kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Tajanstvene civilizacije: Sumer

Autor: mikasb
vladarGudea - sumerski vladar iz 22. st. pr. Kr.

Sumer je bila jedna od najstarijih civilizacija na Zemlji, smještena u Mezopotamiji. Prvi podaci o njima potječu iz 4. tisućljeća prije Krista. Živjeli su u gradovima i selima. Prema legendi, gradove je osnovao bog, njihov zaštitnik, a vladar grada bio je božji predstavnik.

Gradovima je vladalo svećenstvo, a ostalo stanovništvo bilo je slobodno - plaćali su porez, ali se nisu smjeli uplitati u politiku. Sumer je odmah na početku dosegao vrhunac svoje moći te je kasnije postupno oslabio da bi oko 2400. godine prije Krista bio apsorbiran u akadsku civilizaciju koja ga je osvojila ratovanjem.

Sumerska kultura i znanost bili su vrlo napredni za to vrijeme. Pisali su tvrdim pisaljkama na glinenim pločicama pa je njihovo pismo nazvano klinasto što je ujedno i najstarije do sad otkriveno pismo u povijesti. Pretpostavlja se da su napisali prve knjige na svijetu, da su znali za statički elektricitet i električnu energiju.

gl.ploc1Njihovo poznavanje astronomije bilo je ne odlično, nego izvanredno. Zapanjujuća činjenica je što su znali da godina ima 365 dana, 6 sati i 11 minuta, što se od današnjih proračuna razlikuje za samo 3 minute! Imali su znanje iz područja optike, a moguće je da su znali i za mikroskop.

Poznavali su svih pet planeta vidljivih golim okom (Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn), a uočili su i patuljastu zvijezdu Sirius B koja je u moderno doba otkrivena tek 1862. godine i to teleskopom leće promjera 47 cm. Kako su Sumerani mogli vidjeti nešto što smo mi uspjeli tek prije 150 godina?

Odgovore na to i druga slična pitanja pokušao je dati povjesničar i istraživač Zecharia Sitchin svojom interpretacijom sumerskih zapisa pronađenih početkom 20. stoljeća. Prema njemu, nastanak sumerske civilizacije i cjelokupna evolucija homo sapiensa zasluga je izvanzemaljaca. U sumeranskim tekstovima, kako je tvrdio Sitchin, postojali su zapisi o planetu zvanom Nibiru. Četiri puta veći od Zemlje, kruži eliptičnom putanjom unutar Mliječne staze i ulazi u Sunčev sustav svakih 3600 godina, a nastanjuju ga visoko razvijena bića zvana Anunnakiji.

ZECHARIA-SITCHIN
Zecharia Sitchin

Prema Sitchinu, Anunnaki su prvi put na Zemlju sletjeli prije 450 000 godina. Nisu došli da bi se igrali bogova, već radi iskapanja ruda koje su im bile potrebne. Vladar Anunnakija zvao se Anu i imao je sina Enkija koji je bio njihov glavni genetičar. Shvatio je da je to pretežak posao za njihove ljude pa je dao svome sinu zadatak - da stvori novo biće putem genetskog inženjeringa, roba radnika. Biće je moralo biti dovoljno napredno da obavlja složene poslove, naprednije od životinja, a manje napredno od samih Annunakija kako bi mogli opravdati zašto ih tretiraju kao robove. Nakon mnogo neuspjeha, Enki je uspio. Stvorio je Homo sapiensa.

Vođe Anunnakija bili su zadovoljni te su stavili ljude da rade u rudnicima u Mezopotamiji na području današnjeg Iraka. No, Enki je želio više. Želio je stvoriti biće na svoju sliku, slično ne samo fizički, nego i mentalno, intelektualno, emotivno i duhovno, uključujući i vidovnjačke sposobnosti. Ostali Anunnakiji bili su ljutiti i pokušali su uništiti Enkijevu kreaciju. Došlo je do ledenog doba i Velikog potopa. U pokušaju sabotaže, Enki se dosjetio kako spasiti svoju kreaciju, ljude. Naredio je Noi da sagradi arku i tako ih spasio.

gl.ploc

Annunakiji su svojim letjelicama mogli posjetiti bilo koju točku na Zemlji, pa su tako kao bogovi bili poznati i drugim narodima. Time su bogovi svih drevnih naroda zapravo bili Annunakiji, poznati pod drugim imenima. Ljudima su njihovi bogovi djelovali besmrtno, no ta je besmrtnost zapravo bila dug životni vijek Annunakija.

Enki je vodio njihovu prvu skupinu na Zemlju prije 450 000 godina, a ipak je navodno bio prisutan sve do 2024. godine prije Krista. Sitchin je vjerovao kako je njihov dug životni vijek rezultat evolucije na planetu koji kruži oko Sunca 3600 zemaljskih godina, što znači da je jedna njihova lokalna godina 3600 naših. Druge pristaše Sitchinovih teorije, npr. Neil Freer, tvrdili su da su Anunnaki produžili svoj životni vijek pomoću napredne biomedicinske tehnologije. No, ipak su mogli umrijeti, a pogotovo poginuti. U nekim tekstovima se pak otkriva da su svojom tehnologijom ponekad uspjeli oživjeti mrtve.

glpl3

Prema Sitchinu, Sumerani su detaljno opisivali naprave i uređaje Annunakija u svojim zapisima, pa si postavljamo pitanja: Kako su mogli tako detaljno opisati letjelice s kojima su Anunnakiji došli sa svog planeta na našu Zemlju? Je li stvarno moguće da su bili razvijeniji nego što smo mi? Da su imali znanje koje možda mi nikada nećemo imati, a za koje nam je nerazumljivo da su ga posjedovali 4000 godina prije Krista?

Opisivali su predmete koje u ono vrijeme nisu mogli imati. To je znak da su ili imali posjetitelje iz svemira ili odnekud drugdje dolazili do podataka. Ako je tako, odakle?

statue

Znanstvena zajednica, na prvom mjestu NASA, ne priznaju Sitchinove teorije ponajprije zbog toga što bi Nibiru, da zaista postoji onako kako je opisan, dosad već bio otkriven današnjom tehnologijom, no to se nije dogodilo.

Također, ako su Annunakiji toliko dugo obitavali među nama i ako su im naše rude bile toliko potrebne, zašto su nas odjednom napustili? I gdje se nalaze danas?

Možda jednog dana, kad sve pronađene sumerske glinene pločice budu dešifrirane, i kada se time utvrdi ili opovrgne vjerodostojnost Sitchinovih teorija, saznamo odgovore na ova i druga pitanja...

 

 

Izvori:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sumerani
http://www.fx-files.com
http://www.nasa.gov/
„Tajne iščezlih civilizacija“, Ahmed Bosnic

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona