godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Jean-François Signier i Renaud Thomazo: Tajna društva

tajna_drustva_lightboxNaslov knjige: Tajna društva Autori: Jean-François Signier i Renaud Thomazo
Godina izdanja: 2006.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 22,5 x 27,0 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 239
Prevoditeljica: Bojana Zeljko Lipovščak
Jezik originala: francuski

Jedna od najvećih francuskih izdavačkih kuća Larousse donosi nam izvanrednu knjigu "Tajna društva" čije je hrvatsko izdanje priredila Naklada Ljevak.

Bilo da ste totalni početnik koji nema nikakvoga znanja o ovoj temi ili već ponešto i znate, ova knjiga bit će pravi pogodak za vas. Kad bih je morala opisati u tri riječi one bi bile: enciklopedija u malom.

Doista, knjiga "Tajna društva" sastoji se od izvanrednih fotografija, čitkih tekstova i onih malih dodatnih informacija odvojenih od glavnog teksta, koje osobno jako volim. Podijeljena je na četiri velike cjeline: Tajna vjerska društva, Tajna inicijacijska društva, Tajna politička društva i Tajna zločinačka društva.

U svakoj od ovih cjelina naći ćete izuzetno puno informacija o pojedinim društvima, onima koja su davno prestali djelovati, ali i onima koja su još uvijek među nama i dalje, nakon stotine godina, obavijena velom tajne. Knjiga odgovara na brojna pitanja, točnije 70 njih, o raznim obredima, urotama, inicijacijama i slično.

Tajna vjerska društva obrađuju teme mnogih društava među kojima su zasigurno najpoznatiji Opus Dei i Kabala. Zašto se Kabala vraća u modu? Kakav je utjecaj Opus Deia? Ali odgovora i na pitanja: Kakvi su se skandali događali u Dionizovom kultu? Kakva je veza između Merlina i Gandalfa? Od čega se sastoji „prah za zombije“ kojeg koriste čarobnjaci vudua i makumbe? Koji su rizici današnjih vjerskih sekti kojima naše društvo obiluje?

Tajna inicijacijska društva su društva koja svoje sljedbenike „izvode na pravi put“. Njihove tajne stare su kao i čovječanstvo. Najpoznatiji među njima su svakako Templari i Slobodni zidari. I nakon par stotina godina o njima se zna svašta i ništa.  Zašto se oko Templara diže tolika prašina, zašto je njihov lov na Sveti gral toliko fascinantan? Koja je poveznica između Templara i Slobodnih zidara? Jesu li Slobodni zidari – templari novog doba? Naravno, ne vrti se sve samo oko Slobodnih zidara i Templara pa ćete u ovom djelu naći i alkemičare, magove, čarobnjake, vračeve, vitezove Ruže i Križa, red Zlatne zore pa čak i orgijske kultove i seksualnu magiju.

Tajna politička društva zapravo postoje da bi se suprotstavila vlasti i državi. A u većini slučajeva kada dođu do određenog cilja prestaju postojati, ali ostave veliki trag i utjecaj na društvo u kojem djeluju. Najstarije tajno političko društvo, Sveta Vehma, potiče iz 1254. godine i čak je tri stoljeća sijalo strah u Njemačkoj. Preko zloglasnih Asasina, neizbježnih Iluminata, nacionalističke Crne ruke, pa sve do Ku Klux Klana, ustaša i Al Quaide, u ovoj cjelini se opisuju najveće svjetske političke zavjere, atentati i strahote.

Tajna zločinačka društva imaju jednu temeljnu vrijednost a to je, naravo, tajna. Njihovi članovi moraju ostati tajni jer su sve njihove radnje zakonom kažnjive. Među tajnim zločinačkim društvima postoje i inicijacijska društva od kojih su najpoznatije kineske trijade i sicilijanska mafija. Jedno od najistaknutijih zločinačkih društava u srednjem vijeku bili su Školjkari, tajno zločinačko društvo sastavljeno od lopova, ubojica i krivotvoritelja. Također među ostalim možete saznati nešto više o ninjama, opće poznatoj zloglasnoj Cosa Nostri, Babama turske mafije, Yakuzama i svemoćnoj ruskoj mafiji.

U ove četiri cjeline dobit ćete odgovore na mnoga pitanja, dobiti vizualni uvid u svijet tajnih društava kroz mnoštvo fotografija i informacije kroz odlične tekstove od najranije povijesti do današnjih dana. Tajna društva su duboko infiltrirala u današnji svijet i iako se mnogo toga o njima zna, zapravo je još puno toga što treba otkriti, a i puno toga što će vjerojatno zauvijek ostati tajnom.

Jean-François Signier u suradnji s Renaudom Thomazom, povjesničarom i urednikom, pripremio nam je uistinu odličnu knjigu punu zanimljivih informacija, činjenica i pretpostavki. Izdanje koje će svakom čitaocu zaineresiranom za ovu temu biti pravo zadovoljstvo za pročitati.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona