godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Serge Hutin: Alkemija

alkemijaNaslov knjige: Alkemija
Autor:
Serge Hutin
Godina izdanja:
2007
Nakladnik:
Jesenski i Turk
Format:
18 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
124
Prevoditelj:
Andrea Grgić Marasović
Jezik originala:
francuski

O alkemičarima, kao i o drugim okultistima povijesti, u današnje doba prevladava negativno ili posve simplificirano mišljenje, što vjerojatno usporava infiltraciju izučavanja ovakvih disciplina unutar humanističkih akademskih krugova.
A s obzirom da većina autora koji o svemu tome pišu, polaze ili s gledišta praktikanta ili učenjaka, sasvim naravno, većina čitateljstva u samom je početku odbijena.

Upravo zato sam vrlo ugodno iznenađena ovom malenom knjižicom čiju naslovnicu ne resi ništa osim Ouroborosa - mitske zmije koja jede svoj rep. Knjiga „Alkemija“ djelo je francuskog autora Sergea Hutina, a stiže nam u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk.

Na samom početku autor citira kemičara Berthelota, jednog od poznatih znanstvenika i stručnjaka za povijest alkemije, pa ću se i ja poslužiti njegovim primjerom:

“Povijest alkemije vrlo je mračna. To je znanost bez vidljiva korijena koja se pojavila odjednom, u trenutku pada Rimskog carstva i razvijala se tijekom čitavog srednjeg vijeka kroz misterije i simbole, a da nije iskoračila iz stanja okultne i proganjane doktrine; tu se upliću i znanstvenici i filozofi i miješaju se s buntovnima, čarobnjacima, šarlatanima, ponekad čak i zlikovcima..."

Otrov se, kažu, drži u malim bočicama, a „Alkemija“ Sergea Hutina, u domaćem izdanju, priručnik je kojim jednu okultnu disciplinu možete doslovce strpati u malo oveći džep. Knjiga je kratka te svojom kilometražom zadovoljava i kriterije najljenijih čitatelja. Pisana je jednostavno i koncizno, stoga ne trebate biti stoljetni okultni tehničar da biste shvatili o čemu govori.

Ipak, najjača joj je karakteristika ta da sasvim jasno objašnjava i one ranjive koncepte u glavama većine ljudi. Kada je posrijedi alkemija, rijetko tko o njoj zna išta više od onoga što spada pod doslovnu razinu - eksperimentiranje s elementima u potrazi za utopijskim kamenom mudrosti i eliksirom života.

Osim povijesnog pregleda ove grane, od mitskih začetaka do suvremenog doba, objašnjenja osnovnog nazivlja i simbolike, te navođenja nekih značajnih osoba, knjiga daje uvid i u alkemiju kao pramajku psihologije baveći se njenom, manje poznatom, metaforičkom dimenzijom.

Alkemija je, kao i mnoge okultne doktrine, zanimljiva i zbog toga što su se upravo ovdje najviše miješale različite klase ljudi, što ovakvim podcijenjenim, "šarlatanskim" disciplinama opravdano dodaje i dozu društvene subverzije. Također je utjecala na mnogo toga pa autor u glavnim crtama daje poveznice alkemije i drugih okultno-religijskih doktrina te se osvrće na njezin utjecaj na književnost i filozofiju.

"Otkrivanje tajni iznova", kao karakteristika spiritualne alkemije i Pernetyjev citat: „Obična kemija je umijeće uništavanja spojeva koje je oblikovala priroda, a hermetička kemija je umijeće rada s prirodom kako bi postala savršena“, približavaju okultne doktrine humanističkim naukama, koje, po svojoj naravi, proučavaju proizvodnju stvarnosti ili njezino mijenjanje, za razliku od prirodnih nauka. Stoga bi se ovakve knjige mogle preporučiti i studentima društvenih smjerova, bez obzira imaju li sklonosti ka povijesnim misterijima. I sam je autor doktorirao književnost.

Knjiga također obiluje različitim citatima drugih autora koji su se ovom temom bavili, od okultista do znanstvenika i filozofa. Neki od njih su vrlo zanimljivi, kao, primjerice, sljedeći:

Jamblih: „Sve što postoji, živi i ima dušu, život evoluira i mijenja se, bez prekida trajanja, od kamenčića do Boga.“

Paracelsus: „Proučavanje maternice je i znanost o postanku svijeta.“

Za one koji žele ući dublje u ove fascinantne i maštovite vode, na kraju je navedena i bibliografija.

Tekst završava pomalo melankoličnom tvrdnjom o postepenom gubitku vjere u "Dušu svijeta". Teorija o suvremenom shvaćanju stvarnosti kao stroja, ne organizma, srodna je Maxu Weberu, ocu sociologije, njegovom žaljenju za ljudskim gubitkom čudesne perspektive i pretvaranjem društva u beživotni mehanizam. Ipak, tvrdoglavi interes za okultizam te popularnost fantasyja, dokazuju da čovjek nema namjeru tako olako dopustiti svojoj percepciji stvarnosti da postane jednoobrazna.

U svakom slučaju, kratka, jasna i informativna knjiga koja može poslužiti kao dobar uvod u proučavanje alkemije početnicima ili kao memento i šalabahter onima koji znaju više.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona