kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Tajna društva: Slobodni zidari IV

Autor: Vekky

Loža savršenstva

Dakle, do sada smo govorili o tzv. Plavoj loži, no nakon ta tri stupnja slijede daljnji stupnjevi, koji variraju od udruženja do udruženja. Tako je vjerojatno najpoznatije udruženje "Drevni i prihvaćeni škotski ritual" koje ima sveukupno 33 stupnja, a koje je ustanovljeno 01. svibnja 1786. godine u Berlinu. Tada su donesene "Velike konstitucije drevnog i prihvaćenog škotskog obreda" u kojima su i predviđeni ovi stupnjevi.

Ovo su pojedinačni nazivi za svaki stupanj:

sm_masonic_structure1
Stupnjevi slobodnog zidarstva

4° - Majstor putnik
5° - Savršeni majstor
6° - Intimni tajnik
7° - Provost i sudac
8° - Intendant zgrade
9° - Majstor izabranik Devetorice - sjever
10° - Majstor izabranik - sjever
11° - Uzvišeni majstor izabranik - sjever
12° - Veliki majstor arhitekt
13° - Majstor devet lukova
14° - Veliki majstor mason

 

 

 

Vijeće Prinčevi Jeruzalema

stupnjevi
Stupnjevi slobodnog zidarstva

15° - Vitez istoka ili mača
16° - Princ Jeruzalema

 Kaptol ruže i križa

17° - Vitez istoka i zapada
18° - Vitez ruže i križa

Konzistorij

19° - Veliki pontif
20° - Majstor ad vitam
21° - Patrijarh noahit
22° - Princ libanusa
23° - Šef šatora
24° - Princ šatora
25° - Vitez brončane zmije
26° - Prijatelj i brat vječni
27° - Zapovjednik hrama
28° - Vitez sunca
29° - Vitez st. Andrewa
30° - Veliki inspektor
31° - Vitez aspirant
32° - Uzvišeni princ kraljevske tajne
33° - Suvereni veliki inspektor

Pri tome je 30. stupanj – Veliki inspektor - od posebnog značenja. On je na gotovo samom vrhu ritualnih imenovanja, te sadržava potpunu inauguraciju i zaključenje sistema[1].

 

tajni_znakovi_i_ritualiU knjizi "Tajni znakovi i rituali slobodnog zidarstva", Karl-Heinz Zunneck o 30. stupnju piše: "Mnogi autori ovaj stupanj smatraju prekretnicom u kojoj rituali slobodnog zidarstva prelaze u crnomagijske obrede. Drugim riječima, ovdje počinje njihova "borba" protiv kršćanstva koja je prerušena u tajne obrede..."

Kako Zunneck dalje navodi, "nakon primanja u taj stupanj inicirani doista u cipeli nose križ da bi mogli na njega neprekidno stajati nogom. To bi trebala biti osveta zbog nepravde koja je prema templarima počinjena od strane Crkve i Krune..."

No, prema istom autoru, antikršćanski odnos počinje već u 18. stupnju - Vitez ruže i križa. Pri inicijaciji je loža prekrivena u crno. Prema Zunnecku, Isus je pri toj inicijaciji "glavni krivac za sve nevolje koje su snašle slobodne zidare, te ga inicirani mora označiti kao razbojnika koji je zaslužio prokletstvo i izvršenje kazne.“ Slobodni zidari se, naravno, ograđuju od takvih optužbi, nazivajući ih izmišljotinama kršćanskih fundamentalista, no je li baš tako?

Ako pogledamo "službenu odjeću" koju masoni nose, naići ćemo na poprilično čudnu i nesvakidašnju simboliku. Tako primjerice u švedskoj loži, 9. stupanj – Učenik sv. Andrije - nalazimo simbol srebrnog trokuta i mrtvačke glave s dvije prekrižene kosti[2].

zidar

U škotskom redu 15. stupanj - zidar nosi zelenkastu traku koja počinje na desnom ramenu i završava na lijevom bedru, a ukrašen je krunom, mačem, mrtvačkom glavom i kostima. U 27. stupnju - Zapovjednik hrama - nosi pregaču na kojoj je u sredini znak pentagrama, dok se u 29. stupnju - Vitez sv. Andrije - oblači u crveno s bijelim Andrijinim križem.

U nekim obredima slobodnozidarskih sustava bratstvo se simbolično pečati krvlju. Mnogi su od nas kao djeca sklopili takva prijateljstva porezavši se po prstu koji smo prislonili na prst druge osobe s kojom smo željeli vječno prijateljstvo, a takav način sklapanja prijateljstva smo vidjeli – na TV-u :). No, o prenošenju takvih simbola nešto kasnije. Vratimo se mi zidarima.

Tertullian
Tertullian

Dakle, prema ritualu, „inicirani se treba porezati po prstu, te nekoliko kapi krvi pomiješati u čaši s vinom od čega svatko treba popiti gutljaj." Oni takav čin pravdaju i s tim da je i rimski pisac Tertullian činio isto sa zavjerenicima Katiline: „Fuere qui dicerent Catilinam, cum ad jusjurandum popularis sceleris sui adigeret, humani corporis sanguinem vino permixtum in pateris circumtulisse, inde cum post exsecrationem omnes degustavissent.“[3]

Ukoliko u tome ima istine, tada je u tom činu sadržan magijski ritual prema kojemu je krv nositeljica snage života. Također, prema vjerovanjima nekih plemena tko pije krv drugog čovjeka uzima i njegovu moć i snagu.

Ovdje moram naglasiti da slobodni zidari nisu, barem jednim svojim dijelom, tajno društvo. Na internetu se mogu naći njihove stranice, kao i u telefonskim imenicima. Oni postoje kao – udruga i kao udruga se nikada nisu službeno oglasili u svezi ovakvih glasina. Stoga se ne treba čuditi niti ih osuđivati jer su u prvom redu i sami istima pridonijeli službeno ne istupivši u javnosti.

Slobodne zidare često se povezuje i s okultizmom, ima li u tome istine? Pročitajte u idućem članku.Izvori:

[1] Internacionalni leksikon Slobodnog zidarstva, str. 710.
[2] http://freimaurer-wiki.de/index.php/Schwedische_Lehrart
[3] http://www.internetloge.de/symbhan2/symb38.htm

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona