kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Tajna društva: Slobodni zidari IX

Autor: Vekky

Gdje god su u povijesti države bile uzdrmane velikim revolucijama, možemo biti sigurni kako se barem u nekim (ako ne i u svim) segmentima pojavljivala i masonska ruka. Gotovo očiti primjer pruža nam Francuska revolucija koja je od 1787. do 1799. godine doslovno opustošila zemlju.

fran_revol

Iako se pretpostavlja kako je nastala spontano zbog nedostatka prehrambenih artikala i nezadovoljstva zbog nesposobnosti tadašnje vlasti, iz povijesnih zabilješki jasno je kako su je bili pokrenuli francuski masoni i njemački iluminati.

Autorica Nesta H. Webster 1924. godine piše u svojoj knjizi „A Ritual and Illustrations of Freemasonry“: „Masoni su, bez dvojbe, bili pokretači Revolucije na čelu s Vojvodom od Orleansa...“

_Marquis_de_LafayetteAutor William Bramley navodi kako je „tijekom Francuske revolucije jednu od ključnih uloga odigrao Vojvoda od Orleansa – Veliki majstor masonske lože. Marquis de Lafayette, kojega je u masonstvo uveo George Washington, također je odigrao važnu ulogu, kao i Jakobinci (radikalna revolucionarna struja) koja je osnovana od strane slobodnih zidara...“  Kako dalje navodi, prema povijesnim dokumentima, „Vojvoda od Orleansa je 1789. godine otkupio gotovo sve zalihe žitarica, te njihovom prodajom u inostranstvo doveo narod na rub katastrofe gladi...“[1]

Galart de Montjoie, vojvodin suvremenik, zapisao je: „Vojvodu je nesumnjivo vodila nevidljiva ruka koja je utjecala na sve događaje naše Revolucije... [2]

Nesta H. Webster također nadopunjava: „Kada se govori da je Francuska revolucija pripremana u slobodnozidarskim ložama (čime su se mnogi masoni pohvalili ), dozvolite nadopunu da su pokretači Revolucije bili – iluminirani masoni, nasljednici iste tradicije koja je 1787. godine uvedena u francuske lože od strane učenika Adama Weishaupta...“

 Jakobinci su bili revolucionari - demokrati u vrijeme Francuske revolucije, a ime su dobili po samostanu sv. Jakova u Parizu gdje im je bilo sjedište. Nazivali su se još i „Društvo prijatelja Ustava“, a cilj im je bio ponovno uspostaviti vlast kralja u Engleskoj.

James_IINaime, godine 1688. engleskom kralju Stuartu Jamesu II. njegov je nizozemski zet Wilhelm von Oranien oduzeo prijestolje. James II. pobjegao je u Francusku [3] gdje su mu masoni iz Škotske i Walesa pružali pomoć.

Prema povijesnim izvorima koje je iznio Albert Gallatin Mackay u svom djelu „Povijest masonstva“ (str. 270.) navedeno je kako je kralju Jamesu II. pomagao njegov prijatelj, francuski kralj Ludwig XIV., smjestivši ga u dvorac Saint Germain. Tu je uz pomoć katoličkog isusovačkog reda stvorio masonski sustav koji je kasnije poslužio kao temelj masonske tradicije tzv. škotskog reda.

U srpnju 1789. godine u događanja se aktivno uključuje još jedan mason - Camille Desmoulins[4]. Taj novinar i odvjetnik javno je pozvao građane Pariza na naoružavanje. „Vladalo je raspoloženje u kome je došlo do spontanog izbijanja nasilja. Od ukupno 45 carinarnica, 40 ih je srušeno, samostani su opljačkani... Ljudi su tražili žitarice i oružje...“,  navodi u svom istraživačkom radu „Francuska revolucija“ profesor univerziteta Münster, Hans Ulrich Thamer[5].

13.07.1789. godine u 11 sati prijepodne zavjerenici su se okupili u crkvi Petit St. Antoine. Dnevna zapovijed: trupe će biti poslane kako bi se osnovala građanska garda. Sastanak je vodio Dufour, odvjetnik i čelnik Velikog Orijenta od Villeneuvea.

Slijedećeg dana kada je sve bilo spremno za napad, odbor ustanka poslao je četiri izaslanstva zapovjedniku Bastille sa zahtjevom za otvaranje vrata i predaju. Samim napadom zapovijedali su slobodni zidari. Od 603 člana nacionalne skupštine njih 477 bili su deklarirani masoni. 14. srpanj još uvijek se slavi kao francuski nacionalni praznik.

 

Izvori:

[1] http://www.thepeoplesvoice.org/TPV3/Voices.php/2012/01/21/all-this-and-heaven-too
[2] http://books.google.de/books?id=dxRFAAAAYAAJ&printsec=frontcover&hl=de&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
[3] http://hr.wikipedia.org/wiki/Jakov_II.,_kralj_Engleske
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Camille_Desmoulins
[5]http://books.google.de/books?id=e6Xh5FcT-5IC&printsec=frontcover&hl=de&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona