kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Peter Fiebag i ostali: Misteriji istoka i zapada

Autor: Natalija

misterijiNaslov knjige: Misteriji istoka i zapada
Autori: Peter Fiebag, dr. Eimar Gruber, Rainer Holbe
Godina izdanja: 2009.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Format: 27 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 432
Prevoditelji: Melita Majer, Višnja Nazor, Leonard Pon
Jezik originala: njemački

„Misteriji istoka i zapada“ autora Petera Fiebaga, dr. Eimara Grubera i Rainera Holbea, u nakladi Mozaik knjige, izdanje je enciklopedijskog izgleda i sadržaja.

Kroz kostur učenja, čuda, simbola i fenomena prikazuje glavne pravce onog što se racionalnim ne da najbolje opisati, kako na istoku tako i na zapadu. Sustavno obrađena građa prikazana je sažeto i razumljivo. Ilustracije su dojmljive i svaka nosi još pokoju zanimljivost vezanu uz temu. Na marginama se nalaze pojmovnici ili detaljnije objašnjene pojave koju se opisuje. Na kraju knjige također se nalazi skupni pojmovnik, ali i imensko i pojmovno kazalo. To je bogato opremljena knjiga za kojom najčešće posežete kad ste u potazi za objašnjenjem određenog pojma, koju možete čitati i kao zanimljiv prikaz načina mišljenja od najstarijih vremena do danas.

Istok: “Tko se brine za ukras svoje vanjštine, šteti svojoj unutrašnjosti; tko se prepušta osjećajima, zanemaruje duh; tko ponosno iskazuje svoje odlike, skriva svoju bit.” Taoistička izreka

Pregled učenja iznijet je u osnovnim crtama, ali ipak dovoljnim da razumijemo zbog čega nešto što nam može zvučati slično ipak nije takvo. Hinduizam, budhizam, zen, taoizam, džainizam izviru jedan iz drugog, ali svaki na svoj način vidi odnos duha i tijela te propovijeda mjere kako putem prvog obuzdati i usmjeriti drugi.

Meditacija, karma i joga pojavljuju se u većini religijskih nazora, no u svakoj vjeri na osobit način. Stoga i ne čudi što se istočne religije smatra “mitološki uvjetovanim sklopom vjerskih sustava i društvenih normi” koje zajedno čine “religijsku kulturu”. Isprepletenost mita i života toliko je snažna da je “zapadnjacima” skoro i neprihvatljiva. Stoga i dolazi do čestih mistifikacija, one su izraz nerazumijevanja iskonske veze predaje i života, nečeg što suvremeni svjetovni nazori teško mogu prihvatiti.

Međutim, uz svako opisano čudo ili fenomen navedena su istraživanja, eksperimenti koji dokazuju da kozmička energija qi nije samo puka predaja, da se regresijom, vođenjem pacijenta kroz minule egzistencije, pogotovo u djece, može znanstveno prilaziti pojmu reinkarnacije.

Naravno da se opisuju i neka obredna “čuda” koja su ustvari naučeni trikovi, poput materijaliziranja predmeta Sai Babe, kako bi se dalo do znanja da ne mora baš sve na istoku biti vjerodostojno samo zato što je dio njihova načina života.

Zapad: “Čuda nisu u suprotnosti s prirodom, nego samo s time što znamo o prirodi.” Sveti Augustin

Pregled učenja nije usustavljen religijski, samo je obrađen Isus kao osnova vjerovanja. Ostali pojmovi su Tomino evanđelje, sveti Gral, katari, templari, kabala… tj. kršćanstvom zatrte ili neprihvaćene hereze i svakom ”pravom” katoliku definirane kao vražje. Jednako je i s tajnim naucima: rozenkrojceri, vještice, bijela i crna magija, sotonizam…

Nameće se mišljenje kako je na zapadu mistično sve u čemu osnovu nema katolički pristup vjeri. Ne znam je li na taj način i birana obrađena građa u knjizi, ali taj dio, gledan kao cjelina, nije zaokružen poput onog prvog. Svaki pojam za sebe nosi mnoge informacije te poveznice za daljnja istraživanja. Čak i općepoznate teme poput Fausta, uz klasičnu priču o savezu s vragom, donose neke manje znane priče poput one da je u vrijeme konstruiranja tiskarskog stroja, Gutenberg imao mecenu i prijatelja po imenu Faust te su ih nazivali “crnim umjetnicima” odnosno onima koji se bave vražjim poslom.

Znači, zasebno svaki ima bar jednu pikanteriju za zainteresiranog čitaoca, no nekog bi moglo zasmetati što bi cjelinu trebali činiti gnoza, Findhorn, Giordano Bruno, Cuzco, parapsihološki špijuni CIA-e, tragovi u žitu i tu i tamo spominjanje kojeg NLO-a.

U ovakvim pregledima izrazito izlaze na vidjelo razlike materijalnog zapada i duhovnog istoka. Dok je u istočnom dijelu ponuđen pregled religija i nekih životnih običaja proisteklih iz religije poput katakali kazališta, u zapadnom dijelu su to pojave uglavnom vezane uz nešto što je katolicizam proganjao ili zatirao, dok je u prvih većina čuda dokazana znanstvenim eksperimentima, u ovih drugih većina pada u vodu čim se pokuša sustavno istražiti.

Očita je saživljenost istoka s religijom, dok zapad ne može pobjeći od pretjerane racionalnosti. Stoga istok živi s čudima kao da nisu čuda, dok se na zapadu samo čudaci ozbiljno bave neracionalnim!

Pisano kao prikaz učenja istoka i zapada orijentiranih na činjenice koje bježe strogom racionalnom objašnjenju, suočava se s problemima kada su u pitanju diobe istok - zapad. Prvi dio skliskog terena je pitanje objektivne vizure, promatra li istok ili promatra zapad. Drugi dio se odnosi na diskutabilnost podjele jer mnogi dijelovi svijeta ne spadaju ni na zapad ni na istok, a također ih se želi opisati.

Prva zamka je izbjegnuta vještim opisivanjem svake pojave zasebno, bez potrebe da ih se klasificira i vrjednuje. Drugoj zamci se podliježe, ali ne u tolikoj mjeri da vas odbije od štiva.

Stoga bih zaključila kako je pred vama knjiga mnogih detalja složenih na pregledan način, pitka i kad su teme manje pristupačne te vrlo interesantna kad su detalji o naoko poznatom u pitanju. I dodala bih jedan koani, zen izreku, ne bih li vas navela na odricanje od uobičajenog načina razmišljanja:

“Kako zvuči pljesak jedne ruke?”

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona