kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Serge Hutin: Alkemija

alkemijaNaslov knjige: Alkemija
Autor:
Serge Hutin
Godina izdanja:
2007
Nakladnik:
Jesenski i Turk
Format:
18 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
124
Prevoditelj:
Andrea Grgić Marasović
Jezik originala:
francuski

O alkemičarima, kao i o drugim okultistima povijesti, u današnje doba prevladava negativno ili posve simplificirano mišljenje, što vjerojatno usporava infiltraciju izučavanja ovakvih disciplina unutar humanističkih akademskih krugova.
A s obzirom da većina autora koji o svemu tome pišu, polaze ili s gledišta praktikanta ili učenjaka, sasvim naravno, većina čitateljstva u samom je početku odbijena.

Upravo zato sam vrlo ugodno iznenađena ovom malenom knjižicom čiju naslovnicu ne resi ništa osim Ouroborosa - mitske zmije koja jede svoj rep. Knjiga „Alkemija“ djelo je francuskog autora Sergea Hutina, a stiže nam u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk.

Na samom početku autor citira kemičara Berthelota, jednog od poznatih znanstvenika i stručnjaka za povijest alkemije, pa ću se i ja poslužiti njegovim primjerom:

“Povijest alkemije vrlo je mračna. To je znanost bez vidljiva korijena koja se pojavila odjednom, u trenutku pada Rimskog carstva i razvijala se tijekom čitavog srednjeg vijeka kroz misterije i simbole, a da nije iskoračila iz stanja okultne i proganjane doktrine; tu se upliću i znanstvenici i filozofi i miješaju se s buntovnima, čarobnjacima, šarlatanima, ponekad čak i zlikovcima..."

Otrov se, kažu, drži u malim bočicama, a „Alkemija“ Sergea Hutina, u domaćem izdanju, priručnik je kojim jednu okultnu disciplinu možete doslovce strpati u malo oveći džep. Knjiga je kratka te svojom kilometražom zadovoljava i kriterije najljenijih čitatelja. Pisana je jednostavno i koncizno, stoga ne trebate biti stoljetni okultni tehničar da biste shvatili o čemu govori.

Ipak, najjača joj je karakteristika ta da sasvim jasno objašnjava i one ranjive koncepte u glavama većine ljudi. Kada je posrijedi alkemija, rijetko tko o njoj zna išta više od onoga što spada pod doslovnu razinu - eksperimentiranje s elementima u potrazi za utopijskim kamenom mudrosti i eliksirom života.

Osim povijesnog pregleda ove grane, od mitskih začetaka do suvremenog doba, objašnjenja osnovnog nazivlja i simbolike, te navođenja nekih značajnih osoba, knjiga daje uvid i u alkemiju kao pramajku psihologije baveći se njenom, manje poznatom, metaforičkom dimenzijom.

Alkemija je, kao i mnoge okultne doktrine, zanimljiva i zbog toga što su se upravo ovdje najviše miješale različite klase ljudi, što ovakvim podcijenjenim, "šarlatanskim" disciplinama opravdano dodaje i dozu društvene subverzije. Također je utjecala na mnogo toga pa autor u glavnim crtama daje poveznice alkemije i drugih okultno-religijskih doktrina te se osvrće na njezin utjecaj na književnost i filozofiju.

"Otkrivanje tajni iznova", kao karakteristika spiritualne alkemije i Pernetyjev citat: „Obična kemija je umijeće uništavanja spojeva koje je oblikovala priroda, a hermetička kemija je umijeće rada s prirodom kako bi postala savršena“, približavaju okultne doktrine humanističkim naukama, koje, po svojoj naravi, proučavaju proizvodnju stvarnosti ili njezino mijenjanje, za razliku od prirodnih nauka. Stoga bi se ovakve knjige mogle preporučiti i studentima društvenih smjerova, bez obzira imaju li sklonosti ka povijesnim misterijima. I sam je autor doktorirao književnost.

Knjiga također obiluje različitim citatima drugih autora koji su se ovom temom bavili, od okultista do znanstvenika i filozofa. Neki od njih su vrlo zanimljivi, kao, primjerice, sljedeći:

Jamblih: „Sve što postoji, živi i ima dušu, život evoluira i mijenja se, bez prekida trajanja, od kamenčića do Boga.“

Paracelsus: „Proučavanje maternice je i znanost o postanku svijeta.“

Za one koji žele ući dublje u ove fascinantne i maštovite vode, na kraju je navedena i bibliografija.

Tekst završava pomalo melankoličnom tvrdnjom o postepenom gubitku vjere u "Dušu svijeta". Teorija o suvremenom shvaćanju stvarnosti kao stroja, ne organizma, srodna je Maxu Weberu, ocu sociologije, njegovom žaljenju za ljudskim gubitkom čudesne perspektive i pretvaranjem društva u beživotni mehanizam. Ipak, tvrdoglavi interes za okultizam te popularnost fantasyja, dokazuju da čovjek nema namjeru tako olako dopustiti svojoj percepciji stvarnosti da postane jednoobrazna.

U svakom slučaju, kratka, jasna i informativna knjiga koja može poslužiti kao dobar uvod u proučavanje alkemije početnicima ili kao memento i šalabahter onima koji znaju više.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona