kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Prije potopa - Dokaz da je biblijski potop bio stvaran događaj

Autor: Nea

get_slika_varijacija.phpNaslov knjige: Prije potopa – Dokaz da je biblijski potop bio stvaran događaj
Autor: Ian Wilson
Godina izdanja: 2007.
Nakladnik: Stari Grad
Format: 17x24 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 296
Prevoditelj: Petra Štrok
Jezik originala: engleski

U knjizi „Prije potopa – Dokaz da je biblijski potop bio stvaran događaj“, profesora suvremene povijesti Iana Wilsona, a u nakladi "Starog Grada", pročitat ćete razmatranja niza dokaza i činjenica koje upućuju na to da legende o Velikom potopu možda imaju uporište u stvarnosti.

Ian Wilson rođen je 1941. godine. Suvremenu povijest diplomirao je na Magdalen Collegeu u Oxfordu. Osim ove, autor je i brojnih drugih knjiga uključujući i bestsellere „The Blood and The Shroud“, „Holy Faces, Secret Places“, „The Columbus Myth“, „Undiscovered“, „Shakespeare: The Evidence“, „The Bible is History“. Wilson je ujedno i koautor scenarija dokumentarne serije o Torinskom platnu, „Silent Witness“. Nagrađen je nagradom BAFTA, a po njegovoj hvaljenoj knjizi „Jesus: The Evidence“ napravljen je i scenarij uspješne televizijske serije.

"Prije potopa" započinje događajem iz 1995. godine kada su dva oceanografa, Bill Ryan i Walter Pittman, nakon više godina istraživanja u Crnom moru otkrili drevne obale i plaže. Daljnjim istraživanjem slojeva dna došli su do dokaza da je Crno more prije gotovo 7500 godina bilo slatkovodno jezero. Njihova pretpostavka je, da je nakon malog ledenog doba i otapanja ledenjaka, Sredozemno more probilo prirodnu kopnenu barijeru, uslijed čega je nastao Bosporski prolaz, i izlilo se u Crno more.

Također su, prema podacima do kojih su došli, zaključili da se prodiranje vodene bujice dogodilo naglo, a buka koja se pri tome stvorila se mogla čuti u krugu 480 kilometara, dok je brzina vode bila oko 80 km/h te je razinu Crnog mora svaki dan dizala za 15 cm. Ta zastrašujuća vodena masa pred sobom je rušila građevine i drveće, nosila zemlju, ljude i životinje. Ne biste li i vi, da ste tada živjeli ne samo na obali, nego i u unutrašnjosti oko Crnog mora, pomislili da su bog/boginja/bogovi izazvali potop s namjerom kažnjavanja cijelog ljudskog roda?

Par godina kasnije, točnije 2000. godine, profesor Robert Ballard (koji je otkrio Titanic i Bismarck) zajedno s grupom znanstvenika među kojima su bili i pomorski arheolozi, pronašao je, između ostalog, ostatke drvenih kuća na dubini od 90 metara ispod površine Crnog mora. Sve to upućuje da je upravo taj događaj oko 5600 godina pr. Kr. bio katastrofalni potop koji je ušao u legende mnogih naroda od Grčke do Indije, te tako postao temelj epa o Gilgamešu kao i o Noi i biblijskom potopu.

Druga stvar koju Wilson propitkuje kroz cijelu knjigu jest je li kolijevka civilizacije upravo područje Turske, a ne dolina Nila, Tigrisa i Eufrata - Egipat i Mezopotamija. Već spomenuti Pittman i Ryan zajedno su, na temelju svojih istraživanja Crnog mora, napisali knjigu "Noah's Flood" u kojoj su iznijeli teoriju da su plemena koja su naseljavala okolicu Crnog mora nakon potopa krenula u potragu za boljim životnim područjem u više smjerova: Europu i Ukrajinu, u Anatoliju, na Kretu, prema Egiptu i Iraku... Možda su oni bili ti od kojih su potekli Sumerani? S nekim od tih teorija slaže se i Wilson, potkrepljujući ih novim pretpostavkama, dok neke smatra malo vjerojatnim.

Osim toga, on se dotiče i teorija o tome tko je mogao sagraditi tako velik brod poput Noine arke, tko su mogle biti Amazonke iz legende o Argonautima, kako se, prateći tragove religije i štovanja Velike božice majke, umjetnosti i jezika, mogu povezati drugi narodi s narodima koji su stigli s obala Crnog mora i sl.

Knjiga „Prije potopa – Dokaz da je biblijski potop bio stvaran događaj“ pisana je u poglavljima od kojih se svako odnosi na jedno područje u teoriji Velikog potopa, s time da se na kraju svakog nalaze bilješke koje olakšavaju čitanje, razumijevanje pročitanog i provjeru činjenica na koje se poziva. Ian Wilson obuhvatio je jako puno dokaza i teorija koje su nastale istraživanjem znanstvenika iz različitih područja znanosti te je od poglavlja do poglavlja istkao priču u kojoj je sve te pretpostavke povezao savršeno logičnim nitima.

Na kraju knjige nalaze se dijelovi najznačajnijih dokumenata poput Biblije, Epa o Gilgamešu, Babilonske ili kaldejske povijesti, priče o Deukalionu, "Historijske biblioteke" Diodora Sicilskog, Platonovog "Timeja" i "Kritije" itd., kao i bogata bibliografija.

Možda ćete teoriju o biblijskom potopu kao stvarnom događaju smatrati vjerojatnom, a možda i ne. No jedno je sigurno -  uživat ćete čitajući ovu knjigu koja će vas povesti na uzbudljivo putovanje zbog kojeg je nećete željeti ispustiti iz ruku sve do zadnje stranice.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona