promijenio, metaforički rečeno.

nasa_Wolfe_SimonAstrobiologija je znanost koja se bavi proučavanjem postanka života, njegovog razvoja i njegove budućnosti na Zemlji, ali i u svemiru. Osnovu života kakvog poznajemo (smo poznavali) čine 6 osnovnih elemenata: ugljik, vodik, dušik, kisik, fosfor i sumpor. Fosfor je najvažnija komponenta jer je kemijska osnova koja gradi DNK i RNK molekule i nosi genetičku informaciju za život te se smatra osnovom za sve žive organizme.

Arsen, koji je kemijski jako sličan fosforu, je toksičan većini organizama na Zemlji. On narušava metaboličke putove jer se kemijski ponaša slično fosforu.

"Znamo kako neki mikrobi mogu udisati arsen, ali ono što smo mi otkrili jest mikrob koji radi nešto sasvim novo - on gradi svoje dijelove iz arsena" - rekla je Felisa Wolfe-Simon, znanstveni novak i voditelj tima Astrobiološkog istraživanja NASA-e. "Ako nešto na Zemlji može napraviti nešto tako neočekivano, što tek može život koji još nismo vidjeli?"

503457main_arsenic_fullNovootkriveni mikrob, GFAJ-1, član je uobičajene grupe bakterija gammaprotobakterija. Znanstvenici su u svojem laboratoriju uspješno uzgojili bakteriju iz blata jezera Mono Lake koje je oskudijevalo fosforom, ali je bilo bogato arsenom. Iz njegovog okoliša izdvojili su fosfor i dodali arsen. Po svim saznanjima života ne bi smjelo biti. Međutim, razvila se bakterija koja je iskoristila arsen kao gradivnu komponentu u svojem spoju te tako uspješno zamjenila fosfor. Arsen se ugradio u sve vitalne dijelove bakterije: DNK, stanične membrane i proteine.

"Ideja alternativne biokemije za život je česta u znanstvenoj fantastici" - rekao je Carl Pilcher, direktor NASA-inog astrobiološkog instituta.

Iako ovo otkriće nije ono čemu se većina nadala, postoje spekulacije kako se zapravo radi o utiranju puta za objavu nečeg većeg. U svakom slučaju, novi oblik života koji se razvio tamo gdje nije trebalo biti života samo je dokaz kako je život moguć na mjestima gdje ga do sada nismo očekivali.

Ukoliko vas zanima više o samom istraživanju pogledajte službenu stranicu: http://astrobiology.nasa.gov.

 

Izvor: NASA, Znanost.com

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona